У  Полтавській облдержадміністрації, за участі голови Віктора Бугайчука, відбулося перше організаційне засідання робочої групи з вивчення доцільності та правової основи розміщення кар’єру ТОВ «Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат» (ГЗК).

Питання вивчали керівники департаментів та управлінь ОДА, представники Кременчуцького району, науково-дослідних інститутів, зокрема проектного інституту «Діпромісто», що розробляв схему перспективного планування Кременчуцького району, представники самого ТОВ «Біланівський ГЗК» та територіальної громади села Бондарі, яке в разі розміщення кар’єру на його території не зможе надалі існувати. До дискусії залучили також низку народних депутатів Верховної Ради від Полтавщини.

«Треба прийняти непросте рішення, — зазначив, відкриваючи засідання, Віктор Бугайчук. — Я не збираюся тиснути на роботу групи, яка вивчає це питання, навпаки зацікавлений, щоб відбулося всебічне вивчення проблеми. Я б радив працювати, спираючись на ті принципи, які декларував Гарік Боб, керівник британської компанії, що будує кар’єри у всьому світі: спочатку дослідити питання екології. Якщо все гаразд — соціальні питання (компенсації втрат родючих земель, побудови інфраструктури тощо), а уже після вирішення усіх цих питань переходити до економіки.

Викопати яму — не проблема. А що далі?. Фото з сайту xenoir.livejornal.com

Програму розвитку всебічно вивчать

Він нагадав, що ТОВ «Біланівський ГЗК» створено в грудні 2009 року з метою розвитку Біланівського та Галещинського родовищ залізної руди. Програмою розвитку підприємства передбачено проведення розкривних робіт із подальшим видобутком залізної руди, будівництва збагачувальної фабрики та допоміжних об’єктів інфраструктури.

Ідея розміщення кар’єру в безпосередній близькості до населених пунктів викликала масові акції протесту жителів Кременчуцького району та Кременчука. Представники громадських організацій подавали до суду, аби скасувати схему планування Кременчуцького району, в якій передбачено майже третину району віддати під розвиток кар’єрів Полтавського, Єристівського та Біланівського ГЗК.

 Депутат Полтавської обласної ради Іван Панасенко взагалі поставив під сумнів доцільність продовження діяльності на території області компанії інвестора «Ferrexpo». За його даними, ця компанія не виконала багато взятих на себе соціальних зобов’язань, зокрема з проектування та будівництва водогонів у селах Салівка, Пришиб, Малий Кобелячок. А в селі Єристівка, яке розташоване неподалік кар’єру, через постійну вібрацію у людей руйнуються будинки.

У пошуках справедливості

Крім того, депутат Кременчуцької райради Ганна Капустян запропонувала під час роботи комісії прораховувати ситуацію на перспективу, зважаючи на зменшення продовольчих запасів у світі та надзвичайну цінність родючих полтавських чорноземів. Водночас вона відзначила важливість самого існування такої комісії, адже за попереднього владного режиму дозвільні рішення для гірничозбагачувальних комбінатів приймали без урахування думки громадськості. Також подякувала за увагу до проблем жителів їхнього села й виконувач обов’язків Бондарівського сільського голови.

Своєю чергою Віктор Бугайчук зазначив, що важливо знайти справедливе рішення, яке б враховувало інтереси найпотужніших промислових бюджетоутворювальних підприємств області — компанії «Ferrexpo», що розробляє кар’єри, і АТ «Укртатнафта», загроза для існування якої також існує через сусідство ставка-випарника нафтопереробного заводу з майбутнім кар’єром ТОВ «Біланівський ГЗК».

Він пообіцяв, що комісія працюватиме прозоро і за бажання до роботи в ній можуть долучитися й представники тих громадських організацій чи інституцій, які не увійшли до її складу.

Громадськість триматиме цей процес на контролі. Адже питання дуже важливе.