Упродовж багатьох років на Святій Хортиці ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас» спільно із Запорізьким обласним центром патріотичного виховання молоді й Товариством сприяння обороні України проводить заходи козацького вишколу у літньому таборі для вихованців організацій федерації та інших дітей. Тут у спартанських умовах 10 днів живуть школярі від 7 до 18 років — випробовують свої фізичні можливості й силу волі. У незвичайному таборі діють козацькі закони і армійський режим, але його мешканцям це тільки до вподоби. 

Юні козаки Сергій Грицай та Микита Завадський із Запоріжжя вже не перший рік приїжджають до цього табору. Знову і знову випробовують себе, перевіряють, на що вони здатні.

— У таборі дають змогу перевірити себе через величезні фізичні навантаження, які загартовують, готують до нового навчального року і роблять сильнішим, — підтверджує Микита.

З такими навичками жодна переправа не страшна. Фото автора

— Найважче випробування — це коли вихователі дають молодшого напарника, який навіть не вміє плавати, — додає Сергій.

За 10 днів, поки триває зміна в спартанському таборі, дітлахи встигають здобути нові навички, дізнатися нові факти з історії запорозького козацтва. За словами директора дитячо-юнацької школи «Спас» Костянтина Рижова, в таборі школярі озна?йомлюються з історією Запорізького краю і острова Хортиця, відвідують його святині, особливу увагу приділяють історії козацтва. А ще опановують ази козацького кінного герцю і вітрильного спорту.

Табір більше схожий на школу виживання, та від охочих потрапити сюди немає відбою. Крім українців, приїжджають діти з Німеччини, Данії та США. Раніше часто бували й козачата з Росії, правда, цього року з відомих причин не приїхали.

Фото автора

— Виховання базується на духовній спадщині наших славних предків — запорозьких козаків, вікових традиціях лицарів-оборонців прадідівської православної віри, — розповів президент ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександр Притула.

Дітлахи успішно опанували оздоровчі системи «Спаса», а також системи «Кремінь» та «Гойдка», навчи?лися психоенергетичних вправ, роботи з традиційною козацькою зброєю — ножем, палицею, батогом, шаблею, ціпом, булавою. Пройшли школу виживання в природних умовах, відповідну кінну підготовку. Вивчили історію козацького бойового звичаю «Спас».

А незабаром, підтвердили організатори козацького табору, тут стартує друга зміна — для дітей-біженців із зони АТО.