Щороку взимку на півдні країни трапляються надзвичайні ситуації. Снігопаду ніхто не чекає, а він раптом десь береться. Цього року складних погодних умов очікували, до них готувалися, адже про них попереджали. Прогнози виправдалися, Миколаївщину засніжило дуже. Замети у півметра-метр. Вітер додає клопоту немало.

Звісно, така негода — проблема та іспит для влади. Витримує. Хоча, на жаль, трапляються випадки, які важко назвати нормальними, людськими. Приміром, людина викликає «швидку» через підвищений тиск бабусі. Крізь сніговий полон карета з медиками мчить до старенької. Попри снігові перешкоди, ожеледицю на дорогах, недешеве пальне, зрештою пори те, що хтось цієї миті насправді помирає і потребує екстреної допомоги. А бабусі закортіло виміряти тиск. Вона так хоче, це її право. Виявляється, у бабусі — 120 на 80. Кандидат у космонавти. Жінці просто захотілося поспілкуватися про життя-буття. Прекрасний варіант — лікарі. З ними завжди є про що поговорити.

Лише за одну сніжну добу «швидку» в Миколаєві викликали понад 500 разів. Звісно, люди занепокоєні через грип, вірусні хвороби. На жаль, часто карету швидкої допомоги використовують як спосіб доставки ліків або як таксі до лікарні. Безперечно, медичні працівники завжди готові прийти на допомогу. Прикро, що послугами «швидкої» спекулюють. І, мов той Чацький, вимагають: «Карету мені, карету!»

Кожна людина й без того знає свої болячки. Якщо в мене хронічний бронхіт, то я готова до варіантів його загострення і в аптеці куплю потрібні мені ліки. Звісно, коли температура під 40, без «швидкої» не обійтися. Але коли ситуація не критична, можна обійтися. І не викликати карету швидкої допомоги в місті, яке вкрай замело снігом. Можна зателефонувати лікарю, отримати консультацію інтернетом, зв’язатися скайпом тощо. Врешті-решт, повідомити рідним про своє самопочуття.

Звісно, лікарі прибудуть у будь-якому разі. Сусіди викликали «швидку», та приїхала за лічені хвилини. Але йдеться про те, що не слід спекулювати в ситуаціях, які цього не варті.

А ось небайдужі миколаївці не чекають викликів. Ані «швидкої», ані комунальних служб. Беруть у руки лопати та розчищають територію, на якій живуть, допомагають автовласникам відкопувати авто, прокладають пішохідні доріжки. Відома миколаївська волонтерка та активістка Тетяна Шелковська очищає з друзями проїжджі частини міста. Десант білявок вивела на прибирання двору Марина Сорока. Підприємець Гелена Мурлян у соцмережах оголосила акцію «Прибираю сніг у дворі». Чоловіки та жінки просто взяли в руки лопати і роблять реальну справу. Не канючать, не плачуть, не нарікають на владу. На відміну від інших.