ПОДІЯ

 У Києві проходить конференція Інституту Адама Сміта "Український енергетичний форум"

Захід відбувається під головуванням міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка.

Під час засідання він озвучив кілька цікавих новин про перспективи розвитку нашої енергетики. За його словами, Україна розраховує отримати перші кредитні кошти для модернізації вітчизняної газотранспортної системи вже наприкінці цього року. Йдеться про газопровід "Уренгой-Помари-Ужгород". За попередніми прогнозами, техніко-економічне обгрунтування щодо модернізації ГТС буде розроблено до середини 2011 року.

Вартими уваги стали також заяви про процеси роздержавлення. Так, цьогоріч прогнозується приватизація державних пакетів двох енергогенеруючих та п'яти-шести енергопостачальних компаній. Перший конкурс буде оголошено влітку.

Нагадаємо, що раніше голова Фонду державного майна Олександр Рябченко повідомляв, що першими двома енергогенеруючими компаніями, які будуть приватизовувати, є "Західенерго" і "Дніпренерго".

"У вугільній промисловості процес приватизації триватиме приблизно три роки. Ми використовуємо досвід Польщі і Росії для розробки найбільш ефективного механізму, який дасть змогу нам збільшити виробництво вугілля і зменшити залежність від імпортних енергоресурсів", - сказав Бойко.

На засіданні йшлося і про те, скільки газу Україна придбає у нашого північного сусіда. "Україна в 2011 році закупить у Росії майже 40 млрд куб. м природного газу. Вартість поставок назвати складно, оскільки не визначена ціна на блакитне паливо в ІV кварталі. Ми плануємо максимально взяти зараз, щоб менше імпортувати наприкінці року, коли ціна буде вищою", - констатував міністр.

Наступні дні форуму присвячені, передовсім, питанням нафти, газу та атомної енергетики. Серед них - Україна як життєво важливий енерготранспортний вузол Європи; реформа національного газового сектора; ефективність використання енергії; стимулювання галузі розвідки і видобутку; інвестування у сектор переробки нафти і збуту нафтопродуктів; розробка родовищ нетрадиційного газу в Україні; як досягти реальної лібералізації ринку в секторі електроенергетики; розвиток відновлюваної енергії; реформування вугільного сектора; атомна енергетика та її роль у структурі електроенергетики України.