ПЕРЕГОВОРИ

Перебуваючи з робочим візитом у Росії, Віктор Янукович означив формат співпраці
України з Митним союзом

На початку розмови з Президентом Росії Володимиром Путіним, яка проходила в резиденції «Русь» (с. Завидово Тверської області), глава Української держави наголосив на важливості регулярних зустрічей на найвищому рівні. «У нас після останнього саміту, який був у Ялті, рішення, які ми з вами ухвалили, почали виконуватися практично за всіма напрямками», — сказав Віктор Янукович та зазначив, що завжди накопичуються питання, які потребують певних коректив.

А потім він перейшов до потреби в посиленні та активізації співпраці двох країн, зокрема у високотехнологічних сферах. Президент мав на увазі передовсім питання атомної енергетики — будівництво 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС. «Нам потрібно буде прийняти спільне рішення, щоб пришвидшити будівництво двох атомних енергоблоків», — сказав він, додавши, що важливими у двосторонній співпраці є питання літакобудування, а саме активізація спільних проектів із будівництва Ан-70 і Ан-124.

Окрім цього, глава держави наголосив, що українська сторона готова до проведення Третього міжрегіонального економічного форуму в Нижньому Новгороді. «З нашого боку форум готовий на 90%, залишилися деякі штрихи», — сказав він, відзначивши успішний розвиток міжрегіональної взаємодії між країнами.

Окрему увагу під час діалогу з Володимиром Путіним Віктор Янукович звернув на питання розвитку економічної інтеграції. За його словами, під час цієї зустрічі важливо поговорити про газові питання: «Наші фахівці, яких ми визначили на рівні робочих груп, просунулися досить глибоко у цьому напрямку. Нам, напевно, вже час підбити підсумки переговорів».

У Завидово президенти розмовляли без краваток. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

На це Президент Росії відреагував словами про підтримку відносин України і Росії на всіх рівнях. «У нас є хороші проекти в різних галузях, зокрема це космос, авіабудування. Ми розвиваємо контакти у сфері енергетики, атомної також, — сказав він. — Я радий можливості вас бачити і обмінятися думками про те, що стримує нашу співпрацю і що треба робити, аби вона розвивалася швидшими темпами».

Вислухавши свого російського колегу, Віктор Янукович перейшов до конкретики, означивши формат співпраці України з Митним союзом. Він повинен визначатися на чотиристоронніх переговорах за участю країн — членів Митного союзу. Як передає слова Президента його прес-служба, на порядку денному стоїть питання вироблення формату співпраці між Україною і країнами цієї організації. «Тут ідеться про процес, який передбачає внутрішньодержавні процедури, розгляд цих положень. І сам формат роботи з Митним союзом повинен визначатися на чотиристоронніх переговорах», — зазначив глава держави.

У цьому контексті він наголосив, що Україна відстала від Митного союзу щодо створення нормативної бази, чинної в межах об’єднання. «Організація почала формуватися вісім років тому, і Україна брала участь у цьому процесі лише на першому етапі. Потім була величезна перерва. У результаті нині Україна не приєдналася фактично до жодного з положень Митного союзу», — так Віктор Янукович висловив думку, що до опрацювання питання співпраці України з Митним союзом необхідно залучити уряди України та Росії.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»