Наймасовішим Марш миру під ситуативним гаслом  «Я — Волноваха» став у Києві.  У столиці пом’янути всіх, хто загинув від рук терористів, усіх, хто поклав життя за свободу та незалежність України,  вийшли понад двадцять тисяч людей.

Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, народні депутати України та посадовці також узяли участь у молебні за загиблими українськими воїнами, за Героями Небесної Сотні, за тими, хто загинув від рук терористів, зокрема жертвами трагедії під Волновахою, коли в результаті артобстрілу терористами блокпосту загинули 13 пасажирів цивільного автобуса.

Жалоба лише згуртовує. Фото Михайла МAРКIВA

Звертаючись до присутніх, Петро Порошенко заявив: «Сьогодні наш марш та спільна молитва є історичною акцією на Майдані Незалежності, бо ми боремось за нашу свободу та незалежність. Ми не віддамо жодного клаптика української землі!»

Приклад того, як треба захищати Україну, мужність, героїзм і патріотизм   увесь цей час демонструють  «кіборги» в донецькому аеропорту. «Ми повернемо Донбас, ми відродимо на Донбасі українство», — запевнив Президент.

Глава держави переконаний, що запорука перемоги — єдність українського народу. Він зазначив: у неділю багато українців від Закарпаття до Луганської та Донецької областей зібралися на спільну молитву в пам’ять про безневинних жертв терористів. «Ворог намагався, щоб ми вже звикли до жертв, щоб це перейшло до арифметичної статистики, але цього не буде. Кожного з українських героїв, який віддав життя за незалежність, суверенітет, територіальну цілісність, за свободу України, ми пам’ятаємо і будемо пам’ятати», — наголосив глава держави.

Символічно, що марш солідарності у столиці  нашої держави розпочався з   Михайлівської  площі, де серед промовців були і  глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінськи та  посол  Франції в Україні Ален Ремі. До нього долучилися представники інших дипломатичних місій, які також засудили  прояви тероризму та згадали волноваську трагедію.

У Дніпропетровську в ході єдності взяли участь майже чотири тисячі людей. Тут учасники прийшли на акцію із плакатами «Піски, Іловайськ, Іл-76, Україна, Донбас — це я» і «Стоп війна!». До маршу долучились і матері воїнів, які загинули, захищаючи Україну. Хода завершилася молебнем за загиблими на сході України.

У Тернополі велика колона учасників ходи пройшла центральними вулицями міста, іноді скандуючи «Україна понад усе, героям слава!» Учасники акції також вшанували загиблих хвилиною мовчання, потому люди разом заспівали молитву за Україну.

Водночас  заходи на підтримку України відбулись на вихідних щонайменше у 15 країнах. Про це повідомляє медіа-портал української діаспори VIDIA.

Зокрема, як ідеться в повідомленні, разом із маршем миру в Києві, Львові, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Запоріжжі, Рівному, Кривому Розі акції на підтримку України відбулися у столицях та в інших великих містах США, Німеччини, Франції, Великої Британії, Ірландії, Італії, Нідерландів, Австрії, Греції, Японії, Аргентини, Португалії, Чехії, Польщі та Росії. 

Щодо  російської  столиці, то до  Посольства України на акцію «Ми — Волноваха»  мали сміливість вийти лише  кілька десятків людей. Акція не була узгоджена з органами влади Москви, тому люди прийшли без плакатів. Багато хто приніс квіти та запалив свічки і лампадки в пам’ять про загиблих від рук проросійських бойовиків на Донбасі. Також учасники акції пов’язали на огорожі навпроти посольства жовті й блакитні стрічки. Очевидці зазначають, що навіть такий невеличкий вияв людяності  був під пильним оком  російських правоохоронців та їхніх нових добровільних помічників — молодиків спортивної зовнішності  з колорадськими бантиками на рукавах.

ФАКТИ І ДОКАЗИ

Автобус розстріляли з «градів»

Марія БОРИСОВА
для «Урядового кур’єра»

Обстріл пасажирського автобуса під Волновахою 13 січня було здійснено із системи залпового вогню «Град». Про це на брифінгу повідомив Генеральний прокурор України Віталій Ярема.

«Цей снаряд ідентифікований як 120 мм некерований реактивний осколково-фугасний снаряд М-21 ОФ виріб 9М22У, який відстріляли з реактивної системи залпового вогню БМ21 «Град», — заявив Генеральний прокурор.

За його словами, слідство встановило, що таких реактивних систем було не менш як три, їх застосували одночасно, на місці трагедії виявлено 88 воронок від снарядів.

Віталій Ярема також повідомив, що постріли, за даними досудового розслідування, яке проводить Генпрокуратура, було зроблено з відстані 19 км з околиці Докучаєвська. Через обстріл загинули на місці 10 пасажирів автобуса, ще троє померли від ран у лікарні, 18 поранено.  

Голова СБУ Валентин Наливайченко під час брифінгу розповів, що бойовики «ДНР» стріляли свідомо, знаючи про автобус із мирними жителями.

Донеччина. Бойовики знов убивають

Лідія ЖАТКА
для «Урядового кур’єра»

НА ЛІНІЇ ВОГНЮ.  Було б наївно сподіватися, що смерть пасажирів автобуса, вбитих поблизу Волновахи бойовиками (що стріляли саме з контрольованої ними території, вже пересвідчилися й представники ОБСЄ), змусить їх перестати проливати кров людей, яких вони буцімто «захищають». Бо що таке для них отой десяток чи дюжина загиблих, коли кількість смертей тут уже давно обраховують тисячами?!  Тому й відповіддю на марші миру, які в суботу та неділю відбулися в Донецькій області, стало активне використання терористами всіх видів важкої зброї. Дуже гаряче було поблизу донецького аеропорту,  обстрілювати й штурмувати який вони взялися із потроєною енергією. Заваливши трупами найманців (серед них чимало російських військовослужбовців-«відпускників») підступи до термінала, бойовики навіть заявили про взяття неприступного об’єкта. Щоправда, згодом лідер «ДНР» О. Захарченко уточнив: із «кіборгами» буде покінчено через якісь півгодини, а потім лютував від безсилля кілька наступних діб…

Жителі Донецька з різних районів міста свідчили про гармати, міномети та «гради», що гриміли просто з-під житлових будинків, і про найбільш інтенсивний обстріл, пережитий тут за останні місяці. Тобто поряд із мирними демонстраціями, на яких жителі краю засудили тероризм, збройну агресію та сусідських щедрих постачальників живої сили, зброї й боєприпасів, нелюди знову продемонстрували свої справжні наміри: знищувати довкола все живе, не розділяючи людей на військових чи мирних жителів.

У суботу багатолюдний мітинг «Я Волноваха!» зібрався у прифронтовому Маріуполі, де про тероризм знають не з чиїхось розповідей. А в неділю антивоєнні акції відбулися у Слов’янську, Краматорську і, звісно, у Волновасі. Участь у цих заходах у місті, що нині стало сумним символом сваволі терористів, взяв голова Донецької облдержадміністрації Олександр Кіхтенко. 

Оскільки головною вимогою учасників акції було припинення бойових дій, голова ОДА підтвердив: пріоритет регіональної влади — намагання покласти край кровопролиттю і налагодити тут мирне життя. На превеликий жаль, під заклики до миру на вулицях і площах міст Донеччини, які перебувають під контролем української влади, в цей самий час зовсім поряд — на суміжній окупованій території — знову гинули люди. 

Луганщина. За плакатами хоч географію вивчай

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

ПРАГНЕННЯ МИРУ. Збір біля міського палацу культури одразу показав, як багато в Сєверодонецьку небайдужих громадян, готових єднатися проти терору. Приходили цілими сім’ями, фотографувалися разом, з плакатами та прапорами в руках — однодумці. На плакатах: «Я Волноваха», «Я Луганськ», «Я Попасна». Одне слово, можна було вивчати географію не тільки області, а й Донбасу загалом. А ще заклики: «Остогидла війна. Україна хоче миру» та «Путін, геть з України! Нас не перемогти».

Представники оргкомітету акції швидко вишикували людей в колону, і всі вирушили на площу Перемоги, що символічно. Скандували «Слава Україні!» та «Україна понад усе!»

Молодь Луганщини хоче жити у щасливій Україні. Фото автора

Поруч зі мною крокували молоді мами, міцно тримаючи дітей за руки, говорили, що і в Росії є нормальні люди, які розуміють, скільки біди накоїли. Мовляв, вони там намагаються висловити солідарність з Україною, але їх розганяють. Бабуся, що зупинилася край дороги, завмерла, рукою в рукавичці прикривши рота в сум’ятті. Потім побачила, які в людей світлі обличчя, засміялася — і сама посвітліла лицем.

На ганку будівлі, де нині розмістилася облдержадміністрація, люди зустріли Геннадія Москаля. Голова ОДА подякував жителям краю за активну громадянську позицію. Такий самий марш миру пройшов у Лисичанську, Старобільську та Новопскові. Представники оргкомітету акції вирішили скористатися ситуацією й організували збирання підписів за перейменування площі Радянської в Сєверодонецьку на майдан Визволителів.  Люди охоче ставили свої підписи під зверненням вслід за Геннадієм Москалем.

А назавтра було Водохреще — свято очищення, зцілення душі й надії на краще майбутнє для всіх.