ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ 

З 1 вересня освітяни матимуть надбавку, а поки - профільний міністр отримав суворе попередження

Організований виступ освітянських профспілок під стінами Кабінету Міністрів змусив уряд ретельніше підійти до теми оплати праці вчителів. Саме на профільного міністра Дмитра Табачника в кулуарах будинку на Грушевського було оголошено мало не полювання. Спершу це зробили журналісти, які жваво оточили його, намагаючись розпитати про урядову реакцію на протести вчителів.

Не ухиляючись від камер і диктофонів (іноді це дозволяють собі деякі міністри), пан Табачник непоквапом розповів про винесене на розгляд уряду рішення про встановлення надбавок всім категоріям педагогів, які працюють у системі як підпорядкованого йому відомства, так і Мінсоцполітики, Мінкультури й МОЗу. Йдеться про 20% від окладу, що, на думку авторів документа, має істотно вплинути на підвищення престижності праці педагогів. Утім, відкритим залишилося питання, чому для відповідного рішення не знайшлося місця в офіційному порядку денному.

За власний рахунок? Ніколи

Другого, але набагато дошкульнішого удару своєму підлеглому завдав Прем'єр-міністр Микола Азаров. З одного боку, йому було незрозуміло, чому розглянуті і нібито задоволені три місяці тому вимоги знову опинилися у центрі уваги. Йому залишалося хіба що констатувати безвідповідальність і профільного міністра, і місцевих адміністрацій, які фінансують освітянські заклади.

З другого ж боку, глава уряду закинув міністрові, що той не знайшов потрібних слів і навіть не вийшов до вчителів. "Роблю вам суворе попередження", - чітко й дещо емоційно промовив Микола Азаров.

За його словами, надбавку отримуватимуть і ті педагоги, які досі її не мали. Загалом це стосується понад 350 тисяч працівників. І незабаром уряд внесе на розгляд Верховної Ради зміни до витратної частини бюджету на майже 370 млн грн. При цьому він нагадав, що торік оклади всіх бюджетників, зокрема й освітян, п'ять разів переглядалися у бік збільшення. Виявляється, й цьогоріч уряд з 1 січня вже переглядав це питання. Наступних змін слід чекати у квітні, жовтні й грудні.

Микола Азаров не приховує, що уряду в межах своїх можливостей вкрай складно шукати ресурси для підвищення зарплат і пенсій. Однак він запевняє, що все передбачене законодавством люди обов'язково отримають. Крім того, відповідних міністрів, голів адміністрацій і міст категорично попереджено, що вони не мають жодного права примушувати вчителів та інших бюджетників до відпусток за власний рахунок. Неприпустимо подібним чином латати дірки місцевих бюджетів. "Уряд такого ставлення до людей не потерпить", - запевнив його очільник.

Боротиметься він і з перекосами у міжпосадових співвідношеннях на базі єдиної тарифної сітки. Мається на увазі сформована останніми роками практична ідентичність окладів працівників 1 - 6 розрядів (скажімо, від прибиральниці до висококваліфікованого працівника). За умов, коли влада поставила собі за мету підвищити престижність роботи людей з вищою освітою, зокрема вчителів, лікарів, науковців, такий підхід є неприйнятним.

У цьому контексті Микола Азаров доручив Мінсоцполітики, Міносвіти, Мінкульту і особливо Мінфіну створити разом із профспілками робочу групу, яка за місяць має підготувати пропозиції для відновлення адекватних міжтарифних співвідношень.

Не заважати бізнесу працювати

Нещодавнє засідання Керуючої ради Комітету з економічних реформ при Президентові України виявило істотні недоліки й зволікання з реалізацією задекларованого курсу на оновлення в усіх сферах життя суспільства. Вислухавши напередодні слушну критику глави держави, Микола Азаров у свою чергу висловив незадоволення роботою Мінфіну, Мінекономрозвитку, податкової та митної служб.

"Що заважало їм розробити положення для спрощеної системи оподаткування, як ми обіцяли людям? - суворо запитав Микола Азаров. - Чому керівники цих відомств, робочої групи, створеної для діалогу з підприємцями, чекали кілометрових черг до податкових інспекцій, акцій протесту або вказівок, щоб виконувати свої функції і чітко сформульовані доручення уряду?"

Прем'єр також звернув увагу міністрів, зокрема свого першого заступника Андрія Клюєва, на зволікання з впровадженням урядової постанови про припинення діяльності всіх підприємств, що під крилом багатьох міністерств і відомств надають громадянам різноманітні послуги. Більше того, до Держказначейства досі не переведено всі рахунки підприємств державної форми власності.

"Доручаю на наступне засідання уряду запросити всіх керівників відомств, агентств, які такі підприємства не ліквідували, для звіту про причини невиконання отриманого раніше доручення", - з такою вимогою звернувся Микола Азаров до своїх підлеглих.

Так само упродовж місяця Мінфін і Мінекономрозвитку повинні підготувати програму реформування податкової і митної служб. Водночас глава уряду вимагає негайно переглянути підходи до фіскального адміністрування і значно спростити правила для платників податків. За його словами, уряд жодного дня не терпітиме ситуацію, яку створили для бізнесу, коли підприємці змушені стояти в чергах, а не працювати.

Відповідальність за владу

У будь-якому разі вказані ускладнення дискредитують податкову реформу. На думку ж Миколи Азарова, вона має очевидні переваги у вигляді поліпшення податкового клімату. Вже вкотре вказано на поглиблення електронної складової, яка значно прискорює оформлення документації, фінансової звітності тощо.

З компаній сьогодні не стягується плата за реєстрацію та перереєстрацію особи як платника податку на додану вартість. Платникам надано можливість отримувати розстрочку наявного податкового боргу, а також відстрочку грошових зобов'язань і боргу при виникненні форс-мажорних обставин. Протягом адаптаційного періоду (півроку) штрафні санкції взагалі не стягуються, нагадав Прем'єр-міністр.

Вперше в автоматичному режимі платникам відшкодовано півмільярда гривень податку на додану вартість. Зменшено й податкові ставки на доходи фізичних осіб, зокрема на доходи у вигляді дивідендів, від продажу квартир, будинків, рухомого майна, виграшів у грошову лотерею. Додаткові податкові соціальні пільги надано особам, які потребують державної підтримки, зокрема багатодітним родинам, учасникам бойових дій, інвалідам І та ІІ груп.

Тому кожен факт створення підприємцям ускладнень, бюрократичної тяганини чи корупції, підкреслив Микола Азаров, уряд вважатиме саботажем і диверсією проти України. При цьому він жорстко попередив чиновницьку братію: "Якщо хтось вважає, що влада йому впала на голову, як шапка Мономаха, і можна не дбати щодня про те, що зробив доброго для людей, той негайно по шапці отримає - хто чого вартий".

Особливої уваги уряду потребують й інфляційні процеси на ринках продовольчих товарів і нафтопродуктів. Самими лише одиничними санкціями проти монопольної змови Кабмін не обмежуватиметься. Там щоденно відстежують цінову ситуацію і те, щоб домовленості між урядом і нафтотрейдерами обов'язково виконувалися.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

► Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (проект Закону);

► Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури започаткування підприємництва (проект Закону);

► Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедур припинення юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (проект Закону);

► Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансування проектів, пов'язаних з підвищенням техніки безпеки шахт шляхом впровадження уніфікованої телекомунікаційної системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС) (проект розпорядження Президента);

► Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів (збільшення абсорбції) парникових газів (постанова Кабінету Міністрів);

► Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на фінансування фізичного захисту ядерних установок та ядерних матеріалів (постанова Кабінету Міністрів).