Як формуються ціни на продукти харчування — це, звичайно, цікавить усіх споживачів. Особливо коли йдеться про ранню городину. Чому вартість одних тепличних овочів буквально за кілька тижнів суттєво знизилася, натомість цифри на цінниках інших незмінні — з’ясовував «Урядовий кур’єр».

ЦІНОУТВОРЕННЯ

Вартість свіжих огірків упала до рекордного мінімуму

Під час останнього походу на базар була приємно вражена вартістю свіжих огірків. На ятках ціна за кілограм овочів від вітчизняного виробника коливалась у межах 16—19 гривень, а трохи більші і з машини можна було купити взагалі по 14 гривень. А в одному супермаркеті на початку квітня продавались навіть… по 9 гривень! Звісно, такі ціни вражають. Адже торік подібні цифри ми бачили хіба що наприкінці травня — початку червня, але аж ніяк не в квітні. Що відбувається і чому це раптом так «здали» в ціні огірки — питання, яке не дає спокою покупцям. Дехто висловив думку, що, можливо, це огірки браковані?!

Проте експерти переконують, що із свіжою городиною все добре. А її низька вартість жодним чином не пов’язана з якістю. Фахівці інформаційно-аналітичної агенції «АПК-Інформ»: овочі та фрукти» зазначають, що станом на початок квітня ціни на тепличні огірки в Україні знизились до найнижчого за останні 5 років рівня. Якщо ще в перших числах квітня українські комбінати відвантажували огірки на експорт в середньому по 13 гривень за кілограм, то вже ближче до вихідних максимальна ціна, яку готові були платити російські компанії, досягла рекордної позначки — 11 гривень за кіло. Водночас у сховищах майже всіх тепличних комбінатів їх надлишок. Адже, незважаючи на низьку ціну, темпи реалізації свіжої городини далеко не найкращі.

— Останні 2—3 роки було висаджено багато огірків у стаціонарних теплицях, — розповідає керівник проекту «АПК-Інформ»: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман. — Тепер на ринку є як імпортні огірки, так і українські, вирощені в скляних зимових стаціонарних теплицях, які опалюються дорогим газом. У цієї продукції достатньо висока собівартість, особливо якщо врахувати підвищення цін на блакитне паливо. Проте паралельно із підвищенням собівартості продукції зростає і її виробництво. Та якщо у попередні роки українські підприємці експортували продукцію до Росії, де достатньо великий ринок і наші овочі мають попит, то цього року в сусідів збільшилась кількість власних. І хоч російські виробники й не повністю задовольняють потреби свого ринку, але продають овочі дешевше, ніж українські. Якщо раніше ціни на городину із року в рік зростали, то тепер ситуація кардинально змінилась і ціни на українські огірки обвалились.

Покупців лякає дешевизна огірків, тому вони їх не купують. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Експерти наголошують, що огірки — не цегла з тривалим терміном придатності, їх можна продавати лише протягом тижня. Тому вітчизняні виробники намагаються хоч за невеликі гроші реалізувати свою продукцію.

— Наші тепличники зараз у дуже скрутному становищі,— наголошує Тетяна Гетьман. — І це може призвести до банкрутства підприємств. Чи не єдиний вихід із ситуації — знизити собівартість виробництва. А це можна зробити лише за рахунок енергозберігаючих технологій. Нині в Україні дуже мало теплиць, які можуть цим похвалитись. Торік було кілька банкрутств.

Натомість ситуація щодо оптових цін на борщовий набір кардинально інша. За останні 12 місяців підвищення гуртових цін на цю групу товарів сягнуло 61%. Рейтинг подорожчання овочів очолила морква, ціни на яку виросли порівняно з початком квітня 2012 року на 92%. Картопля протягом року подорожчала в середньому на 74%, а капуста — на 69. Не так відчутно зросли ціни на цибулю та буряк — на 33 і 37% відповідно. Фахівці пояснюють це тим, що торік фермери готові були «віддавати» продукцію практично за безцінь, натомість у цьому році попит на борщовий набір непоганий.

Головна відмінність нинішнього сезону від тогорічного — наявність доволі масштабного експорту, який «підтримує» ціни на цьому рівні.