УМОВИ ПРОЖИВАННЯ

Кореспондент «УК» спробувала увійти в образ депутатів,  які облаштувалися у номерах «Києва»

12 жовтня двері Верховної Ради відчинилися для 444 новообраних народних депутатів уже сьомого скликання. 216 із них — це гості Києва. Тож ні для кого не було секретом, що мешкати їм доведеться у готелях столиці: «Україні», «Національному» та «Києві». До речі, в останньому, за адресою вул. Грушевського, 26/1, мали зупинитися на 5 років 145 парламентаріїв. Туди, власне, наступного дня по завершенні масштабного заселення (10 грудня) і пішли кореспонденти «УК».

Народним обранцям  тут подобається

Від Верховної Ради варто пройти лиш 100 метрів, як перед очима постає 16-поверхова сіра будівля. Щойно швейцар відчиняє двері, потрапляєш в інший вимір — хол, кришталеві люстри якого відблисками золотавого світла окутують підлогу, стіни, дивани та... засліплюють очі. Оце він і є — сучасний чотиризірковий готель з європейським рівнем обслуговування для народних обранців країни.

Ще кілька разів мені про це нагадує начальник служби розміщення Олексій Нагайченко під час екскурсії повз апартаменти-номери. Заходимо у ліфт, який приймає до 8 осіб і розрахований на 640 кілограмів, а враження, що він може вмістити половину членів котроїсь із невеликих парламентських фракцій. І ще дивує вивіска: «Не курити». Та хіба ж до цього хтось тут додумається? — міркую, й не помічаю, як опиняюся на 8 поверсі на червоному, як ліхтар, килимі. Ця доріжка й приводить нас повз дивани в холі і картинну галерею до номера 806. Заходимо всередину, а крок уліво-вправо не ступити — місце не дає змоги. Праворуч — стандартна ванна кімната (душових кабін у готельному комплексі майже нема), а прямо — зала-спальня, це вже як кому зручніше. Далі — вихід на балкон, з якого видно дахи парламенту і Кабінету Міністрів.

Однак депутатам, за словами заступника директора ДП «Готельний комплекс «Київ» Ніни Ткаченко, яка підійшла у цей момент, такі умови сподобались. «Я два дні з ними спілкуюсь. Якщо під час поселення й були проблеми, то мені про них казали одразу. Та загалом усе всіх задовольнило. Хоча це люди з різних регіонів, політичних сил, різні за віком і, що найголовніше, за статусом, — акцентує працівник. — Годину тому я поселила жінку з БЮТу. Сказала, що їй про готель розповідали страхіття. А виявилася краса неземна».

З її слів склалося враження, що процес поселення також не був болісним, бо не тривав більш як 2—3 хвилини: «Депутат заходив, ми знайомилися, називали його номер. Наші працівники приносили ключі, проводили  депутата до його апартаментів. Самі навіть були здивовані оперативністю процесу поселення».

Журналіст «УК» в цих 13 квадратних метрах почувалася комфортно. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Запрошення  на вівсяні сніданки

Почувши від Олексія Нагайченка, що номери скрізь однакові, хіба що за плануванням «дзеркальні», підходжу до трюмо. У дзеркалі видно за моєю спиною плаский телевізор, тумбу, крісло й ліжко. А стою на килимі. І все у червоному кольорі, аж полум’ям обдає. Мій гід і тут не промовчав: можна ліжко-півторачку замінювати за бажання на два односпальні, а підлогу обрати паркетну чи ковролінову.

Та більше не вслухалася — увагу привернули вивіски на трюмо: «Шановні народні депутати України! Запрошуємо відвідати сніданки готельного комплексу «Київ». Вартість з вашою знижкою — 100 грн». І меню пропонується без витребеньок: каша вівсяна, мюслі, вівсяні пластівці, яєчня, омлет, сосиски вершкові, смажене філе судака, шинка, сік.

«А де ж харчуються, окрім цього, ваші гості?» — запитую у співрозмовника і не дивуюсь відповіді: «У нашій їдальні на другому поверсі. Ціна обіду — від 200 до 300 грн. Замовити, за бажання, їжу можна до 12 ночі в номер, а наш лобі-бар (місце для зустрічей. — Авт.) працює цілодобово.

Дорогою на шостий поверх начальник служби розміщення встигає розповісти і про вимогу до адміністраторів — володіти іспанською чи німецькою мовами, окрім англійської. Та тут виникло в думках риторичне запитання про українську...

Отож номер 601. Він уже у зеленій кольоровій гамі, з шафою-купе, з температурою повітря 26 градусів. Тут є кондиціонер. А ось краєвид із балкона менше полонить погляд.

Кожен поверх готелю відрізняється кольором: синій, червоний, зелений, бежевий. На вибір мешканця. А у просторому холі на кожному з поверхів на м’якому дивані можна випити кави з гостями. Та, певно, тут найчастіше чаюють чоловіки — жінки ж ведуть високі бесіди у двокімнатних номерах.

Лобі-бар готелю приймає відвідувачів цілодобово. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Дошка  для прасування  та антикваріат

У готелі цілодобово працює медпункт. На першому поверсі в такому самому режимі — галерея бутиків, винна крамничка, антикварний та книжковий магазин, турагентство та салон краси.

Попрати і попрасувати одяг кожен може у кімнаті побуту. Там швачка-дизайнер робить дрібний ремонт одягу, чистить його. Окремо працівники замінюють меблі, займаються внутрішньоготельним дизайном. Усе це я вже дізнаюся від керівника номерного фонду Вікторії Шаповал.

А від Олексія Нагайченка чую сухі статистичні дані: «Усього в нас 187 номерів. З них 133 однокімнатні та 54 двокімнатні». В останні, на превеликий жаль, кореспондентам «УК» потрапити не вдалося. Мовляв, усі вони вже розподілені між жінками-депутатами. Так само наш екскурсійний маршрут оминув їдальню — не люблять мешканці-депутати, коли їм до рота зазирають сторонні особи. Також не побачила, в якій зі святкових зал народні обранці відзначають ювілеї та інші важливі дати.

На прощання Олексій Нагайченко, поцікавившись моїм враженням від готелю, зазначив: «Виходьте заміж, Катерино, за народного депутата і приїжджайте до нас жити». Від коментарів я утрималася, не зрозумівши, вимога це чи передумова для бронювання місця.

ПРЯМА МОВА

На житло витрачають понад тридцять мільйонів

Валентин МАТВЄЄВ, 
народний депутат, керівник
Підготовчої групи з питань
забезпечення житлом народних
депутатів VII скликання:

— В готелі Києва заселять тих новообраних депутатів, які не живуть у столиці й раніше не отримували службові приміщення від Верховної Ради.

Загалом потрібно виділити 216 місць: 86 для представників Партії регіонів (з них 84 проживатимуть в готелі «Київ», 2 — в готелі «Україна»), 43 — для народних депутатів від ВО «Батьківщина», 20 — для комуністів, 19 — для нардепів від партії УДАР, 27 — для «Свободи» (їх пропонують розселити в готелі «Україна»). Ще 20 самовисуванцям запропонували самостійно визначитися з місцем проживання: в готелях «Київ» або «Національний».

Оренда однокімнатного номера в «Києві» за добу коштує 400 грн, двокімнатного — 450, в «Україні» — 415 та 515 грн, а в готелі «Національний» — 600. Народні депутати, які проживатимуть в останньому, самостійно сплачуватимуть 100 чи 150 грн щодня, а решта надійде з держбюджету.

У готелі «Київ» є 160 місць, в готелі «Національний» — 30, також є можливість скласти договори про оренду до 70 місць у готелі «Україна».

Проживання 140 депутатів VI скликання обійшлося бюджету в 21 млн грн. Наступного року доведеться сплатити приблизно 33—35 млн грн.

А процедура розміщення проста. Депутату потрібно прийти до обраного готелю і заселитися. Якщо його щось не влаштовуватиме, звернутися до відповідного працівника, який має надати інший номер. Усі вони в готелі однакові. Також члени підготовчої групи вирішили, що двокімнатні номери надаватимуть жінкам-депутатам і депутатам, які мають хворих членів родини.

Кімнатами парламентарії задоволені

Лариса ТРОФИМЕНКО,
генеральний директор 
ДП Готельний комплекс «Київ»:

— Протягом 9 та 10 грудня розселено 125 депутатів. А загалом у нас має проживати 145 народних обранців. Решта 30 номерів — вільний фонд.

Що вищий статус готелю, то скромніші, спокійніші, інтелігентніші люди в ньому проживають. Це симпатичні контактні люди. Жоден з них не вимагав більшого номера. Вони стандартні — однокімнатні на 13 квадратних метрів. Традиційно повелося, що жінки у нас живуть у двокімнатних номерах, щоб в окремій кімнаті приймати відвідувачів. До слова, до жінок-депутатів завжди приїздить багато гостей.

Добова ціна — 450 грн, і нині розглядають перспективу сплати 500 грн за двокімнатний номер. Це нормальна ціна, а для готелю — стабільний прибуток, який дає рентабельність і змогу розвиватися. У вільному продажу ціна на номери вища на 50% (800—900 грн).

До слова, косметичний ремонт ми робили під час проживання депутатів минулого скликання. Через це поширювалися плітки, що комусь може впасти карниз на голову... Можливо, в парламенті емоції перехльостують, однак у готелі депутати поводяться украй скромно. Це ніби інші люди: без політичних уподобань, які на сніданках чи за обідом не розподілені за групами.

Ми спеціально організували для сніданку шведську лінію. Багато хто харчується в буфетах Верховної Ради чи в їдальні. На якість нашої їжі люди не скаржаться: домашню кухню їм готує молодий шеф-кухар.

І ще. Жоден з мешканців готелю не з’їхав знімати квартиру протягом минулих п’яти років. Розумію, що 13 метрів — надто мала площа. Та коли сивоголовий депутат називає номер прекрасним, дивом дивуюся.