БЮДЖЕТ — 2012

На підтримку АПК у наступному році уряд виділить 39,3 млрд грн, що на 3,9 млрд грн (або на 10,8%) більше, ніж у 2011- му році

Проект бюджету-2012 об’єднає 13 аграрних програм підтримки в одну, повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, пояснивши ідею нововедення: «Це дасть змогу Мінагропроду як головному розпоряднику коштів оптимізувати підтримку і оперативніше спрямовувати кошти за необхідними напрямками без довготривалих процедур і погоджень. Окрім того, будуть об’єднані програми підтримки садівництва, виноградарства та хмелярства, освітянські та наукові програми (підвищення кваліфікації закладів І-ІІ, ІІІ-ІV рівнів акредитації по всіх розпорядниках другого рівня). 

За його словами, на останньому засіданні уряду, розглядалося питання підтримки Української аграрної академії наук, оптимізації її роботи. Крім того, ми пропонуватимемо Кабміну з наступного року змінити підходи роботи Аграрного фонду, зазначив міністр, пояснивши: «Нині Аграрний фонд виконує функції «комори», на що щороку витрачає  до 500 млн грн (на зберігання тих чи інших видів продукції). Це неефективна трата грошей. Треба, щоб він перейшов на форвардні закупівлі, як це прийнято у світі, щоб сільгоспвиробник був з підтримкою, а держава за потреби могла вчасно здійснити інтервенційні закупівлі». 

Плюси і мінуси нововведень

У коментарі кореспонденту «УК» щодо проекту головного фінансового документа на 2012 рік, генеральний директор, керівник групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу Володимир  Лапа зазначив, що фінансування агрокомплексу із загального фонду у 2012 році згідно з проектом  зросло майже на 2 млрд грн (з 10,2 млрд у 2011 році до 12,046 млрд у 2012 р.). Водночас безпосередня підтримка сільгоспвиробників несуттєво зросте, порівняно з 2011 роком, адже, насамперед, збільшується фінансування  науки та освіти, контролюючих інстанцій, заходів агротехнічної паспортизації тощо. 

— Я б сказав, що тут відбувається певна модифікація підтримки, — зазначив В.Лапа. — Якщо раніше навіть на рівні бюджету було розуміння, на які напрямки вона виділятиметься, за якими механізмами, то нині немає конкретики. От дивіться, найбільша програма, передбачена в проекті держбюджету-2012 на АПК, називається «Фінансова підтримка заходів у агропромисловому комплексі». На неї виділяється 1,2 млрд грн, а які галузі отримають підтримку за нею невідомо, — пояснив аналітик. — З одного боку, це підвищує гнучкість аграрної політики, бо можна буде на рівні постанов Кабміну той чи інший акцент оперативно змінювати, а з іншого, у такій консервативній галузі, як аграрна, бізнесу важко працювати в умовах, коли невідомо, якою буде підтримка через 2-3 місяці. У США, приміром, аграрний бюджет розписаний вперед на п’ять років. Тому звичайно тут є свої плюси та мінуси.

Голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів і почесний президент Асоціації фермерів України Іван Томич зазначив, що проект бюджету на 2012 рік подібний  до того, що був цьогоріч і зорієнтований, насамперед, на підтримку великих господарств і  агрохолдингів. Чомусь уже другий рік поспіль з бюджету випадає стаття підтримки дрібних виробників, фермерських господарств, обслуговуючої сільгоспкооперації, особистих селянських господарств. Навіть ті кошти, які повернулись у спецфонд, з повернення кредитів фермерами, а це 28 млн грн, не були виділені, наголосив І.Томич.  Як наслідок, за півроку пішли в Лету 300 фермерських господарств. 

На доїльні установки бюджет виділить 10 мільйонів гривень. Фото Володимира ЗАЇКИ

Де є нульовий ефект,  підтримки  не буде

Директор департаменту тваринництва Мінагропроду Андрій Геть підтвердив — скільки буде виділено на розвиток молочного та м’ясного скотарства, свинарство, птахівництво та інші  підгалузі на сьогодні до кінця не зрозуміло.  «Розраховуємо отримати по спецфонду держбюджету-2012 на програми по тваринництву понад 880 млн грн (на відшкодування вартості кредитів) і по загальному фонду — 700 млн грн», — зазначив він. На його думку, більшість програм 2011 року, будуть продовжені у наступному. Зокрема, приблизно 500 млн грн буде виділено на 50% відшкодування вартості будівництва молочних комплексів. 

Дотацій 30-35 коп. за літр молока для сільгосппідприємств і підсобних господарств  швидше за все не буде, переконаний він. Бо ціна, що склалася на ринку (4,5 грн за літр), дає їм змогу прибутково працювати. Натомість держава  щороку втрачає на дотаціях на літр молока  1-1,5 млрд грн і отримує нульовий ефект. Тому наступного року кошти будуть спрямовані на відшкодування кредитів, або вартості будівництва молочних комплексів (понад 300 корів), закупівлю доїльних установок вітчизняного виробництва для господарств населення, у яких є три і більше корів тощо. До того ж, нині обговорюється нова форма підтримки — надання у лізинг «під ключ» цілісних майнових тваринницьких комплексів.

—Ми розраховуємо на щорічне збільшення виробництва молока у сільгосппідприємств на 6% і на його скорочення у підсобних господарств  — на 1,5%, — зазначив посадовець.

Щодо цьогорічного фінансування, то Андрій Геть повідомив, що Мінагропрод звернувся у Мінфін, аби наблизити фінансування з листопада-грудня на жовтень. «Поки що є порозуміння з Мінфіном на 30 млн грн, з яких 26,4 млн грн ми спрямуємо на підтримку м’ясного скотарства і 4 млн компенсацію закупівлі сільгосппідприємствами телиць у населення», —розповів він.  — Крім того, надійде 10 млн грн на придбання вітчизняних доїльних установок для господарств населення, у яких три і більше корів».

 — Наразі є 7 заявок на 50% компенсацію вартості будівництва молочних комплексів (понад 300 голів ВРХ) на майже 150 млн грн. Загалом на цю програму виділено у 2011 році до 300 млн грн, тому інші кошти, якщо не надійдуть заявки від молочників і агроуправлінь областей,  очевидно будуть спрямовані на підтримку свинарства та птахівництва, — додав керівник департаменту тваринництва Мінагропроду.  

ДОВІДКА «УК»

За попередніми даними прес-служби Кабміну, Аграрному фонду у проекті бюджету виділено 7,2 млрд грн, на будівництво оптових ринків — 200 млн грн, на здешевлення відсоткової ставки за залученими кредитними ресурсами в АПК — 820 млн грн. Витрати на підтримку садівництва, виноградарства та хмелярства заплановані в сумі 1, 075 млрд грн, що на 60% більше, ніж у 2011 р., а прямі витрати бюджету на підтримку інтенсивних форм виробництва в рослинництві плануються в обсязі 120 млн грн, з яких: 50 млн — відшкодування вартості будівництва теплиць, 70 млн грн — компенсація вартості електроенергії, використаної для поливу на зрошуваних землях.

На підтримку тваринництва передбачено 1,257 млрд грн прямих витрат. Зокрема, 700 млн — на стимулювання будівництва сучасних тваринницьких комплексів шляхом часткового відшкодування їхньої вартості, 262 млн — на надання бюджетної дотації тваринництву, 75 млн — на селекцію в тваринництві та птахівництві. Для формування ринку землі, затвердження земель сільгосппризначення як основи іпотечного кредитування передбачено спрямувати 566,9 млн грн.