СПІВПРАЦЯ 

На компресорній станції "Савех", що в Ірані, запущено в експлуатацію обладнання, виготовлене машинобудівниками Сумського НВО імені Фрунзе. Таким чином українські партнери чітко виконали умови угоди, укладеної 2008 року з дочірньою структурою Natіonal Іranіan Gas Company, - у визначені терміни поставили сім газоперекачувальних агрегатів та загальностанційне обладнання, за допомогою якого здійснюються редукування, підігрів технологічного, а також очищення паливного газу. Окрім цього, сумські спеціалісти виконали на іранському об'єкті монтажні та пусконалагоджувальні роботи.

Як повідомляє прес-служба підприємства, будівництво КС "Савех" тривало три роки. Сьогодні ця станція є найбільшою не лише на території Ірану, а й на всьому Близькому Сході. Вона здатна перекачувати до 160 млн куб. м природного газу на добу. До того ж з її допомогою газ буде транспортуватися відразу у трьох напрямах: до центральної, північної і північно-західної частин Ірану.

Виконане замовлення далеко не перше для сумських робітників. З іранськими партнерами їх пов'язують давні ділові відносини. За допомогою фрунзенців збудовано велику кількість об'єктів газотранспортної системи цієї держави. У їх числі - компресорні станції "Хаджіабад", "Хаваран" (перша та друга черги), "Парсіан", "Абширін", "Сірджан", "Абаді" та інші.

Крім цього, сумське підприємство уклало черговий міжнародний контракт. Машинобудівники візьмуть участь в оснащенні нафтогазового родовища "Урга", що на північному заході Узбекистану, в колишній акваторії Аральського моря. Вже в третьому кварталі цього року вони поставлять установку комплексної підготовки газу власного виробництва.

Новітня техніка із сумською маркою призначена для вилучення з газу важкого вуглеводню і вологи, подальшої його подачі до магістрального газопроводу "Бухара - Урал". Установка складається з теплообмінного, сепараційного, ємнісного обладнання, апаратів повітряного охолодження тощо.

Спеціалісти інженерної служби підприємства вже приступили до розробки конструкторської документації.

Головним замовником обладнання виступила малайзійська компанія Petronas, яка є одним із найбільших світових інвесторів у нафтогазову галузь. Крім проведення робіт на території Малайзії, компанія реалізує велику кількість проектів у багатьох інших державах світу. Участь в оснащенні родовища "Урга" - перший спільний проект компанії Petronas та сумських машинобудівників.