У Тернополі родини десятьох героїв-артилеристів, які поклали життя у зоні АТО, найбільше очікували на приїзд Президента Петра Порошенка. Саме їм глава держави передав ключі від нових квартир. А разом з ними — й державні нагороди для бійців, зокрема й тих, хто продовжує виконувати свій обов’язок. Усе відбулося в межах робочої поїздки Президента до регіону — на майданчику 44-ї окремої артилерійської бригади Збройних сил.

Петро Порошенко нагадав, що 44-та бригада з’явилися рік тому й уже «прославилася своїм бойовим шляхом на східному фронті, стримуючи російського агресора від просування вглиб української території». Її підрозділи брали участь у боях поблизу населених пунктів Червоний Партизан, Озерянівка, Неліпівка, Артемове, Новгородське, Дзержинськ, Зайцеве, Вуглегірськ, Логвинове, Горлівка, під час дебальцевської операції та боїв за донецький аеропорт. За проявлені героїзм і мужність та успішне виконання бойових завдань 67 військовослужбовців представлено до державних нагород, десятеро з них — посмертно.

За даними департаменту прес-служби Адміністрації Президента, медалі «За військову службу Україні» отримали головний сержант Олександр Алєксашин — командир гармати артилерійської батареї. З 6 грудня 2014 року він виконує бойові завдання у зоні АТО. 15 грудня 2014-го поблизу Щастя, керуючи вогнем гармати в темну пору доби, цей воїн, стріляючи ледь не наосліп, знищив 2 БМП незаконних збройних формувань разом з екіпажами. А 11 липня 2015 року під Горлівкою під його керівництвом вдалося знищити 6 танків разом з екіпажами бойовиків.

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено капітана командира протитанкової артилерійської батареї Романа Боровньова. З 11 листопада 2014 року він виконує бойові завдання на сході. Зокрема, під час боїв під Вуглегірськом у січні цього року батарея знищила 4 ворожих танки та 2 БМП.

Високотехнологічне виробництво поліпшує імідж нашої країни у світі. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Альтернативи Мінську поки що не знайшлося

Після церемонії Петро Порошенко звернувся до присутніх: «Ще раз хочу подякувати за те, що в нас є такі воїни-офіцери, подякувати рідним, що ви берете на себе значну частину тягаря і значну частину честі — бути родиною захисників».

Потім глава держави вшанував пам’ять воїнів-артилеристів, які загинули, виконуючи службовий обов’язок у зоні проведення АТО, і поклав квіти до підніжжя пам’ятника-стели загиблим.

Він заявив, що у 2016 році триватиме реформування ЗСУ, зокрема реорганізація Повітряних сил, створюватимуть Сили спеціальних операцій, відновлюватимуть бойовий склад Військово-Морських сил та розвиватимуть Високомобільні десантні війська.

«2016 рік оголошено роком Повітряних сил. У цьому контексті планують підвищити їх ефективність. Передовсім це стосується протиповітряної оборони», — заявив Петро Порошенко. На його думку, слід разом із відновленням озброєння й техніки ППО навчити людей користуватися високотехнологічним обладнанням і бути готовими до його застосування.

А ще глава держави говорив про потребу створити належні умови для комплектування Збройних сил військовослужбовцями за контрактом, підвищення рівня державних соціальних гарантій та інших мотивацій для вояків. «У межах ухваленого бюджету планують удвічі підвищити грошове забезпечення для військовослужбовців військової служби за контрактом уже з цього місяця. Буде значно покращено й грошове забезпечення призовників», — додав він.

До речі, у державному бюджеті на 2016 рік Міністерству оборони передбачено 57 мільярдів гривень, або 2,5% ВВП. За словами Президента, це мінімально необхідна потреба армії, але це максимум, який може потягнути наша економіка. «Лише ефективне використання цих коштів забезпечить вирішення першочергових завдань, що стоять перед національним військом», — переконаний Президент.

Він заявив, що в ситуації, коли Росія зірвала виконання своїх зобов’язань у межах мінських домовленостей, Україна наполягає на визначенні чітких строків виконання положень цих документів у 2016 році. «Наголошуємо, що всі пункти має бути виконано. У зв’язку зі зривом Російською Федерацією виконання своєї частини зобов’язань ми твердо ставимо питання про те, щоб у 2016 році прив’язати всі кроки, які передбачено мінськими угодами, до конкретної дати», — наголосив Президент. До слова, саме цьому питанню невдовзі присвятять переговори у нормандському форматі.

1 січня головування в ОБСЄ перейшло до Німеччини. Тепер Україна сподівається на розширення мандата і кількості спостерігачів ОБСЄ.

Комфорт —це важливо

А ще глава держави вважає, що позитивні відгуки інвесторів, які почали працювати в Україні, — найкраща реклама інвестиційного клімату. З досвідом німецьких інвесторів у нашій країні він ознайомився під час відвідання ТОВ «СЕ Борднетце-Україна» на Тернопільщині.

Там він нагадав про прагнення України скористатися можливостями, які відкриваються із набуттям чинності угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Він висловив переконання, що наша країна доволі конкурентоспроможна з огляду на розвиток виробництва. «У нас є найкращі працівники високого професійного рівня. І як результат — маємо високу якість продукції», — сказав він.

Опісля Президент ознайомився з виробництвом і поспілкувався із працівниками підприємства «СЕ Борднетце-Україна». Його висновок: «Це гідний приклад взаємодії місцевої влади та інвесторів».

Товариство з німецькими інвестиціями заснувала фірма «Сумітомо Електрик Борднетце». Воно постачає продукцію для автомобілів «Фольксваген», «Шкода», «Сеат», «Ауді» та мікроавтобусів «Фольксваген». У січні-липні 2015 року обсяг виробництва продукції становив 459,7 мільйона гривень, а обсяг реалізованої промислової продукції — 316,7 мільйона. На підприємстві працюють 3368 осіб.