ВТЕЧА ВІД КРИЗИ

Президент США збирається скоротити бюджетний дефіцит шляхом підвищення податків з багатіїв

Майже два місяці тому питання, яким чином скоротити дефіцит бюджету США, стало причиною суперечок між демократами і республіканцями і ледь не призвело до оголошення країною дефолту. Тимчасового компромісу вдалося досягти: закон, підписаний президентом Обамою на початку серпня, збільшив граничний рівень державного боргу США за рахунок скорочення видатків бюджету на 2,1 трильйона впродовж наступних 10 років без підвищення податків. Однак експерти твердять, що без вжиття  радикальних заходів проблема постане знову. А, як відомо, через неї в заручниках може опинитися весь світ.

У багатіїв своє бачення офісного стилю. Фото з сайту topgir.com.ua

Чи є у вас план, містере Обамо?

Тож, виступаючи в понеділок у Білому домі, Барак Обама, якому наступного року треба з чимось йти на президентські вибори, запропонував, зокрема, скоротити витрати на соціальні програми приміром у галузі охорони здоров’я (найбільше зачепить літніх американців — авт.), та водночас заявив, що великий бізнес і забезпечені верстви населення мають платити вищі податки.

Середній клас не повинен платити вищі податки, ніж мільйонери і мільярдери, і з цим важко сперечатися, цілком слушно зауважив американський президент, пославшись на так зване «Правило Баффета», назване на честь фінансиста і мільярдера, визнаного, за підрахунками «Форбс», третьою людиною у списку багатіїв планети. У публічному зверненні до Конгресу через «Нью-Йорк Таймс» Баффет зізнався, що він та інші дуже багаті американці платять податки за нижчою ставкою порівняно з людьми, які на них працюють. Адже, згідно з чинним законодавством цієї країни, ставка податку на доходи, отримані від інвестицій, значно нижча, ніж ставка для зарплати найманого працівника.

Триптих «Орієнтир канонічного ХХ сторіччя» відомого англійського експресіоніста Френсіса Бекона російський мільярдер Роман Абрамович купив на аукціоні «Сотбіс» за величезні гроші незадовго до першої хвилі сучасної кризи у 2008 році. Фото з сайту banker.ua

А республіканська Яга — «проти»

Водночас члени американського Конгресу від Республіканської партії, що виступають проти підвищення податків, одразу розкритикували президентський план. За їхніми словами, ці заходи навряд чи призведуть до створення нових робочих місць. Зокрема спікер Палати представників республіканець Джон Бейнер зауважив: справжній лідер не буде налаштовувати одних американців проти інших.

Прагнення цієї адміністрації наполягати на підвищенні податків для тих, хто створює робочі місця, а також небажання йти на заходи щодо зміцнення наших програм з виплат пільг та компенсацій — причини, через які ми з президентом раніше не змогли дійти згоди. Навіть сьогодні ці розбіжності є, сказав він.

А лідер республіканської більшості у Сенаті Мітч Макконнелл у свою чергу назвав пропоновані президентом заходи сумішшю із загроз про можливі вето, різкого підвищення податків, ілюзорною економією коштів, а також заграванням з програмами пільг і компенсацій. Все це, на його думку, не призведе навіть до скорочення дефіциту бюджету, не кажучи вже про зростання економіки і створення нових робочих місць.

Зазначимо, що Плани американського президента, оприлюднені в понеділок, будуть також розглянуті спеціальним комітетом, створеним за рівного представництва членів обох палат Конгресу як компроміс після важких липневих перемовин. І не факт, що буде підтриманий. Однак, чим раніше розпочнеться дискусія, тим більше вона відобразиться на фондових ринках, які, як правило, на невизначеність реагують падінням індексів.

Європейські послідовники Баффета

Тим часом ідею мільярдера Ворена Баффета ввести додатковий податок для багатих підтримали французькі багатії. Зокрема найбагатша жінка Франції, 89-річна спадкоємиця косметичної корпорації L’Oreal Ліліан Бетанкур, і ще 15 найбагатших людей країни підписали спільне звернення.

— Коли уряд просить проявити солідарність, ми повинні зробити свій внесок, — гламурно заявила королева імперії краси у спільному з низкою інших багатих французів листі.

Зі свого боку міністр бюджету Франції Валері Пекресс заявила, що французи, чий щорічний дохід перевищує 1 мільйон євро, таки платитимуть більше податків, ніж громадяни зі скромнішим заробітком. Це стало частиною французького плану зі скорочення бюджетного дефіциту країни, оприлюдненого 24 серпня. Щоправда дискусія щодо того, чи буде додатковий податок стягуватися безпосередньо з фізичних осіб або з компаній, що виплачують зарплату, ще триває.

Та за будь-яких обставин президенту Франції Ніколя Саркозі, якому також незабаром включатися у передвиборчі перегони, доведеться для забезпечення планової економії в 5–10 млрд євро підтримати французький уряд у прагненні відмовитися від податкових пільг замість скорочення витрат. Франція розраховує скоротити дефіцит бюджету до 4,6% ВВП в 2012 році. На тлі величезних проблем у інших країнах єврозони це завдання не є надто легким.

На китайців сподівайся…

Керівник Світового банку Роберт Зеллік напередодні зустрічі європейських політиків і фінансистів з представниками Китаю, Бразилії й деяких інших країн, що розвиваються, у Вашингтоні заявив: допомога з боку країн, що розвиваються, зокрема Китаю, не стане розв’язанням проблем, з якими зіткнулися країни зони євро.

За його словами, ідея про те, що хтось прийде з мішком грошей і врятує єврозону, занадто фантастична за своєю суттю, і на це розраховувати не варто.

— Я попереджав людей не шукати панацею. Спільна міжнародна відповідь на кризу в Європі є дієвою, і те, що МВФ та Світовий банк можуть спертися на капітал розбагатілих країн, допомагає. Але ідея про те, що прийдуть китайці з мішком золота і всіх позбавлять від цих проблем, я б на ній не зупинявся, — завважив він.

Проблеми високого держборгу, конкурентоспроможності банківської системи та деяких національних економік нікуди не подінуться. Нещодавно Італія, держборг якої перевищує 1,9 трлн євро, попросила Китай провести «істотну» скупку італійських облігацій, щоб вселити впевненість у інвесторів. Однак, пізніше ЗМІ повідомили, що Пекін схиляється до покупки італійських активів, а не боргових паперів. А згодом агентство Сіньхуа поширило інформацію, що в обмін на фінансову допомогу європейським країнам Китай очікує від них надання своїй економіці статусу ринкової…

А оскільки все так складно, то, може, італійцям, як і грекам, португальцям чи іспанцям, слід зазирнути до гаманця своїх багатіїв. Раптом нашкребуть на погашення якогось відсотка. До речі, першим зголосився платити більше власник  «Ферарі».

 ПРЯМА МОВА

Ворен БАФФЕТ,
фінансист:

— Мене та моїх друзів уже доволі довго «няньчив» дружній до мільярдерів Конгрес. Час нашому урядові серйозно задуматись над тим, щоб усі мали свої збитки.

Шимон ПЕРЕС,
президент Ізраїлю:

— Це ілюзія, що накачавши країну грошима міжнародних організацій, можна поліпшити ситуацію. Міжнародна допомога не рятує країни. Вони беруть гроші в найбідніших людей багатих країн і передають багатим людям в найбідніших країнах.

Ліліан БЕТАНКУР,
спадкоємиця косметичної компанії:

— Я завжди хотіла жити у Франції і платити тут податки, як одна з найбагатших жінок країни. 

А ЯК У НАС

Система альтруїзму не сприяє

Українська держава також зазнає певних труднощів зі зведенням бюджетного балансу. При цьому за 2010 р. прибуток понад мільйон гривень задекларували 6,7 тис. осіб. Кількість гривневих мільярдерів збільшилась за рік майже втричі, з 8 до 21 особи. То може і нам варто спробувати допомогти економіці за рахунок часткового перерозподілу їхнього  багатства на користь суспільству?

Однак,  як зазначає у своєму блозі на Українському бізнес-ресурсі  президент  Всеукраїнської громадської  організації  захисту прав споживачів фінансових послуг Руслан Демчак, у нашій країні  проблема часто полягає не в розмірі податків, а в неспроможності влади ефективно розпоряджатися наявними коштами. Тоді оподаткування високих прибутків не приносить користі, а навпаки, може нанести збитки економіці. Наприклад, стане ще одним приводом для проведення перевірок, а значить корупційних дій, і, як наслідок, подальшого погіршення інвестиційної привабливості країни.

Потрібно дуже уважно підрахувати, що істотніше: переваги від додаткових надходжень чи збиток від скорочення виробництва та ухиляння від сплати податків. Також, не виключено, що в кінцевому підсумку за все заплатить кінцевий споживач, тобто саме ті громадяни, чию долю збирались полегшити. Крім того, обурення громадян викликають не стільки багаті та заповзятливі люди, скільки чиновники та політики, що живуть явно не по кишені. Тому можливим виходом могло б стати не оподаткування надприбутку, а надспоживання, в тому числі і введення податку на предмети розкоші.

Частково роль такого збору з 1 липня 2012 р. почне виконувати податок на нерухомість. Його сплачуватимуть лише власники квартир та будинків великої площі (понад 200 кв. м.)