У  селі Гатне Києво-Святошинського району Київщини відбулися урочисті заходи з нагоди 70-ї річниці визволення Києва та області від німецько-фашистських загарбників. Того дня на території Меморіалу загиблим воїнам села Гатне перепоховано 55 червоноармійців, які віддали свої життя у боях за столицю України під урочистий мітинг-реквієм на їхню честь.

У церемонії взяли участь віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко, керівництво Київської обласної державної адміністрації та Київської обласної ради, народні депутати України, представники посольств Російської Федерації та Республіки Таджикистан, ветерани, представники археологічно-пошукового загону «Дніпро—Україна», жителі Києва та області.

Відкриваючи захід, віце-прем’єр звернувся до ветеранів та жителів столиці й Київської області: «Дозвольте мені від щирого серця привітати вас із 70-ю річницею визволення нашої столиці, нашого славного Києва, і області від німецько-фашистських загарбників. Це славетна дата. Сьогодні ми зібралися на цьому місці, аби провести в останню путь наших героїв, які віддали своє життя у боях за Київ. Вони у найважчі часи прийняли на себе страшний удар німецьких військ, але вистояли і захистили нашу країну. Вічна їм шана і пам’ять!»

Для багатьох ветеранів та війна триває й досі. Фото УНIAН

Юрій Бойко також висловив глибоку вдячність ветеранам за їхній незабутній подвиг, побажав їм здоров’я та довгих років життя. Окремо він подякував пошуковцям із археологічно-пошукового загону «Дніпро—Україна» за їхню важливу роботу із пошуку і увічнення пам’яті загиблих у роки Великої Вітчизняної війни червоноармійців.

«Позиція Президента України Віктора Януковича така: потрібно віддати шану всім героям, які загинули у Великій Вітчизняній війні, захищаючи Україну. Тому заходи із пошуку і перепоховання наших загиблих бійців проходять у всіх областях країни», — передає слова віце-прем’єра його прес-служба.

У цьому контексті Юрій Бойко наголосив, що така робота із пошуку загиблих бійців і їх перепоховання триватиме й надалі. «Ми вважаємо цю роботу дуже важливою — як для нашого покоління, так і для ветеранів, майбутніх поколінь, — резюмував він. — Дуже прикметно, що чимдалі більше молоді приходить на такі заходи. Це означає, що молодь цікавиться долею дідів, прадідів, пам’ятає про їхні подвиги  виховується на пам’яті наших дідів, батьків, на їхніх подвигах. Це дуже важливо для країни».

До слова, в урочистій атмосфері особисті речі бійців, чиї імена вдалося встановити, було передано родичам загиблих і представникам посольств Росії та Таджикистану.

Також у рамках заходу відбулося нагородження державними нагородами — орденами представників ветеранських організацій Київщини та Почесними грамотами Верховної Ради України — пошуковців із археологічно-пошукового загону «Дніпро—Україна».

У пам’ять про загиблих воїнів відслужено урочистий молебень. А на їхню честь пролунав військовий салют.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»