НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Якщо на Стрітення погода тепла та ясно — буде добрий врожай

Дошкулив нам січень — хоч не морозами, то небувалими снігопадами й ожеледицею. Як завжди, ні столичні комунальні служби, ні тим паче периферійні до випробувань стихією належно не підготувалися. Окрім знеструмлених населених пунктів, підраховуємо сотні ДТП і травмованих пішоходів. 

Попереду — останній місяць зими. Він здавна відомий нестійкою погодою. Вітри і снігопади, мороз і ожеледиця, раптове потепління — усе це у нього в запасі. Йому байдуже, що прогнозують синоптики чи народні прикмети. «Лютий лютує, бо весну чує», — кажуть старі люди. Хоч би там як, хлібороби починають готуватися до нового трудового сезону: перевіряють стан запасів насіння, техніку, вивозять на поля добрива.

Мабуть, тому в лютому найменше релігійних свят. Головне й найпошанованіше — Стрітення Господнє. Його давніші назви — Зимобор, Громовиця.  За повір’ям, саме 15 лютого зима зустрічається з весною. До наших часів збереглося прислів’я: «Прийшли громовиці — прощай вечорниці!»

Отже, від Стрітення починається новий трудовий рік. У день свята в усіх Божих  храмах парафіяни освячують воду і свічки. Стрітенську свічку  вважають  оберегом.  Після повернення з церкви господарі обходять із нею обійстя, щоб убезпечити свій статок від стихійних лих.  Освячена вода має цілющі властивості — захищає від хвороб, пристріту, спричиненого заздрісним оком. Якщо когось із членів сім’ї проводжали в далеку дорогу, його кропили з молитвою про повернення додому живим і здоровим.

Стрітенських народних прикмет і прислів’їв збереглося до нашого часу дуже багато. Ось найпоширеніші з них:

Якщо на Стрітення випав сніг — весна буде холодною, з дощами.

Якщо на Стрітення свічки у церкві горять тихо — на спокійне літо, а якщо потріскують — літо буде з грозами.

Якщо на Стрітення мороз і хмарно — весна буде рання і гарна.

Якщо на Стрітення погода ясна і тепла — на врожай і добре роїння бджіл, якщо вітер і відлига — весна буде пізньою.

Пташка чекає на весну. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

На Стрітення із стріх тече — зима скоро не втече.

Якщо на Стрітення рій у вулику загув — значить весну відчув.

У мої дитячі роки була гарна традиція: до свята Стрітення гуртківці — юні натуралісти вивішували у шкільному саду і міському парку шпаківні та годівниці. Так зустрічали повернення з далекого вирію перших птахів. А чи збереглася ця традиція донині у сільських школах? У міських же парках і скверах птаство давно вижили усілякі «забігайлівки» з цілодобовим музичним гармидером…

17 лютого — Миколи Студеного. Рідко коли цього дня буває потепління. «Студений ліс і гай — знов кожуха одягай». Ранкові зорі швидко згасають — на холод. Якщо вечірні — на тепло. Якщо зорі на небі мерехтять — на мороз і хурделицю.

Варті уваги й прикмети на Святого Власа (24). За легендою, він жив у ІV столітті й опікувався лісовими звірами, свійськими тваринами та бідними людьми. Власові морози тривають три дні до нього і три — після. «Прийшов Улас — із печі злазь». Від Уласа починається значне потепління, більше сонячних днів, сильних морозів уже не буде.

НАШ КАЛЕНДАР 

4 лютого         Всесвітній день боротьби із захворюваннями на рак.

6 лютого         Оксани. Ксенії-Веснопровісниці.

12 лютого     Собор Вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова, Іоанна                                           Золотоустого. 

14 лютого       День святого Валентина — свято закоханих.

15 лютого      День вшанування учасників бойових дій на території інших держав; Стрітення Господнє.

20 лютого      День соціальної справедливості; Всесвітній день соціальної справедливості.

21 лютого      Міжнародний день рідної мови.

23 лютого      День захисника Вітчизни.