«Авангард» став останнім із вітчизняних аграрних емітентів, які мали реструктуризувати свої боргові цінні папери. Окрім нього, на ринку єврооблігацій (євробондів) такі цінні папери розміщували ще чотири агрокомпанії. Це «Миронівський хлібопродукт» (МХП), «Мрія», «Агротон» і Укрлендфармінг — материнська компанія «Авангарду». Останній не реструктуризував свої бонди на суму $500 мільйонів у цьому році, оскільки їхнє погашення заплановано на  2018 рік.

Восени і курчата курми будуть

Операцію з реструктуризації єврооблігацій агро?холдингу «Авангард» на $200 мільйонів з погашенням 29 жовтня 2015-го ратифікував 26 жовтня цього року Верховний суд Англії та Вельсу. Її схвалили утримувачі 89,2% цінних паперів вертикально інтегрованого холдингу, що спеціалізується на виробництві яєць і яєчних продуктів. Погашення цінних паперів відтерміновано на три роки — до 2018-го. Значну частину процентного доходу за євробондами виплачуватимуть за схемою payment in kind (облігаціями). Мажоритарний акціонер «Авангарду» Олег Бахматюк вважає, що підтримка абсолютної більшості вла?с?ників єврооблігацій «Авангарду» безпрецедентна для ринку.

Однак, на думку аналітика АПК групи ICU Богдана Воротиліна, кредитори погодилися на таку реструктуризацію швидше від безвиході, ніж через те, що підтримують менеджмент і власників компанії. Більшість власників облігацій мають великі сумніви у чесності менеджменту після недавніх списань за депозитами в афілійованих банках.

Утім, підтримка рішень про реструктуризацію євробондів українських компаній понад 85% і більше власників для українського ринку — подія не унікальна: аналогічні рішення були за випусками ДТЕК і Ferrexpo. «Швидкість проведення реструктуризації (близько одного місяця) радше свідчить не про підтримку інвесторів, а про їхнє бажання якнайшвидше отримати синицю у вигляді нових цінних паперів на запропонованих емітентом умовах, ніж спробувати зловити журавля в небі й істотно поліпшити умови реструктуризації», — вважає керівник проекту Cbonds.Info (Україна та інші країни СНД) Сергій Ляшенко.

Причиною реструктуризації цінних паперів агрохолдингу «Авангард» стали наслідки економічної кризи в Україні, його втрата активів через анексію Росією Криму і війни на сході країни, а також через бойові дії на Близькому Сході. Чистий збиток «Авангарду» в першому півріччі цього року становить $152,4 мільйона проти чистого прибутку за аналогічний період 2014-го $51,9 мільйона.

Облігаційний ландшафт

Добропорядніший з-поміж українських сільськогосподарських емітентів єврооблігацій цього року — МХП. Ця група погасила свої бонди на суму $220 мільйонів у квітні цього року завдяки отриманому кредиту від IFC.

Щодо агрохолдингу «Мрія», то він після резонансного дефолту за всіма боргами у другій половині 2014 року і переходу управління компанією до кредиторів на початку цього року тепер працює над реструктуризацією всього боргу. Станом на червень цього року цей борг становить близько $1,2 мільярда, разом з єврооблігаціями — $470 мільйонів. За оцінками експертів, процес реструктуризації «Мрії» триватиме до середини наступного року.

А от зразком того, як не варто поводитися з інвесторами щодо єврооблігацій, є компанія «Агротон». «Після трьох етапів реструктуризації євробондів на суму $50 мільйонів (серпень і грудень 2013-го, грудень 2014 року) ця компанія знизила купон із 12,5% до 6%, відклала виплату п’яти купонів за період липень 2013-го — липень 2015 року на січень 2016-го, а також погашення бондів на 5 років (з 2014-го до 2019-го»), — констатує аналітик інвестиційної компанії Eavex Capital Іван Дзвінка. Він припускає, що до кінця року ухвалять чергове рішення про відтермінування виплати купона.

Ландшафт сегмента євробондів українських агрохолдингів має такий вигляд: «лідер» — випуск «Миронівського хлібопродукту»—2020, що котирується на рівні 85%—87% номіналу; «середнячки» — випуски агрохолдингу «Авангард» і його головної компанії Укрлендфармінг з термінами погашення в 2015-му і 2018-му (котируються відповідно на рівні 40%—47% номіналу); «аутсайдери» — випуски агрохолдингів «Агротон» і «Мрія», за якими допущено дефолт (компанії фактично перебувають у стані банкрутства, а їхні бонди котируються на рівні 10%—20% номіналу).

«Висока кредитна якість МХП не має сумнівів (упродовж останнього року МХП—2020 торгується з прибутковістю нижчою, ніж суверенні євробонди України), а Укрлендфармінг без проблем обслуговує свій випуск», — резюмує Сергій Ляшенко. На його думку, у разі сприятливого розвитку подій в кінці 2016-го — на початку 2017 року глобальні ринки знову будуть відкритими для українських компаній. Можна очікувати, що після реструктуризації євробондів агрохолдингом «Авангард» у найближчі п’ять років реструктуризації в аграрному секторі не буде.