Здавалося, що вулиця Набережно-Хрещатицька, на якій височіє Fairmont Grand Hotel, нині стала місцем для  носіїв англійської та тих високопосадовців, які знають її чи не найкраще в нашій державі. Однак цікаво, що на зустріч Президента Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з представниками компаній, які входять до Європейської Бізнес Асоціації та Американської торгової палати того дня було запрошено переважно представників вітчизняних ЗМІ.

Як того вимагав формат зустрічі у європейському стилі, заступник Глави Адміністрації Президента, голова виконавчого комітету Національної ради реформ Дмитро Шимків привітав у залі високих та заможних гостей, а потім запросив до трибуни Петра Порошенка. Із трибуни при золотавому освітленні вишуканих люстр, він, не втрачаючи оптимізму, розповів про стан справ у нашій країні. 

Передовсім акцентував на таких поняттях, як українська національна ідея, стратегічне партнерство з ЄС, а відтак висловив сподівання на швидкий процес ратифікації Угоди про асоціацію.

Перші особи держави розповіли про виклики та шляхи їх подолання. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Трансформації не катастрофічні

На переконання Петра Порошенка, зупинка в реалізації реформ, навіть у період війни, призведе до катастрофічних наслідків для країни. Він запевнив присутніх, що немає різниці, хто розповідає про реформи — Прем’єр чи Президент — головне, що керівники держави разом втілюють у життя «цю важливу для країни справу». «Немає жодних протиріч між Президентом і урядом, Президентом і Прем’єром. Ми робимо одну роботу і втілюємо одні реформи», — наголосив глава держави.

Ніхто з бізнесменів не здивувався словам Петра Порошенка про те, що на шляху до членства в ЄС Україна має пройти багато трансформацій і реформ. Однак всі погодилися з тим, що зупинка змін стане катастрофою для нашої держави. «І я, і уряд це розуміємо. Реформи — це не лише процес, нам потрібен результат. Ми вдячні за вашу відданість, солідарність, яку ви демонструєте», — резюмував Президент.

Потенційних інвесторів він запевнив у твердому намірі влади створити сприятливий інвестиційний клімат. Зі свого боку пообіцяв, що новий склад парламенту буде набагато відповідальнішим від попереднього. Важливим кроком створення привабливих умов для інвесторів має стати ухвалення 7 жовтня парламентаріями пакета антикорупційних законів.

За ці півтори години українською пролунала лишень одна фраза: «Слава Україні!» На неї реакцією «Героям слава!» відреагували ті, хто знає, про що йдеться.

На запитання відповідає Прем’єр

Глава уряду дещо змінював тональність. Він розповів, що Президент презентував Стратегію для України з чіткою метою і цілями, а уряд ухвалив План дій «Відновлення країни». «Ми вдалися до непопулярних кроків, запроваджуючи такі «екстремальні» реформи, але передовсім ми орієнтуємося на думку суспільства. Україна має стати однією з ключових європейських країн — це наша мета! Ми зробимо все, що пообіцяли українцям на Майдані, — в такий спосіб Арсеній Яценюк згадав про Революцію гідності, а потім і розпал агресивних дій з боку північного сусіда. — Перед нами постали три виклики: війна, корупція, енергетична безпека».

Вже потім Прем’єр-міністр нагадав присутнім про «вкрай гарячі» відносини між нашим «Нафтогазом» і «Газпромом» та закликав високопосадовців інвестувати здебільшого в енергетичний сектор нашої країни.

Його слова бізнесмени підтримали бурхливими оплесками. Та в такий спосіб опосередковано попрощалися із журналістами. Прем’єр-міністру натомість ставили конкретні запитання у закритому режимі, щоб обійтися без «вільних вух».

План відновлення

Цікаво, що для представників Європейської Бізнес Асоціації та Американської торгової палати організатори заходу підготували листівки з переліком 62 реформ Стратегії. Узагальнено все це назвали Українською ідеєю, а охарактеризували її трьома словами: гідність, свобода, майбутнє.

Урядовий план дій щодо відновлення країни гості отримали вже у вигляді україномовних брошурок з 8 сторінок. Наші цілі: зупинити агресію і відновити суверенітет та територіальну цілісність, імплементувати Угоду про асоціацію з ЄС та отримати безвізовий режим, реабілітувати учасників АТО й відновити Донбас, децентралізувати владу, переформатувати систему оподаткування, вдарити по корупції, пройти зиму.

У жовтні уряд сподівається на ухвалення законопроекту про скасування позаблокового статусу та відновлення курсу на євроатлантичну інтеграцію та отримати від країн-учасниць Будапештського меморандуму практичну допомогу для гарантування нашої безпеки. А ще має намір реформувати податкову систему. Зокрема, скоротити кількість податків з 22 до 9, спростити їх адміністрування, запровадити електронне адміністрування ПДВ, запровадити перелік зобов’язань з податку на прибуток на основі фінансової звітності, зменшити розмір єдиного соціального внеску, провести податкову амністію.

Енергетична стратегія впродовж 9 місяців передбачає реформування НАК «Нафтогаз України» й створення компаній-операторів газотранспортної системи і підземних газосховищ. Вісім місяців Кабмін виділив на укладення договорів на будівництво нових енергоблоків атомних електростанцій.

За шість місяців планується укласти чи хоча б ініціювати договори з компаніями держав-членів ЄС щодо транзиту російського газу територією України з перенесенням точки приймання газу на східний кордон нашої держави. До кінця року у рамках стратегії слід використати тристоронні переговори з Росією за участю ЄС та механізм міжнародного арбітражу для досягнення домовленості з «Газпромом» на засадах формування прозорої та реальної ринкової ціни на постачання газу та його транзит. Окрім цього, слід впровадити заходи жорсткої економії енергоресурсів та започаткувати державну програму фінансування проектів заміщення природного газу. А ще — залучити інвесторів із США та ЄС до приватизації державних генеруючих і розподільчих компаній.

Вже протягом року уряд напрацює заходи для інтеграції української енергосистеми до об’єднаної енергосистеми Європи, водночас забезпечуватиме баланс вугілля, зокрема його придбання шляхом імпорту. Під грифом «постійно» планується будувати магістральні лінії електропередач потужністю 750 кіловат.

До слова, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев’янко за підсумками зустрічі повідомила представникам ЗМІ, що великі світові енергетичні компанії готові вкласти сотні мільйонів доларів у розвиток енергетичної сфери України вже в 4 кварталі 2015 року.