МАШИНОБУДУВАННЯ. Серед споріднених підприємств ПАТ «Уманьферммаш» посідає чільне місце з обсягів виробництва та продуктивності праці.

Нині село гостро відчуває дефіцит сільськогосподарської техніки, майже 80 % якої відпрацювало свій амортизаційний термін. Президент України Віктор Янукович та Прем’єр-міністр Микола Азаров дали конкретні доручення, аби невідкладно вирішити питання матеріально-технічного забезпечення та переоснащення вітчизняного АПК. Чимало в цьому напрямку вже робиться. У тому числі й на ПАТ «Уманьферммаш». 

Непрості часи переживає галузь сільгоспмашинобудування протягом усіх 20 років незалежності України. Та наперекір труднощам виробництво сільськогосподарської техніки в Умані ні на день не зупинялося. Заснований  у 1969 році, завод, який спеціалізувався на виробництві техніки для тваринництва та кормовиробництва, був відомим на весь Союз — понад 86 % продукції, що вироблялася то?ді у всі республіки і лише 14 % залишалося в Україні. З розпадом СРСР могло б занепасти й саме підприємство: втратилися зв’язки, продукція стала неліквідною через нищення тваринництва. Однак  підприємство вижило завдяки досвіду та вмінню працювати на перспективу генерального директора Анатолія Ліпкана. До речі, Анатолій Васильович, заслужений машинобудівник України — єдиний у державі представник галузі сільгоспмашинобудування, який пропрацював керівником такого рангу понад 37 років.

Нині серед підприємств вітчизняного сільгоспмашинобудування ПАТ «Уманьферммаш» посідає чільне місце з обсягів виробництва, продуктивності праці та середньої зарплати і є містоутворювальним і бюджетоутворювальним, кращим платником податків та роботодавцем у місті. 

Підприємство постійно попереду. Темпи зростання обсягів виробництва за половину нинішнього року становили понад 134 %. Рівень заробітку заводчан — серед найвищих на Черкащині. Завод пишається своїми досвідченими кадрами, робітничими династіями, молодим поповненням.

Сьогодні на підприємстві випускають широкий асортимент надійної сучасної техніки — з конвеєра сходить понад 70 найменувань механізмів для АПК та устаткування для металургії, завод має дилерську мережу в Україні та за її межами, його стратегія спрямована на зміцнення позицій як на українському, так і закордонному ринках. Саме тому на підприємстві постійно ведуться дослідницькі та конструкторсько-пошукові роботи. Торік розроблено і впроваджено у виробництво шість найменувань сільгоспмашин та 20 виробів для гірничо-металургійного комплексу. Нещодавно спроектований та запущений у виробництво комбайн для приготування та роздавання кормів КРК-11. Ця машина вже добре зарекомендувала себе на тваринницьких фермах.

— Наші машини нічим не поступаються іноземним, за які доводиться платити величезні гроші, — зауважує Анатолій Ліпкан.

Проте виробництвом надійних та ефективних сільгосп?машин не закінчується коло турбот керівництва заводу. Важливий напрямок діяльності — будівництво житла. За часи незалежності України для працівників підприємства побудовано 1039 квартир. Чи не найбільш соціально спрямованим в області є колективний договір заводу, який передбачає широкий соціальний пакет не лише для працівників, а й для пенсіонерів заводу.

Високі прибутки дають змогу не тільки утримувати соціальну сферу підприємства, а й розвивати інфраструктуру рідного міста. Немає в Умані освітнього чи медичного закладу, якому б завод не допомагав. Не лишаються поза увагою і заклади культури, громадські організації, малозабезпечені ветерани.

Подальші  тактичні та стратегічні плани підприємства спрямовані на розвиток і нарощування обсягів робіт. На «Уманьферммаші» не бояться  братися за складні завдання, адже накопичено величезний досвід реалізації  найсміливіших проектів. Це допомагає впевнено дивитися в майбутнє.