ВІЗИТ ДРУЖБИ

2 тисячі кілометрів — не відстань, щоб побачити це диво


Губернатор Астраханської області Росії Олександр Жилкін та голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ уклали програму спільних дій до 2015 року. Це стало можливим завдяки візиту делегації астраханських урядовців та представників бізнесу на Рівненщину. Попередньо пройшли презентації потенціалу обох регіонів на різних рівнях. 

Ось як прокоментував подію Олександр Жилкін: «Це вже не перший візит представників нашої області на Рівненщину. Ми щиро вражені надзвичайно теплим гостинним прийомом. Що із почутого й побаченого можна реалізувати вже зараз? Скажімо, перейняти ваш досвід в енергозбереженні: компактні люмінесцентні лампи, які виготовляє рівненський «Газотрон», ми готові закуповувати великими партіями; ми зацікавлені також в азотних добривах із «Рівнеазоту»  — адже в наших грунтах немає гумусу. До того ж, пропонуємо вашим дітям навчання в наших університетах на бюджетних місцях. Адже в нас уже зараз навчаються представники Ірану, Іраку, Узбекистану.

Сьогодні до нас приїздить 2,5 мільйона туристів на рік — а ще 5 років тому їх було лише 250 тисяч — тобто, потік зріс у 10 разів! Аеропорт наш тоді був «убитий» — але тільки-но ми почали розвивати інфраструктуру, знайшовся інвестор і для «повітряних воріт». Переконаний: неодмінно знайдеться інвестор, який вкладе солідні кошти в міжнародний аеропорт «Рівне», чи не єдиний у західному регіоні України, — але це відбудеться разом із розвитком туристичного потенціалу краю.

 Ми ж можемо запропонувати вам баранину (плюс каракуль та шерсть) — адже маємо 1,5 мільйона голів овець; рибу (40 тисяч тонн на рік виловлюємо річкової риби та 20 тисяч тонн — з озер), верблюдів (з 8 тисяч двогорбих верблюдів, які є в світі, 5 тисяч голів — в Астраханській області); продукцію рослинництва (наші відомі томати, кавуни, цибулю).

Не залишився в боргу і Василь Берташ: «Астраханська область багато чим унікальна: ви б бачили, як вітали там нашу делегацію прості астраханці — бо чи не в кожній родині є українське коріння. Мене вразила також технологія вирощування осетрових риб: одна рибина дає 60 кілограмів ікри! Це унікальний проект, яким наші друзі готові поділитися. Сьогодні Астраханська область пішла вперед у своєму соціально-економічному розвитку: по-перше, Росія не має зовнішнього боргу, а Україна, на жаль, має — і чималий. Втім, ми не втрачаємо надії на розвиток, насамперед, завдяки туризму, який, до речі, є стабільним і потужним джерелом доходів в Астраханській області. Відтак, її бюджет становить мільярд доларів на рік. Бюджет Рівненщини сьогодні втричі менший. Тому, не відкладаючи в довгий ящик, ми проведемо зустріч представників кількох областей Західної України і об’єднаємо наші зусилля в розвитку туризму в контексті напрацьованої концепції «Західна брама». До того ж, через Рівненщину російська продукція має всі шанси потрапити на європейські ринки, наша ж — на ринки Прикаспійського регіону.        

Журналістів губернатор Астраханської області запросив на прес-тур уже на початку липня: лише тоді можна побачити, як розквітає лотос. Такого, кажуть, навіть у дельті Нілу не знайдете: його листок витримує однорічну дитину. А для жителів Рівненщини гості підготували чудовий подарунок — захоплюючу концертну програму губернаторського ансамблю пісні і танцю.