ЕПІДЕМІОНАГЛЯД

Захворюваність на сальмонельоз порівняно з відповідним періодом минулого року зросла майже на 20% 

В Україні спалаху менінгіту немає. Про це заявив головний державний лікар України Анатолій Пономаренко. Нагадаємо, що на початку червня в різних регіонах Росії було зафіксовано спалахи цієї інфекції. Здебільшого по?страждали діти. Наймасовіший випадок інфікування стався в Ростовській області. Менінгіт виявили у 200 осіб, у 55 з них встановлено діагноз серозного менінгіту.

— Про це знаю з перших днів цієї складної епідеміологічної ситуації. Ми маємо постійний зв’язок із російськими колегами. Однак у прилеглих до російської території областях (Донецькій і Луганський) нині рівень захворюваності на менінгіт навіть нижчий, ніж торік. Не було зафіксовано розповсюдження ентеровірусної інфекції і в інших областях України. Якби таке сталося, ми б цього не приховували, — зазначив Анатолій Пономаренко, відповідаючи на запитання «Урядового кур’єра». За його словами, заслоном інфекції став наш колективний імунітет, а також вища культура вакцинації.

Та в Україні існує інша проблема: гострі кишкові захворювання. Основним збудником спалахів гострих кишкових інфекції була сальмонела. Захворюваність на сальмонельоз за перше півріччя зросла порівняно з відповідним періодом торік майже на 20%.

— Зареєстровано 4307 ви?падків сальмонельозу. У 2012 році було 3627. Під час епідрозслідування найчастіше сальмонелу виявляли у недостатньо обробленому курячому м’ясі або яйцях, а в молоці й молочних продуктах цього збудника цього року не знаходили. Головною причиною виникнення спалахів стали грубі порушення суб’єктами господарювання вимог санітарного законодавства,

— У процесі реформування системи Державної санітарно-епідеміологічної служби кількість співробітників скоротилася майже у 1,5 раза. Раніше в систему СЕС входило 800 станцій, де працювало понад 50 тисяч осіб. Усі вони не мали статусу держслужбовців. Відтепер працюють лише 29 тисяч, а кількість станцій скоротилася до 400. Право вести нагляд за виконанням санітарного законодавства мають лише 2,5 тисячі державних службовців (раніше це робили санітарні лікарі, яких було 25 тисяч). Чи зможуть забезпечити 2,5 тисячі фахівців санітарно-епідеміологічне благополуччя в 25 регіонах? Це риторичне запитання. Крім того, відтепер ми змушені зменшити кількість планових перевірок: для суб’єктів із високим ступенем ризику — всього раз на рік, із середнім ступенем ризику — раз на три роки, а з низьким — один раз на п’ять років. Залишилося додати, що про перевірку потрібно попереджати за 10 днів. Тож тепер доводиться покладатися лише на сумлінність суб’єктів господарювання, — зазначив головний санітарний лікар України.

Ще одне актуальне питання — пляжі. Нині в Україні працює 777 пляжів, з них 740 морських і 37 річкових. Решта не відкриті через непідготовленість до сезону і брак дозвільних документів.

Державна санітарно-епідеміологічна служба через невідповідність якості води та санітарно-технічного стану території закрила 11 пляжів в чотирьох регіонах: АР Крим, Одеській і Миколаївській областях та Києві. Усього в АР Крим налічується 569 пляжів, але працює тільки 431, решта не мають дозвільних документів.

В Одеській області закрито два пляжі: морський «Чорноморка» в Одесі та річковий у Кілії. Усього в області з 21 пляжу працюють 19.

У Миколаївській області закрито чотири пляжі: міський в Очакові, два річкові в Миколаєві й у Первомайську.

У Києві з 11 пляжів і зон відпочинку на Дніпрі мають санітарні паспорти лише п’ять пляжів, проте чотири з них вже закрито через неналежний стан води. Постановами головних державних санітарних лікарів про тимчасову заборону купання через невідповідність якості води нормативам закрито пляжі «Тельбин», «Молодіжний», «Дитячий» і «Золотий» у Гідропарку, «Венеція» на острові Долобецький у Дніпровському районі і «Чорторий» в Деснянському районі, «Передмісна слобідка», «Центральний», «Пуща-Водиця», «Райдуга», «Вербний». Нині працює лише дитячий пляж у Гідропарку.