ДОСЛІДЖЕННЯ. Рослини, що раніше були унікальними, тепер масово вражають посіви північної й південної степових та сухостепових зон України. Такий висновок зробили вчені Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, які об’їхали з експедицією території п’яти областей країни. Вони провели ботанічні, гербологічні та зоологічні обстеження. Особливу увагу фокусували на агроценозах (сільськогосподарських посівах) та території заповідників.

«Аналіз посівів дав нам багато нового матеріалу для досліджень. Цього року рослини на півдні та сході України розвивалися майже водночас, хоч зазвичай фази росту в різних кліматичних зонах відрізняються. Лани в Криму та на Запоріжжі вражено бур’янами, які до цього були вкрай рідкісними або не траплялися в цих кліматичних зонах зовсім. Наприклад, дуже багато ценхруса двоколючкового, цинанхума гострого в посівах пшениці та соняшнику. У Луганській області в полях з’явився тонколучник однорічний, який раніше ріс лише в Західній Україні.

Водночас під дією якихось чинників зникли деякі види бур’янів. Наприклад, вовчок традиційно вражав посіви соняшнику, а тепер його немає», — каже керівник експедиції Луганського національного університету доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри біології Микола Конопля.

Учені зробили забір грунтів, аби з’ясувати, чи бур’яни були висіяні разом із посівним матеріалом, чи їхнє насіння міститься в самому грунті. Висновки нададуть можливість відшукати заходи боротьби з новим для вітчизняних полів засміченням.

Як повідомляє прес-служба ВНЗ, під час експедиції було зібрано понад 500 аркушів гербарію, зроблено біологічний опис більш як 2 тисяч фітоценозів, привезено багато експонатів для зоологічного музею навчального закладу. Роботу з матеріалом продовжать у лабораторіях кафедри.