ВІДПОЧИВАЄМО РАЗОМ

«Урядовий кур’єр» з’ясовував, де в найближчий час можна підзарядитися гарним настроєм і позитивними емоціями 

Дедалі більше міст і містечок країни, наслідуючи вдалий досвід визнаних туристичних центрів, і собі запроваджують цікаві мистецькі заходи, популяризуючи тим самим свій край, а також, що вкрай важливо, додаючи надходжень у місцеву скарбницю. Тож приєднуйтесь, буде цікаво.

12—20 липня — Одеський міжнародний кінофестиваль

Конкурсна програма складається з найновіших фільмів, знятих в Україні або в ко-продукції з Україною.

13 липня — фестиваль електронної музики Global Gathering, м. Київ

Цього року проводиться на аеродромі «Чайка». Чотири сцени і десятки діджеїв, що представляють популярні напрямки танцювальної музики.

15 липня — фестиваль «Карпатський словоблуд», м. Ужгород

За словами організаторів, цьогоріч фестиваль гумору та сатири має постати в грандіозно величному форматі. Виступатимуть українські КВК-команди, гурти, колективи, тамади і просто дотепні люди.

15—17 липня — рок-фестиваль «Тарас Бульба-2013», м. Дубно, Рівненська область

Один з найстаріших конкурсних фестивалів, спрямований на підтримку молодих українських гуртів. Цього року в конкурсі взяли участь понад 180 колективів з різних регіонів країни. Відібрано 28 команд. Цього року є зміни у системі голосування: участь у визначенні переможця братимуть глядачі.

19—21 липня — рок-фестиваль Woodstock Україна, м. Грибівка, Одеська область

Один з наймасштабніших рок-фестивалів, його головна ідея — поширення ідей волонтерства та благодійної допомоги.

19—21 липня — VII етнофестиваль «Підкамінь», смт Підкамінь, Львівська область

Приїжджають українські фолькові музики, а доповнюють свято різноманітні забави, майстер-класи народного ремесла. Письменники й поети зберуться на фестивалі в межах літературної частини. Фест два роки тому зробили безалкогольним.

19—27 липня — фестиваль «Франко. Місія», с. Поповичі та с. Нагуєвичі Львівської області

Об’єднання «Форт. Місія» та «Франко.Фесту» стане подією у фестивальному житті цього року. Два фестивалі перетворяться на мистецький рух, який, окрім фестивальних дійств, вміщуватиме багато спеціалізованих новаторських проектів для різних середовищ. Два фестивалі зіллються в один, але на двох різних локаціях: у селі Поповичі та селі Нагуєвичі. Фестиваль проводиться на прикордонній території, тому при собі потрібно мати паспорт чи інше посвідчення особи.

20—21 липня — Міжнародний фестиваль «Кульчиці-Фест», село Кульчиці, Львівська область

На малій батьківщині гетьмана Сагайдачного гостей чекають козацькі забави, демонстрація бойового гопака, концерт українських виконавців, виступи народних колективів, торгівля народними ремеслами, смачна українська кухня, молодіжна дискотека. Виступатимуть кіннотники козацького об’єднання села.

23—28 липня — VI Львівський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art, м. Львів

Програма фестивалю складається з конкурсних та позаконкурсних показів, а також авторських презентації і ретроспектив. Міжнародне журі визначає переможця в категоріях: ігровий, анімаційні, експериментальний фільм.

26—27 липня — фестиваль «Metal Festival Carpathian Alliance», с. Волосянка, Львівська область

Ідея проведення фестивалю екстремальної музики в Карпатах зародилася  давно, однак лише нині вдалося втілити її в життя. Він відбуватиметься на одній з найдивовижніших вершин — горі Високий Верх, що на висоті понад 1000 м. Приїдуть цікаві групи європейської важкої сцени, зокрема представники держав Карпатського регіону.

26—27 липня — фестиваль «Схід-Рок», м. Тростянець, Сумська область

У фортеці Круглий Двір пройде перший фестиваль «Схід-Рок», на якому виступлять 18 колективів. Це буде фестиваль нетяжкого року. На «Схід-Рок» приїдуть команди, які добре сприймаються різними поколіннями. Планується зробити його щорічним.

26—28 липня — VI фестиваль музики та актуального мистецтва «Сусідній Світ», м. Судак

Море музики і фантастичні арт-об’єкти, концептуальні фотовиставки та нічні кінопокази, літературні читання та театральні перфоманси, унікальний ярмарок хенд-мейд та акустичні ночі, екстремальний спорт, майстер-класи та вогняне шоу!

29—31 липня — Міжнародний музичний фестиваль «Славське-Рок-2013», с. Славське, Львівщина

Від 2007 року на сценах фесту виступили майже 80 груп, серед яких команди з Польщі, Німеччини, Латвії, Туреччини, Великої Британії, Угорщини, Білорусі, Швеції, Чехії, Італії, кращі українські рок-групи, а також багато молодих вітчизняних команд, для яких фестиваль став кроком у майбутнє.

2—4 серпня — Історико-етнічний фестиваль «ТуСтань» , м. Східниця, Львівська область

Тематика фестивалю «ТуСтань» — середньовіччя: театр тіней, лазерне шоу, історичний табір, змагання реконструкторів.

2—5 серпня — Молодіжний творчий «Сто-фестиваль», м. Керч, АР Крим

Як повідомили організатори, взяти участь у заході можуть усі охочі. Фестиваль проводиться з метою розкриття потенціалу творчих людей і популяризації різних напрямків мистецтва. У програмі заплановано більш ніж сто заходів, серед яких живі музичні етно-виступи, танцювальні постановки, перфоманси, вуличний театр, фаєр-шоу, арт-виставки, ярмарок хенд-мейд, творчі та психологічні майстер-класи, йога, східні практики, етно-джеми і багато іншого.

3—4 серпня — Патріотичний фестиваль «Бандерштат», м. Луцьк

Цього року фестиваль присвячений 70-річчю створення Української Повстанської Армії. Уперше проведений у 2007 році і відтоді став щорічним. На фестивалі відбуваються виступи багатьох українських гуртів та проведення майстер-класів різного спрямування, котрі пропагуватимуть український стиль мислення, українську мову, культуру та життєву активність.

3—4 серпня — XV Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини», м. Монастириська на Тернопільщині

Зазвичай у ньому беруть участь понад 80 колективів і виконавців, а також десятки майстрів народних ремесел.

4—5 серпня — поетично-мистецьке свято «Лісова пісня», урочище Нечимне, с. Колодяжне на Волині

Запрошуються шанувальники творчості геніальної поетеси Лесі Українки. Для них відбудеться яскраве театралізоване дійство — поетичне слово в супроводі народної пісні.

31 липня—14 серпня — Міжнародний музичний фестиваль «КаZантип», Крим

Клубна та електронна музика всіх напрямків. КаZантип — це маленька держава в державі. А починалося все в 1992 році зі звичайного спортивного заходу в селищі Щолкіне на мисі Казантип.

16—18 серпня — Міжнародний фестиваль «Захід», с. Родатичі, Львівська область

Збере кращі українські, білоруські, російські, молдовські, австрійські гурти. Проте незмінною залишається основна програма та ідея підтримки українського мистецтва. Просторі поля, прохолода лісу, освіжаюча вода озер, життєдайне сонце — все навколо сприяє позитивному настрою. І посеред цього — сцени, з яких лунає музика. Відпочинку сприяє польова кухня, виставки рукоділля, літературні читання, майстер-класи з різних ремесел.

Безліч вражень за один день можна отримати тільки на фестивалі. Фото Володимира ЗAЇКИ

19—21 серпня — фестиваль «GLOBAL EAST ROCK FESTIVAL», м. Київ

На Global Gathering 2013 буде п’ять сцен. Протягом фестивального дня (і ночі) тут виступлять понад 60 діджеїв. У репертуарі транс, техно, драм-н-бейс плюс всі можливі відгалуження клубної музики. А очолить цю денс-армаду Tiesto — гуру всіх клаберів світу.

20—24 серпня — IV Міжнародний фестиваль фольклору «Етновир», м. Львів

Це головна подія у святкуванні Дня Незалежності України у Львові. Відбуваються виступи колективів, вражаючі марш-паради учасників головними вулицями міста, презентація кухні народів світу. У теплій атмосфері проходять вечори дружби і танцювальні майстер-класи.

20—25 серпня — Національний Сорочинський ярмарок, Полтавська область

Від 1966 року Сорочинці відроджують давню традицію. Тоді багато людей приїздило зусібіч, щоб придбати різноманітні, дефіцитні на той час, речі, товари. Їх не зупиняло навіть те, що ярмарковий майдан являв собою необладнане поле, без будь-яких умов ні для учасників, ні для гостей.

27—28 серпня — фестиваль «Стародавній Меджибіж-2013», Хмельницька область

На гостей чекають музика, танці, середньовічні бої, театральні вистави, фаєр-шоу, середньовічна кухня, майстер-класи з давніх ремесел, ярмарок. 

30—31 серпня — фестиваль сучасної української культури «Потяг до Яремчі 2013», Прикарпаття

Це рівноцінне поєднання різних проявів сучасної української культури — музики, живопису, літератури. Метою фестивалю є пропаганда української культури та традицій в сучасному їх прояві. Це можливість молодим письменникам, виконавцям і художникам проявити свої сили та взяти участь у фестивалі разом з легендами кожного з цих напрямків культури.

2—4 вересня — II Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ, Чернівці

Головна мета — розвиток діалогу між сучасними українськими та зарубіжними поетами. Основний майданчик фестивалю — стильне поетичне дійство в супроводі відео, музики, фотографії та навіть кінетичної скульптури.

13—15 вересня — арт-фестиваль Respublica FEST, м. Кам’янець-Подільський

Ідея: винести мистецтво за стіни галерей, музеїв, академій, на вулиці міста, перетворивши депресивні райони міста на музей соціального та територіального мистецтва. «Ми не погоджуємося з тим, який формат «культури» нам нав’язується телебаченням і радіо за мовчазною згодою держави, — кажуть організатори. — Менше парканів, приватних зон, супермаркетів. Більше парків, мистецьких шкіл, музичних захoдiв.

Вулична культура та вуличне виховання не обов’язково мусять мати негативне забарвлення. Наша мета — культурна інтервенція в урбаністичний простір міста. Ми хочемо заповнити наші вулиці живописом, музикою, танцями та віршами».

26—29 вересня — фестиваль «Червона рута», м. Київ

Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні та популярної музики «Червона рута» проводиться для пошуку і розкриття творчих здібностей молодих авторів і виконавців, створення нових стилів у популярних масових жанрах української пісні. З дня першої епохальної ЧЕРВОНОЇ РУТИ-1989 минуло 24 роки.

12—15 вересня — фестиваль джазової музики «Коктебель-джаз»

«Коктебель-джаз» (Koktebel Jazz Festival) — щорічний фестиваль contemporary world and jazz музики, що проходить з 2003 року в Коктебелі (Крим). За ці роки він став одним з найбільших у країні, збираючи щовересня не менше 30 тисяч осіб.

26—29 вересня — VI фестиваль кави «На каву до Львова», м. Львів

Уже традиційний щорічний фестиваль кави у Львові. Ви віддаєте перевагу затишній кав’ярні у таємничому львівському підземеллі чи на даху одного з старих будинків Львова? Відтоді як у Львові відкрилася перша кав’ярня, містяни не уявляють свого життя без цього напою.

14 вересня — етнофестиваль «Печенізьке поле 2013», с. Печеніги, Харківська область

Його шанувальники на березі Печенізького водосховища зберуться в 12-й раз. Фестиваль отримав російську професійну премію «Грані Театру мас» в номінації «Краще національне свято». Ідея фестивалю полягає у збереженні та відродженні народних традицій та української національної культури. У «Печенізькому полі 2013» братимуть участь самодіяльні колективи з різних областей країни, а також популярні групи і виконавці. Крім того, в програмі фестивалю: інтерактивні майданчики, тематичні конкурси, майстер-класи від ремісників і народних умільців.

Насамкінець. Докладнішу інформацію можна відшукати у мережі Інтернет. Багато фестивалів мають власні сайти. 

Сторінку підготувала Анна ШИКАНОВА,«Урядовий кур’єр»