АКТУАЛЬНО

Кабінет Міністрів та Федерація профспілок
підписали Угоду про врегулювання колективного трудового спору 

Підписи під документом поставили уповноважені представники сторін — віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко та голова ФПУ Василь Хара. Віце-прем’єр наголосив на тому, що нинішню зустріч було ініційовано з метою остаточного вирішення колективного трудового спору, в який Федерація профспілок вступила ще із попереднім урядом, і який триває вже понад два роки. Профспілки тоді вимагали невідкладного вироблення та прийняття ефективної й зрозумілої для українського суспільства програми подолання фінансово-економічної кризи, відродження вітчизняного виробництва та надійного забезпечення життєвих потреб громадян.

«Підвищення соціальних стандартів і гарантій, своєчасне отримання заробітної плати, проведення узгодженої політики цін і грошових доходів населення з метою недопущення зниження життєвого рівня громадян, безперечно, є найактуальнішими питаннями, які турбують людину праці. Уряд завжди дослухається до критики та сприймає конструктивні пропозиції, що надходять від Федерації профспілок та її членських організацій. Для реалізації вимог, які були предметом колективного трудового спору, нам вдалося реалізувати більшість рішень примирної комісії та трудового арбітражу. З інших питань, що не втратили своєї актуальності, досягнуто домовленості про їх вирішення в рамках Генеральної угоди на 2010-2012 роки», — зазначив Сергій Тігіпко.

Він також підкреслив, що сторони повинні докласти максимум зусиль для реалізації положень Генеральної угоди в повному обсязі, а практичним інструментом для того має бути соціальний діалог. За словами урядовця, останній приклад співпраці — цикл консультацій уряду із представниками профспілок бюджетної сфери, за результатами яких було прийнято постанову «Про підвищення рівня оплати праці працівників бюджетної сфери». Крім того, соціальний діалог сприяв досягненню компромісу між сторонами та відмові профспілок від проведення всеукраїнської акції протесту.

«Зі свого боку хочу запевнити соціальних партнерів, що уряд і надалі буде використовувати всі можливі форми соціального діалогу для забезпечення соціального миру у суспільстві», — наголосив віце-прем’єр.

Як повідомляє прес-служба Мінсоцполітики, до Генеральної угоди включено механізм відновлення Єдиної тарифної сітки для працівників бюджетної сфери, визнано право на ведення колективних переговорів з питань оплати праці працівників цієї сфери. Відзначено в документі й позитивну динаміку зростання доходів населення. Так, у 2010 році номінальні доходи населення зросли на 23,1% порівняно з 2009 роком. Наявний доход, який може бути використаний громадянами на придбання товарів та послуг, зріс на 27,1%, а реальний наявний, скорегований на зростання цін, — на 16,2%.

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників за 2010 рік зросла на 20% у порівнянні з попереднім роком. Реальна заробітна плата за цей час зросла на 10,2%. За січень-березень 2011 року платня зросла на 19,9%, а реальна — на 11,1%. Тобто темпи зростання заробітної плати випереджають динаміку споживчих цін удвічі.