ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО НАДРУКОВАНОГО

З першого квітня 60 тисяч дітей-чорнобильців на Рівненщині залишилися без гарячого харчування, гарантованого їм державою

На жаль, і на 19 квітня (проблема в газеті порушувалась 8 квітня) гаряче харчування в школах не відновилось. Незважаючи на те, що за цей час в області побував заступник міністра праці та соціальної політики Анатолій Дзюбак. Щоправда, не встиг він залишити Рівненщину, як на сайті Президента з'явився Указ про його звільнення з посади...

Натомість дніпропетровська фірма "Авіка" офіційно відмовилася від організації харчування в 5 "чорнобильських районах" області й сьогодні харчує дітей лише в одному, Рокитнівському районі, та й то через залучення місцевих підприємців.

- 15 квітня я особисто зустрівся з Президентом і доповів йому про ситуацію: спочатку якась невідома фірма, від якої до нас - понад тисячу кілометрів, виграє тендер, потім - відмовляється від його результатів, - коментує голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ. - А для проведення нового тендера потрібно чекати ще 54 дні. Я висловив свою тверду позицію: централізація коштів у цьому питанні недоречна. Невже з Києва видніше, як і чим харчувати поліських дітей, котрі й сьогодні носять у собі міні-реактори? Кажу про це з впевненістю, бо сам народився і виріс в одному з "чорнобильських районів" області й зацікавлений у тому, щоб якнайшвидше викорінити корупцію в своєму краї. Це - спільна позиція обласної державної адміністрації та обласної ради, яка знайшла підтримку Президента. А ще - народних депутатів, що представляють Рівненщину. До честі Кабінету Міністрів, на ситуацію, що виникла, тут теж відреагували миттєво: вже підготовлена постанова уряду, яка, по-перше, передбачає компенсацію батькам за не отримане їхніми дітьми харчування у розмірі 198 гривень на місяць - тобто майже 10 гривень на день; і, по-друге, про передачу повноважень із проведення подібних тендерів місцевим державним адміністраціям: до речі, так було до 2007 року - і жодних проблем ані з харчуванням, ані з оздоровленням дітей-чорнобильців, а їх в нашій області 116 тисяч, не виникало. Навпаки, державні кошти працювали на розвиток внутрішнього ринку нашого краю. Бо компенсація в цій ситуації - захід вимушений, тимчасовий. Далі йти цим шляхом не можна: не всі ж батьки гарантовано спрямують відповідні кошти саме на харчування своєї дитини. А ось гарячий обід, приготовлений за всіма нормативами, необхідними для дитячого організму, з'їсть кожен школяр. З цією аргументацією погодився й віце-прем'єр-міністр -міністр праці та соціальної політики Сергій Тігіпко, з яким я теж мав зустріч.

Відтак, є надія, що соціальну напругу в радіаційно забруднених районах області у переддень 25-річчя Чорнобиля таки вдасться зняти.

ДОСЛІВНО

Директор ТОВ "Авіка" Світлана Ларіна телефоном прокоментувала "УК" скандальну ситуацію навколо підприємства коротко (жінка перебувала в лікарні під крапельницею):

"У чотири райони Рівненської області нас не пустили. Щоб "зайти", треба створити спеціальну комісію. Скажу, що ми не "зайшли" в ці райони з технічних причин, - уникає конкретної відповіді Світлана Ларіна на запитання про вчинення перепон місцевими пришлій фірмі. - Там, де нас пустили (це один район на Рівненщині і один на Волині), дітей годують. Звинувачення у неякісних послугах необгрунтовані. В такому разі нам би не дали більше брати участь у конкурсах. А щодо того, що інші учасники тендера пропонували дешевші послуги, то це питання до тендерної комісії, вона визначала переможця. Я з тендерними пропозиціями конкурентів не знайома".

Школярі на чаї з пиріжком

Олег ЧЕБАН

БЮРОКРАТИЗМ

Коли директор Журавлівської школи І-ІІІ ступеня Петро Штуль сказав дітям, що з 1 квітня їдальня не буде працювати, вони сприйняли це за першоквітневий жарт. Але вранці до портфелю батьки поклали кожному бутерброд. Мова іде про село, яке розміщене у 4-й чорнобильській зоні. Учні усіх класів тут харчуються державним коштом. "Щось не склалося з тендером, а потерпають діти. Щоб якось пом'якшити ситуацію, ми замість двох великих перерв зробили одну, з райцентру привозять чай з булочкою або пиріжками. За них діти платять відразу - приблизно 1,5 грн.", - повідомив директор освітнього закладу. У школі - 151 учень, навчання починається о 9.00 і закінчується 14.40. Половину дітей автобус возить за 4 км до залізничної станції. Тож більше півдня - на чаї з пиріжком: як це позначиться на здоров'ї дітей?

На Вінниччині до 4-ої чорнобильської зони відноситься частина населених пунктів у 8 районах та місто обласного значення Ладижин. Проблема виникла у Тульчинському, Томашпільському, Шаргородському районах. В управлінні освіти та науки облдержадміністрації запевнили, що районні відділи освіти організували харчування дітей. А щодо тендеру, то порадили звернутися в головне управління праці і соціального захисту населення облдержадміністрації. В останньому своєї вини не бачать і зауважили, що з учасниками торгів напряму працює міністерство. Виходить, як у семи няньок... Втім районна влада зреагувала відповідально.

У Тульчинському районі до чорнобильської зони входить 19 населених пунктів. Це - 4080 учнів. З школами працював районний комбінат громадського харчування, який подав документи і на тендер, що Міністерство соціальної політики проводило 15 березня цього року. Другим учасником був Вапнярський комбінат громадського харчування (Томашпільський район). Але торги не відбулися, бо "другий учасник недостатньо правильно оформив документи". "Коли ми дізналися про це, то відразу звернулися до облдержадміністрації, до міністерства, наш представник їздив до Києва у відповідний департамент. Ми просили пролонгувати підприємство, яке харчує дітей. Тобто дозволити йому працювати до результату наступного тендера. Але заступник міністра Анатолій Дзюбак листом повідомив, що буде новий тендер. Батькам гроші компенсують - від 40 до 50 грн в місяць", - зазначила заступник голови Тульчинської райдержадміністрації Марія Колібабчук.

З її слів, місцеві підприємці знали про проведення конкурсних торгів, але жодне з них не виявило бажання взяти участь, бо займатися харчуванням дітей клопітно і відповідально. Звідси можна припустити, що комбінат громадського харчування з чужого району брав участь у торгах задля "галочки" (за одного учасника вони не відбуваються). Недосконале законодавство? Можливо. Але ж бюрократизм який! "Батьки обурюються і справедливо зауважують: чому тендер не можна було провести під час канікул?", - зазначив П. Штуль.