ПЕРСПЕКТИВА 

Через холодну зиму матимемо неврожай  абрикосів, персиків і винограду
 

Унаслідок морозної погоди найбільш чутливі до температурного режиму фруктові дерева — абрикоси, персики, черешні — зазнали значних втрат, катастрофічно  постраждав  виноград. «Пошкодження сильними морозами частини виноградників і багаторічних насаджень в Україні призведе до скорочення врожаю винограду на 6%, плодоягідної продукції — майже на 8%», — заявив начальник відділу департаменту землеробства Міністерства аграрної політики і продовольства Віктор Костенко під час прес-конференції.  Саме в цих категоріях відзначені найбільші втрати. «Кісточкові витримують температуру до -20° C, яблуні — до -30°. Більш стійкі до морозів яблуні і груші — їх стан, принаймні на сьогоднішній день, не викликає побоювань. Якщо в квітні  не буде серйозних морозів, то, швидше за все, врожай яблук і груш отримаємо в межах норми. Згідно з проведеним міністерством аналізом стану багаторічних насаджень і виноградників, у деяких регіонах пошкодження плодових бруньок абрикосів і персиків сягнуло 100%. Столових сортів винограду загинуло більш як половина, десертних сортів — приблизно 70%», — констатував фахівець МінАПК. Чиновник не виключив, що у зв’язку зі скороченням урожаю винограду, персиків і абрикосів Україна буде змушена збільшити їх імпорт на 30—50%. За попередніми підрахунками, збитки від морозів становлять мінімум 90 мільйонів гривень.

У свою чергу, аналітик плодово-овочевого ринку України Ігор Стрелюк зазначив, що ми найбільше споживаємо імпортного персика — 40 тис. тонн на рік (2010 р. — 38 тис. тонн, 2011 р. — 41 тис. тонн). Щороку завозимо майже 2,5 тис. тонн абрикосів, у той час як за статистикою вирощуємо 76 тис. тонн, приблизно 2 тис. тонн — експортуємо. Планується, що цього року імпорт персиків та абрикосів збільшиться вдвічі. 

На гарний урожай фруктів цього цього року розраховувати не варто. Фото з сайту ivekuban.ru

Втрата частини врожаю фруктів і ягід для України не є  критичною. Обсяги продукції від вітчизняних фермерів очікують на рівні 2009—2010 рр., а дефіцит легко  компенсують імпортом. Можлива втрата частини врожаю здається критичною лише  в порівнянні з минулим роком, який був надврожайним. На  думку експертів, вартість солодкого продовольства значно не зміниться. Можна прогнозувати, що ціни на імпортні фрукти будуть на 5% дорожчими, ніж  у минулому сезоні. До них частково підтягуватимуться вітчизняні виробники. Не треба також забувати, що вартість  імпортних фруктів залежить від урожаю в країнах, де вони вирощуються. Це теж один із важливих чинників ціноутворення. Минулого року оптова ціна на імпортні персики становила від 16 гривень і вище, на абрикоси від 11 гривень, на виноград від 16 гривень за кілограм, додайте сюди плюсову похибку 5—6% — і матимемо приблизну ціну на нинішній сезон.

У МінАПК очікують, що цього року в Україні зберуть 1 млн 750 тис. тонн плодово-ягідного врожаю і 490 млн тонн винограду.