Сучасна Україна має рівнятися не лише на класичних книжкових героїв чи видатних постатей нашої минувшини. Новітня історія мало не щодня подає приклади подвигу й звитяги, її сторінки пишуться потом і кров’ю українських воїнів, котрі не шкодують себе заради визволення рідної землі від російських зайд і вигодовуваних ними сепаратистів.

Один із героїчних епізодів війни на Донбасі українські кінематографісти відобразили у документальному фільмі «Рейд». Стрічку знято на основі торішніх подій, коли підрозділи українських Високомобільних десантних військ тривалий час не давали спокою ворогові в його тилах, — на нашій території, тимчасово окупованій «братською» країною. Цей рейд став найдовшим у світовій історії з часів Другої світової війни.

Наших вояків прикрашає скромність і рішучість. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Допрем’єрний показ фільму зібрав повний зал учасників тих подій, їхніх друзів, рідних і близьких. Серед них опинився й Президент Петро Порошенко із дружиною. Згадувати про це важко. Попри це, славетний період, на думку Верховного Головнокомандувача Збройних сил, неодмінно й назавжди увійде до підручників військової історії України й тактики ведення сучасної війни. За останні півстоліття нічого подібного не робила жодна армія світу, ніхто цього не вчив українців. Але вони зробили це. І рейд став новим героїчним українським здобутком, здійсненим справжніми національними героями.

Президент запросив на сцену чотирьох Героїв України — безпосередніх учасників тих подій та головних героїв фільму: командувача Високомобільних десантних військ генерал-майора Михайла Забродського, командира батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади майора Олександра Порхуна, заступника командира 30-ї окремої механізованої бригади підполковника Сергія Собка та командира батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади майора Ігоря Герасименка.

«Україна пишається і довіряє своєму війську. Для мене велика честь як для Верховного Головнокомандувача бути на чолі цього війська. І дуже важливо, щоб наша країна знала своїх справжніх героїв: не фейсбучних чи розкручених політичними діячами, а справжніх — скромних, рішучих, талановитих, героїв, за якими бійці йдуть у вогонь і воду. Уявіть: ідуть на смерть за Україну», — наголосив глава держави.

Особливо він подякував творчому колективу авторів стрічки за талановиту роботу: «Дуже важливо, щоб таких фільмів було якомога більше, щоб народ почув правду про свою армію, солдатів, офіцерів та генералів і після цього не дав нікому паплюжити нашу армію. Бо не знаю країни, де б на початку воєнної агресії без зброї, без форми, без їжі, базуючись виключно на ентузіазмі волонтерів і власному героїчному дусі, давали по зубах російському агресору».

До слова, подібних героїчних рейдів, хоч і менш масштабних, під час подій на сході українська армія здійснила кілька, але мало хто про це знає, повідомляє прес-служба Президента. Правду про них нам ще належить дізнатися.

Глава держави привітав усіх присутніх зі святом Дня захисника України 14 жовтня і нагадав історію запровадження цього свята: «Це свято має надзвичайно важливі історичні традиції — традиції, коли славетні українські лицарі, козацтво вважали своїм днем свято Покрови Пресвятої Богородиці, — підкреслив Петро Порошенко. — І сьогодні без Божої допомоги зробити те, що зробили українські Збройні сили, було б майже неможливо».