Українці — і військові, й цивільні, які потрапили до лап сепаратистів на сході України, — офіційного статусу полонених не мають. За словами прес-секретаря РНБО Андрія Лисенка, згідно з нинішнім правовим статусом в Україні, офіційно війни у нас немає, тому термін «полонений» в офіційних повідомленнях не вживають. Якщо терористи захоплюють наших людей, то це заручники. Якщо наші під час боїв затримують тих, що по той бік, — це затримані. Але в неофіційному спілкуванні використовують термін «полонені», щоб було зрозуміло, що українські військові й мирні громадяни зараз перебувають у заручниках у терористів.

Скільки їх — нині, вочевидь, точної цифри не назве ніхто. Та до визволення цих людей долучається громадськість і держава. Так, нині в Україні діє Центр гуманітарної допомоги зі звільнення полонених та заручників у зоні АТО під керівництвом Володимира Рубана. Зв’язатися з його співробітниками можна на сторінці у Фейсбуці: https://www.facebook.com/CentrZvilnennya?fref=nf. Тут прохання, крики душі від родичів полонених або зниклих військовослужбовців: «Допоможіть!» І там само — списки знайдених і звільнених. «Хай допомагає вам Господь», «Спасибі за вашу роботу» — є і слова вдячності.

На початку вересня за рішенням Президента України при СБУ утворено Міжвідомчий центр допомоги громадянам у питаннях звільнення полонених, заручників та пошуку зниклих безвісти. З 6 вересня до центру надійшло 1290 звернень від громадян. Щоправда, щодо окремих осіб заяви нерідко дублюються — допомогти знайти одну й ту саму людину просять і рідні, і друзі, і колеги. Особисто звернулися до Центру 122 заявники. На «гарячу лінію» call-центру СБУ надійшло 640 звернень, на електронні скриньки — 528. За словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського, базу даних, у якій нині близько 700 прізвищ, постійно доповнюють й уточнюють.

І вже на 8 вересня, як повідомила прес-служба СБУ, було звільнено 20 українських громадян. Активізувалася робота зі звільнення людей із лап терористів під час перемир’я і припинення вогню. Так, Андрій Лисенко зауважив під час брифінгу 9 вересня, що загалом, за інформацією Генштабу, звільнено 648 осіб, триває робота зі звільнення ще близько 500 заручників.

Також на 10 вересня з’ясовано місце утримання ще понад 100 українських військових, докладаються зусилля для їх якнайшвидшого звільнення. Міжвідомчий центр працює в контакті з родинами військових, яким після ретельної перевірки повідомляють усе щодо долі їхніх близьких. Прояснилась ситуація і щодо інформації, яку озвучили деякі ЗМІ: нібито є сумніви, чи внесені Надія Савченко і Олег Сєнцов до бази даних СБУ для звільнення. Як зауважив Маркіян Лубківський, і Надія Савченко, й Олег Сєнцов є у відповідній базі даних українських громадян.

А вранці 11 вересня стало відомо про звільнення ще 26 полонених. Президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у Фейсбуці зауважив: «Щойно мені повідомили, що звільнено 6 полонених, яких утримували в Горлівці, серед яких колишній працівник Генпрокуратури, директор дитячого пансіонату. Також звільнено 20 військово?службовців, яких утримували в Донецьку».

На жаль, не завжди вдається знайти людей живими. Так, нещодавно в результаті складних переговорів вдалося домовитись про надання «зеленого коридору», яким батьки двох загиблих українських льотчиків зможуть вивезти із району, контрольованого терористами, тіла синів. Члени екіпажу після ураження літака терористами залишалися в ньому до останнього, відвели палаючу машину від населеного пункту і загинули як герої. Місцеві жителі, ховаючись від терористів, забрали тіла й тимчасово їх поховали, поставили хрест. «Батьки вже вирушили на те місце, ми їх підтримуємо», — повідомив радник голови.

Центр у цілодобовому режимі продовжує роботу з уточнення бази даних зниклих.

КОНТАКТИ

0800-501-482, 044-255-52-38 — цілодобова «гаряча лінія» Міжвідомчого центру СБУ;

polonhelp@ssu.gov.ua — електронна скринька.

Особистий прийом громадян ведеться за адресою: м. Київ, вул. Ірининська, 4, а також в усіх обласних управліннях СБУ.