ПРИВАТИЗАЦІЯ 

Фонд держмайна підписав мирову угоду з російським покупцем нашого підприємства

Таке рішення було прийняте РНБО і введено в дію відповідним указом Президента. Мета місії - евакуювати українців, які залишаються на території Лівії, де фактично триває громадянська війна.

Фахівці коментують цей крок влади неоднозначно. Експерт з військових програм Центру ім. Разумкова Олексій Мельник вважає, що технічні аспекти організації гуманітарної місії "Костянтина Ольшанського" продумані не до кінця. На думку експерта, оскільки ситуація у регіоні розгортається стрімко, то не виключено, що наш ВДК або буде вимушений повернутися додому з півдороги, або потрапить в епіцентр бойових дій. "І питання навіть не в тому, у скільки фінансово обійдеться така гуманітарна місія, а в тому, наскільки вона доцільна і чи не стоїть за цим елементарний піар", - сказав Олексій Мельник.

Капітан І-го рангу у відставці, директор Інституту зовнішньої політики при Дипакадемії МЗС України Григорій Перепелиця вважає, що направлення корабля такого класу -доцільне рішення для перекидання техніки і морської піхоти. "Костянтин Ольшанський" спроможний перевезти до Лівії великі обсяги гуманітарних вантажів (якщо Україна має на меті їх туди доставити), - сказав експерт. - Це буде набагато дешевше, ніж літаком. Крім того, цей корабель справді може евакуйовувати людей, бо обладнаний відповідними приміщеннями для проживання морських піхотинців". За словами фахівця, за нормальних погодних умов український ВДК може бути біля берегів Лівії за два дні. Григорій Перепелиця розповів, що "Костянтин Ольшанський" обладнаний власною системою ППО і тому такий корабель мало хто наважиться атакувати. "Це ще одна його перевага перед цивільним судном, яку, очевидно, врахували, приймаючи рішення про відправку "Костянтина Ольшанського", - вважає він. Експерт переконаний, що Україна повинна була узгодити безпеку входження нашого корабля у лівійські територіальні води із силами, які здійснюють блокадні дії на території Лівії.

- Отож, заради доставки великих обсягів гуманітарних вантажів і евакуації людей місія "Костянтина Ольшанського" цілком доцільна, - підсумував експерт. - Проте, якщо на борт судна піднімуться лише лічені українці, то заради цього направлення корабля такого класу було б невиправданим.

Українські дипломати рішення РНБО не коментують. "Воно прийнято на державному рівні, і ми сприятимемо його виконанню, наскільки це від нас залежатиме", - сказав "УК" співробітник Консульського департаменту МЗС. Речник зовнішньополітичного відомства Олександр Дікусаров у коментарі "УК" повідомив, що наразі назва порту, куди має прибути "Костянтин Ольшанський", узгоджується. За його словами, на борту судна великих обсягів гуманітарного вантажу немає, і воно пливе для того, щоб вивезти українців із зони конфлікту. За словами речника МЗС, за офіційними даними наразі на території Лівії перебуває близько 500 українських громадян, хоча у ЗМІ часто називаються інші дані: від двох до трьох тисяч. Олександр Дікусаров також повідомив "УК", що сухопутні переходи на кордоні Лівії з Тунісом і Єгиптом відкриті, і українські дипломати допомагають нашим громадянам евакуйовуватися до цих держав, а вже звідти літаками вони відбувають на батьківщину.

Раніше керівник Консульського департаменту МЗС Андрій Олефіров розповідав журналістам, що часто цифра українців, бажаючих евакуюватися з Лівії, зменшується у рази, коли справа доходить до реального від'їзду. Хоча, можливо, український ВДК збирається взяти на борт і громадян інших держав.