Робочий тиждень Президент Республіки Азербайджан Ільхам Алієв розпочав у Києві. Він прибув з офіційним візитом в Україну за місяць після своєї інавгурації. Офіційна церемонія зустрічі із Президентом Віктором Януковичем, відлуння державних гімнів країн, представлення офіційних делегацій, переговори у форматі «віч-на-віч» — ці стандартні заходи передували IV засіданню Ради президентів України та Азербайджану.

Його Віктор Янукович розпочав словами-подякою за повагу, висловлену до нашої країни Азербайджаном. Відносини з Україною Азербайджан цінує не менше. Ільхам Алієв вважає, що країни досягли вагомих результатів, розвиваючи спільними зусиллями політичний, економічний та енергетичний напрями. Тож упевнений: Україна зміцнить суверенітет, вирішуючи важливі соціальні, інфраструктурні та економічні завдання.

Захід завершився обміном державними нагородами. Від Президента України Ільхам Алієв отримав орден Свободи. А Віктор Янукович з рук свого азербайджанського колеги — орден Гейдара Алієва.

Уже в залі державних заходів вони поставили підписи під Протоколом четвертого засідання Ради президентів. У ході церемонії підписання двосторонніх документів з-під пера посадовців двох делегацій вийшли: угода між Кабінетом Міністрів України та урядом Азербайджану про співробітництво в сфері захисту і карантину рослин; план проведення консультацій з актуальних питань двостороннього та багатостороннього співробітництва між міністерствами закордонних справ на період 2014-2015 років; протокол між Рівненською облдержадміністрацією та виконавчою владою Габалінського району про співпрацю в економічній та соціально-культурній сферах; договір про співпрацю між Інститутом культурології Національної академії мистецтв України та Науково-методичним центром з культурознавства Міністерства культури і туризму Азербайджану.

Президенти підбили підсумки двосторонніх переговорів і в усній формі, звернувшись із заявами до представників ЗМІ. Віктор Янукович розповів про намір перейти на довгострокове планування торговельно-економічних відносин. «Ми даємо чіткий сигнал урядам, що зупинятися на досягнутому в жодному разі не можна», — пояснив він і висловив переконання, що довірчий і конструктивний діалог здатен поглибити партнерство між Києвом і Баку. Один із прикладів — можливість реалізації інфраструктурних проектів.

Глава нашої держави вкотре привітав колегу з гідною перемогою на президентських виборах. У цьому він помітив ознаку стабільності, найвищої довіри азербайджанського народу до лідера. На це Ільхам Алієв відповів прагматично: «Віктор Федорович зазначив, що наші погляди збігаються — ми друзі. І за підсумками візиту, думаю, наше партнерство вийде на вищий рівень».

Однак з-поміж низки важливих сфер взаємодії президенти виокремили енергетичну. Пріоритетною її Віктор Янукович вважає тому, що Україна — надійний транзитер енергоносіїв, а Азербайджан — їх надійний постачальник.

«Наші країни мають усі умови для об’єднання зусиль у питаннях транспортування вуглеводнів у європейському напрямку», — пояснив суть питання глава Української держави.

Така взаємодія сприятиме зміцненню позицій двох країн у Чорноморсько-Каспійському регіоні. «Азербайджан як виробник енергоресурсів і Україна як споживач і транзитер відіграють важливу роль у дотриманні енергетичної безпеки багатьох країн. Співпраця в Каспійсько-Чорноморському регіоні, зокрема в енергетичній сфері — результат нашої спільної діяльності», — резюмував Ільхам Алієв.