ЗАШМОРГ

Третя за величиною  економіка єврозони може стати наступною
жертвою кризи суверенних боргів

 

Привид дефолту в Старій Європі набуває реальних рис: про дотримання режиму жорсткої економії  днями оголосили уряди кількох країн. Зокрема неабияк переймаються цим  у Франції, де найболючіше може відгукнутися ситуація в сусідній Італії. Більше за інших  стурбовані французькі банкіри, оскільки, за даними Банку міжнародних розрахунків, саме вони  є утримувачами  половини всіх італійських корпоративних і державних боргових зобов’язань, що перебувають  у власності іноземних фінкомпаній.

А вартість італійських запозичень  тим часом сягнула рекордної позначки: відсоткова ставка десятирічних державних облігацій вже становить 7% — це найвищий рівень з часу запровадження євро у 1999 році. Оглядачі кажуть, що чим більше підніматиметься вартість запозичень, тим більше зростатиме потреба італійської економіки у фінансовій допомозі (саме  цього в єврозоні намагаються уникнути всіма можливими способами).

Берлусконі — Меркель і Саркозі: італійські борги можуть задавити європейську валюту. Фото з сайту daylife.com

Учора Італія вдалася до  вимушеного кроку: виставила  на аукціон  державні облігації вартістю  майже сім мільярдів доларів, однак, за повідомленнями з Риму, покупців знайти складно.

Нині країна намагається домовитися про реструктуризацію боргу на суму 360 мільярдів євро у 2012 році. Проте, навіть якщо вдасться приборкати нинішню кризу, фундаментальні проблеми лишаються: в Італії дуже повільне економічне зростання і борг майже у 2 трильйони євро.

Водночас Прем’єр-міністр країни Сильвіо Берлусконі, який добився від парламенту схвалення  заходів щодо скорочення бюджету, заявив, що у разі  проведення дострокових виборів не братиме  в них участі.

Нині  Рим інспектує група ЄС,  яка представить результати моніторингу наприкінці  листопада, але вже характеризує  ситуацію в Італії  як вкрай тривожну. Стурбованість становищем в Італії затьмарила навіть  події в Греції, де домовилися про формування нової урядової коаліції, яка б забезпечила отримання другого пакета допомоги ЄС—МВФ.

З такими індексами скоро й на велосипед не вистачить

Зазначимо, що на Грецію припадає лише  2% загального ВВП, тоді як Італія — третя найбільша економіка після Німеччини і Франції.

Тим часом Прем’єр-міністр Португалії Педру  Пассуш-Коелью представив схвалені кабінетом заходи жорсткої економії на 2012 рік.  У такий спосіб уряд сподівається поліпшити кредитний рейтинг країни та виконати умови для отримання допомоги з Європейського стабілізаційного фонду.

Зокрема в рамках заходів жорсткої економії держслужбовцям, які заробляють понад тисячу євро на місяць, більше не виплачуватимуть 13-ї та 14-ї зарплат, а також відпускних та різдвяних премій. Крім того, державний підприємницький сектор мають докорінно реструктурувати. Заходи економії торкнуться і працівників приватного сектору — їм доведеться працювати на півгодини довше щодня.

Для тих, хто добре заробляє, залишиться менше можливостей списати податки. Серед інших заходів — «класичне» підвищення податку на додану вартість. Для багатьох товарів та послуг він становитиме тепер 23%. Крім того, планують істотно скоротити  витрати на освіту та охорону здоров’я.

Ще одна тривожна новина — в Німеччині, найпотужнішій економіці Європи та четвертій у світі, яку сприймають як головну рушійну силу виведення європейської економіки з нинішньої кризи, поширюються  похмурі настрої. Останні опитування свідчать, що менш задоволеними, ніж працівники у Німеччині, є лише словаки, болгари, українці та росіяни.

Як тут не дослухатися до думки глави Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, яка, перебуваючи з візитом у Китаї, зазначила, що світову економіку чекає втрачене десятиліття, якщо країни не будуть готові вирішувати проблеми разом. Справді,  якщо єврозона не впорається з  проблемою боргової кризи, то й Пекіну навряд чи вдасться уникнути економічних потрясінь. Тому європейські лідери все-таки сподіваються, що Китай інвестуватиме в антикризовий фонд ЄС. Не варто хизуватися своїми нафтодоларами і росіянам. Адже,  як влучно сказала пані Лагард, значні резерви, накопичені  завдяки високій ціні на нафту, — це добре, а залежність  від них — погано.

ДО РЕЧІ

Сьогодні МВФ розгляне українське питання

Директори Міжнародного валютного фонду на своєму засіданні  11 листопада оцінять ефективність програми стенд бай, відкритої для України під час фінансової кризи 2008 року, повідомляє ВВС.

Раніше прес-служба НБУ інформувала, що голова місії МВФ Танос Арванітіс під час заключної зустрічі керівництва НБУ на чолі з головою Нацбанку України Сергієм Арбузовим зазначив, що залишився задоволений виконанням Національним банком України всіх своїх зобов’язань щодо реалізації програми стенд бай.

Як відомо, 4 листопада МВФ за результатами перебування місії в Україні вирішив взяти паузу в переговорах для опрацювання додаткових технічних питань.