Гігакалорія замість квадратного метра

СТОЛИЦЯ. Перші «правильні» платіжки за тепло люди отримають після новоріччя 

Коли кияни, які користуються центральним опаленням, почали отримувати перші в цьому опалювальному сезоні платіжки за тепло, багато хто не міг зрозуміти, чому нараховано саме стільки. Траплялося, що мешканці меншої квартири отримували суму до сплати вищу, ніж мешканці більшого за площею житла. Або люди дивувалися, чому в будинку, де, як вони стверджували, немає лічильника тепла, у платіжці замість звичних квадратних метрів, за якими раніше нараховували плату, тепер значилися гігакалорії. І як нараховуватимуть оплату надалі? Представники КМДА і Київенерго роз’яснили ситуацію і… пообіцяли продовження дивних ситуацій ще й у платіжках за листопад, однак із наступним перерахунком. Отже, по порядку.

У Києві 80% багатоповерхівок уже обладнані будинковими лічильниками тепла. Фото УНІАН

Жовтень: квитанції із загадками

Найбільше дивувалися ті, чиї будинки в минулому опалювальному сезоні не були обладнані лічильниками тепла: їм до сплати було нараховано навіть менше, ніж зазвичай. Нарахування в жовтні відбулося, як пояснив комерційний директор ПАТ «Київенерго» Євген Бушма, так: там, де лічильники встановлено і взято на комерційний облік до початку опалювального сезону, було враховано фактичні їх показники. Для тих будинків, де приладів обліку не було взято на момент розрахунків, вирішено нарахувати плату за новою експериментальною методикою. У ній враховували проектне навантаження будинку, температуру на вулиці, а також кількість опалювальних днів у жовтні в конкретному будинку (адже тепло подали не одного дня).

Цього року, за словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, у 80% столичних будинків обсяги теплоносія вже облікують. «Ми вийшли на результат, коли у будинках, де немає лічильників, мешканці платили на 20—30% менше, ніж було б за визначеними тарифами. Наприклад, за опалення 2-кімнатної квартири площею 70 квадратних метрів мешканці мали б сплатити за тарифом 1200 гривень, а їм було нараховано 600—700. Вважаємо, що цю методику доцільно використовувати й надалі. Але нам потрібна підтримка. У законодавчому полі на сьогодні таке не передбачено. Такий самий алгоритм варто запровадити на національному рівні, але поки що відповідну постанову Кабінету Міністрів не ухвалено. Тому ми звернулися до уряду, щоб пришвидшити введення нормативних актів. Вважаємо, що це питання є актуальним нині не тільки для Києва, а й для України. Але на листопад не можемо продовжити цей експеримент у правовому полі. Тож переходимо у стандартний режим, передбачений нормативними документами».

Листопад: сюрпризи тривають

Посадовці обіцяють, що у платіжках за листопад, які люди вже отримали чи ще отримають, суми також будуть різними. Знову-таки мешканцям будинків із встановленими і взятими на комерційний облік лічильниками ребусів розгадувати не доведеться. Однак у деяких будинках у листопаді ці прилади ще встановлювали і ставили на комерційний облік. Але це буде зроблено не одного дня: в певному будинку прилад обліку увімкнули, приміром, 5 листопада, в іншому — 20-го, у третьому — в останній день місяця. Тож дехто дивуватиметься: чому нам порахували за тарифами за квадратний метр, якщо у нас є лічильник?

Перший заступник директора комунального підприємства «Головний інформаційно-обчислювальний центр» Андрій Щербина розповів, де шукати розгадку. «Відразу після облікування обсяг використаного тепла рахуватимуть за лічильником. Але в будинках, у яких лічильники встановлено в минулому місяці, нарахування за листопад проводитимуть відповідно до нормативів: 16 гривень за квадратний метр квартири. Але наприкінці місяця показники приладів обліку знято, і будуть відповідні перерахунки в наступному місяці з урахуванням кількості днів за споживання без лічильника і факту використання теплової енергії листопада за показниками приладу обліку».

Грудень: усе стане на свої місця!

Отже, за грудень за нормативними тарифами оплачуватимуть тепло лише мешканці тих 20% київських будинків, де лічильників немає.

Для всіх інших грудневі платіжки, які люди отримають уже після новоріччя, можуть стати приємним сюрпризом, адже після перерахунку за листопад сума може бути істотно меншою, ніж зазвичай. «Особливо цю різницю помітять мешканці будинків з різною енергоефективністю. Коли всі прилади обліку введено в експлуатацію, в кожному будинку буде видно, наскільки він ефективно чи неефективно споживає теплову енергію. Тут треба звертати увагу всіх мешканців, наскільки ефективно вони виконують різні заходи, зокрема найпростіші щодо теплозбереження, щоб не переплачувати за надані послуги», — зауважує Євген Бушма.

До речі, кияни можуть дізнатися, в яких будинках і коли саме встановлено лічильники тепла, зайшовши на сайт Київенерго. Але як пересвідчитися в достовірності показників лічильника? За словами Петра Пантелеєва, нині на рівні ідеї напрацьовують систему онлайн-стеження за використанням тепла у кожному будинку. Але це на майбутнє. А торік у столиці започатковано систему, яка дає змогу мешканцям будинку разом з організацією, яка знімає показники лічильників, брати в цьому участь. Для цього потрібно дати заявку за телефоном 15-57. Столична влада запевняє, що хоче, щоб усе відбувалося прозоро.