Ярмарок вакансій для переселенців у Харкові відвідали понад 1700 осіб з Донбасу та Криму. Навіть за 40 хвилин до закриття у хол стадіону «Металіст», де за підтримки департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської ОДА та обласного центру зайнятості проводили свій захід волонтерські, соціальні й громадські організації регіону, заходили нові відвідувачі ярмарку. Роботодавці — представники майже 50 підприємств, фірм, компаній — теж не поспішали згортатися, роз’яснюючи специфіку та умови праці в своїй організації, підбирали місця для тимчасової та постійної роботи.

А першими гостей ярмарку зустрічали його організатори і партнери: юнаки та дівчата з Міжнародного благодійного фонду «Карітас України», БО «Благочинний фонд «Станція Харків», Громадської організації «Фонд «Професійний розвиток Харкова» та інтернет-проекту «Робота в Харкові». Вони допомагали людям зорієнтуватися в розмаїтті вакансій, яких на ярмарку представили понад 700, пропонували безкоштовні програми з профпідготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації, підтримки підприємницької ініціативи, презентували і грантові проекти.

організатори ярмарку гостинно зустрічали охочих знайти роботу, допомагали зорієнтуватися в розмаїтті вакансій. Фото автора

— Завдяки грантам ми направляємо бажаючих на навчання та перепідготовку, — розповідає Олена Калініна, представник Міжнародного благодійного фонду «Карітас України», який ініціював цей ярмарок вакансій. — Відбираємо претендентів для грантів і в малий бізнес. Хоча у сфері працевлаштування фонд працює лише три місяці, ми вже допомогли знайти роботу кільком сотням переселенців. Нинішній захід — один із наймасштабніших у нашій короткій поки що практиці. Як на мене, він удався. Нам з партерами вдалося залучити доволі велику кількість роботодавців, до того ж із різних галузей.

За словами пані Олени, на ярмарку переселенцям пропонували реалізувати себе в машинобудівній, металообробній, харчовій, транспортній, легкій та ІТ-галузях, у сфері послуг і торгівлі. Роботодавці шукали лікарів, учителів, бухгалтерів, менеджерів, інженерів.

Переселенка з Луганщини Дарина Коверко розповіла, що, зайшовши в хол, дещо отетеріла від кількості людей. Проте дівчата з фонду «Професійний розвиток Харкова» допомогли зорієнтуватися. Дарина мріє працювати правознавцем, але, маючи ще й фах оператора комп’ютерного набору, не відмовилася б і від такої роботи. Тож без вагань заповнила анкету за столом представників «Нової пошти».

Не пошкодував, що прийшов на ярмарок, і Віталій Лотоцький із Криму, який з літа вимушено проживає в Харкові і шукає роботу. «Зараз, — каже він, — є підробіток, але він нестабільний, та й зарплату виплачують нерегулярно. Хочеться щось надійніше і за фахом». Віталій — профі у видавничій справі, знає її від «а» до «я»: починаючи з коректури, верстки, і закінчуючи редагуванням та підготовкою текстів. Усього за 15 хвилин на ярмарку отримав пропозицію від поліграфістів. Але вирішив ще пошукати.

«Навіть якщо людина не знайшла роботу під час заходу, то все одно вона оцінила свої можливості, поспілкувалася з роботодавцями, зорієнтувалась на ринку праці, — каже координатор з питань пошуку роботи БО «БФ «Станція Харків» Катерина Стрельченко. Це вже результат нашої спільної роботи. Хоча сподіваємося, що всі, хто бажав працювати, обов’язково щось для себе знайшли».

До останньої хвилини роботи ярмарку в холі працювали сектори з підготовки професійного резюме та заповнення кадрових анкет. Окрім тих, що представили учасники-роботодавці, переселенцям запропонували ще 33 000 вакансій в цілому по Україні, понад 2000 вакансій на Харківщині, зокрема 1700 безпосередньо в самому обласному центрі. Серед них були й пропозиції з житлом. На заході проводили майстер-класи й тренінги з активного пошуку роботи, семінари щодо факторів кар’єрного успіху, організували зустрічі з успішними підприємцями.

Лише за чотири години роботи ярмарку понад 300 переселенців домовилися про працевлаштування, заповнивши резюме.