Перший заступник начальника управління
податкової міліції ДПА в Сумській області
Володимир ГЛАНЦ

Працівникам ДПА дедалі частіше доводиться мати справу з витонченими економічними злочинами організованих груп. Про складнощі боротьби з ними кореспондент "Урядового кур'єра" веде мову з першим заступником начальника управління податкової міліції ДПА в Сумській області Володимиром Гланцом.

- Останнім часом у ЗМІ у виступах правоохоронців знову почали згадувати про злочинні організовані угруповання. Чим вони небезпечні?

- Організована злочинна група - це стійке об'єднання кількох осіб, пов'язаних між собою злочинними зв'язками та єдиними намірами. Така група діє за єдиним планом, має високий ступінь організованості та майже постійний склад учасників, кожному з яких відводиться своя роль. Діяльність зазвичай глибоко законспірована. Розгалужена система злочинних зв'язків, у тому числі з представниками владних структур та державних органів, робить її практично невразливою. Зібрати доказову базу злочинної діяльності надзвичайно складно. Та, попри всі труднощі, наші оперативники працюють ре?зуль?тативно.

- Якщо можна, більш конкретно про результати.

- Протягом І кварталу 2011 року викрито 37 злочинів, що на чверть більше, ніж торік. Понад 80% з них - тяжкі та особливо тяжкі, тобто бюджетні збитки обраховуються мільйонами гривень. Порівняно з минулим роком на 70% зросла кількість викритих фактів кримінального ухилення від оподаткування.

Особливістю сучасної податкової злочинності є значне посилення впливу на сферу підприємницької діяльності організованих злочинних об'єднань, які нав'язують іншим суб'єктам підприємницької діяльності власні правила гри. Цього року ми задокументували діяльність ОЗГ, яка впродовж трьох років скоювала злочини на територіях Сумської, Полтавської, Харківської та Чернігівської областей, викачуючи кошти з економіки цих регіонів.

- Як вони це робили?

 

 

 Група із чотирьох мешканців Охтирського району певний час ухилялася від сплати податків в особливо великих розмірах під час операцій з виробництва пально-мастильних матеріалів та їхньої подальшої реалізації в Сумській, Полтавській, Чернігівській та інших областях. Як з'ясувалося, організатором був 33-річний житель Охтирки, який залучив до складу групи ще трьох земляків, призначивши їх керівниками підприємств.

Оперативники встановили обсяги газового конденсату, що закуповувався за готівку на видобувних підприємствах області, а потім перероблявся (за давальницькою схемою) на міні-заводах у різних регіонах України. Пальне реалізовувалося через власну мережу АЗС. Готову продукцію перевозили автотранспортом, зареєстрованим на одного з учасників групи, під його керівництвом та контролем. При цьому він підробляв супровідні документи від підприємств з ознаками фіктивності Дніпропетровської та Луганської областей, які потім використовувались для складання офіційної звітності. Така діяльність коштувала державі 6,5 мільйона не сплачених до бюджету гривень. Усі учасники ОЗГ зараз під арештом.

- Як часто обвинувачені потрапляють за грати, чи, може, їм вдається уникати покарання?

- За матеріалами податкової міліції, цього року заарештовано та перебувають під слідством 10 осіб. Утім, запобіжний захід у вигляді позбавлення волі застосовується у виняткових випадках. Порушники економічної безпеки держави, навіть після виявлення їхньої протиправної діяльності, часто продовжують скоювати злочини - подають неправдиву звітність, підробляють документи первинного обліку, тим самим приховуючи злочин. Тому на стадії досудового слідства робиться все для унеможливлення та припинення кримінальної дяльності.

Взагалі силові функції податкової міліції набувають чинності лише за умови, коли мають місце серйозні злодіяння, зумисне ухилення від сплати податків, на які громадяни йдуть свідомо. Відтак кримінальне переслідування - останній аргумент, до якого вдаємося, аби змусити порушників розрахуватися з бюджетом.

- Чи вдається повертати державі втрачені кошти?

- Цього року вже повернули майже 5 млн грн податків, вилучених з тіньового обігу, запобігли втратам бюджету в розмірі близько 6 млн. Для відшкодування збитків за кримінальними справами накладено арешт на майно звинувачених, заблоковано на розрахункових рахунках, описано майно підприємств відповідно більш як на 7, 1,7 та 5,5 млн грн.

- Схеми сучасних економічних злочинів стають дедалі досконалішими та масштабнішими...

- Так, аби розплутати подібні сплетіння, працівникові податкової міліції треба бути не тільки високоосвіченим юристом, економістом, знавцем інформаційних технологій, а й, зрештою, тонким психологом. Тому ми дотримуємося принципу: вік живи - і весь час учись. Що ми й робимо.

Олександр ВЕРТІЛЬ

ДОСЬЄ "УК"

Володимир ГЛАНЦ. Народився 1965 р. у м. Кременчук Полтавської області. З відзнакою закінчив Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого. Працював на оперативних та керівних посадах у підрозділах боротьби з організованою злочинністю УМВС України в Полтавській області, АР Крим, Головному управлінні МВС України.