Програма перебування Президента Віктора Януковича в Австрії видалася дуже насиченою. Після традиційних протокольних церемоній глава нашої держави у форматі «віч-на-віч» зустрівся з Федеральним президентом Австрійської Республіки Гайнцем Фішером.  По її завершенні в палаці «Хофбург» відбулися українсько-австрійські переговори в широкому форматі під головуванням обох президентів. У їхній присутності сторони підписали міжурядову Угоду про співробітництво у сфері боротьби зі злочинністю.

Угода дасть змогу зміцнити двосторонню співпрацю між правоохоронними органами для запобігання, виявлення, розслідування та розкриття злочинів, зокрема шляхом обміну досвідом та інформацією про методи й заходи боротьби зі злочинністю відповідно до національних законодавств.

Пам’ятник Кобзарю — знак збереження духовності українців у Австрії. Фото Михайла МAРКIВA

Дискусія триває

«Товарообіг у цьому році зростає порівняно з минулим майже на 16%. Він досягне 2 мільярдів євро», — поділився враженнями після зустрічей Віктор Янукович. Відносини між Україною та Австрією традиційно мають конструктивний характер. І сторони констатували зростання довіри бізнесу як в Україні, так і в Австрії завдяки реформам, розпочатим в Україні 2010 року.

Глава держави наголосив і на важливості міжрегіональної співпраці. А проведення Днів культури України в Австрії та Австрії в Україні сприятимуть зближенню двох держав. Віктор Янукович повідомив, що запросив Федерального президента Австрії відвідати Україну з візитом. Адже що більше буде таких зустрічей на високому рівні, то більше зростатиме довіра, розширюватимуться можливості розвитку наших країн.

У свою чергу Гайнц Фішер зазначив, що наші двосторонні відносини за останні 20 років істотно розвинулися. А його країна — важливий інвестор для України. Австрія також підтримуватиме заявку України на членство в Раді безпеки ООН 2015 року.

Попри призупинення урядом підготовки до Вільнюського саміту, Віктор Янукович наголошує, що Україна і далі йтиме шляхом євроінтеграції. Вона пройшла велику відстань у цьому питанні за короткий час. «Ми сьогодні продовжуємо цей шлях», — запевнив Президент. Тож  він привітав ухвалення Верховною Радою змін до виборчого законодавства, бо це наближає Україну до європейських стандартів.

Реформи й модернізація, які проводяться в Україні, відкривають шлях до розвитку суспільства, демократизації та захисту прав людини, передає позицію Президента його прес-служба. Водночас на будь-якому шляху завжди виникають певні проблеми, на які потрібно дивитися об’єктивно. «Що вони несуть? Вони становлять небезпеку чи їх можна обійти — яким шляхом і в який спосіб? Ця дискусія постійна і в українському суспільстві, і в політикумі, і в уряді», —  окреслив він коло завдань.

Енергетика єднає інтереси

Окрему увагу було приділено економічному блоку. Так, співпраця в питаннях розвитку альтернативної енергетики відповідає інтересам обох країн. Скажімо, спільні зусилля дають змогу отримувати в Україні «зелену» електроенергію. Президент подякував Австрії за участь у формуванні Чорнобильського фонду. Україна також підтримує ініціативи Австрії в природоохоронних питаннях, зокрема у сфері безпеки атомної енергетики.

«Ми запрошуємо австрійські компанії на переговори разом зі світовими лідерами, такими як «Шеврон», «Шелл», «Ексон мобайл». Ми чекаємо австрійський бізнес для проведення таких переговорів», — сказав глава держави, зауваживши, що для України буде корисним досвід Австрії у видобуванні нафти і газу.

Перспективний напрям — і співпраця у нафтохімічній галузі, зокрема  для модернізації вітчизняних нафтопереробних заводів. Україна та Австрія також мають значний потенціал у розвитку транспортної інфраструктури, зокрема в питаннях співробітництва у судноплавстві на Дунаї, в залізничних, автомобільних перевезеннях.

На переконання Віктора Януковича, для успішної реалізації проектів за всіма напрямами співпраці необхідно створювати мотивації для бізнесу. Але не слід забувати й про контакти на найвищому рівні. Особливо актуально це прозвучало в контексті українсько-австрійського ділового форуму, де в присутності обох президентів відбулося підписання двосторонніх документів.

Це зокрема Угода між Міністерством інфраструктури та Федеральним міністерством транспорту, інновацій та технологій Республіки Австрія про міжнародні комбіновані перевезення. Вона дасть змогу створити правову основу для налагодження двосторонньої співпраці у сфері комбінованих перевезень між нашими країнами. А Протокол про наміри між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України та компанією «Доппельмайр Зайльбанен ГмбХ» сприятиме умовам для реалізації національного проекту зі створення спортивно-туристичної інфраструктури за рахунок залучення досвіду іноземної компанії, яка неодноразово брала участь у підготовці та проведенні Олімпійських ігор в інших країнах.

На форумі вкотре прозвучала думка Президента про безальтернативність реформ і євроінтеграції. «Можливо, на якомусь етапі сходження до вершини погода несприятлива, — образно висловився Віктор Янукович. — Але ми йдемо цим шляхом і не змінюємо напрямку маршруту».

Один із ключових елементів українсько-австрійського бізнес-форуму — просування України шляхом європейської інтеграції, впровадження сучасних реформ, які б наближували країну до створення всіх необхідних умов для ведення бізнесу.

І Шевченко у Відні

У Відні Віктор Янукович зустрівся і з Головою Національної Ради Республіки Австрія Барбарою Праммер. Ішлося про міжпарламентську співпрацю й виклики, які стоять перед нашою державою на шляху європейської інтеграції. А в ході розмови з бургомістром Відня Міхаелем Хойплем сторони згадали, що Київ і Відень пов’язують тісні історичні зв’язки. Та й нині столиці співпрацюють в галузях транспорту, освіти, електронного урядування.

А Інституту славістики Віденського університету Президент передав у подарунок пам’ятник Тарасові Шевченку. «Це яскраве свідченням поваги до України та дружніх відносин між нашими державами, між австрійським та українським народами», — наголосив Віктор Янукович.

За словами глави Української держави, пам’ятник Шевченкові у Відні — також символічний знак збереження духовності українців в Австрії та їхнього зв’язку з Батьківщиною. «Нехай слова Тараса Шевченка «Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю» єднають українців усього світу, надихають їх на побудову заможної та демократичної України», — побажав Президент. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»