ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

«Урядовий кур’єр» поцікавився, де і скільки можуть заробити студенти влітку

Антон КОСТЮЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Більшість студентів улітку відпочиває. Але є й такі, що не мають бажання ніжитися на сонечку й набиратися сил на наступний навчальний рік, а хочуть і можуть попрацювати. У наш час молоді, навіть за бажання, важко знайти роботу. Не кажу вже про гідну — про звичайну. Із власного досвіду знаю, що легше знайти постійну роботу, ніж на три літні місяці. Утім, уже лишився один. Однак ще можна встигнути трохи заробити. Де і як?

Найлегше знайти «чорнову» роботу

Студентові, який лише тепер вирішив попрацювати, варто визначитися, чого він насправді хоче: здобути досвід роботи чи заробити. А також визначитися із зручним часом.

Найлегше знайти «чорнову» роботу, якщо ви не крутитимете носом: вантажника, влаштуватися на будівництво тощо. Трохи престижнішою можна вважати професію бариста (тобто продавця кави), офіціанта, та й зарплатня буде більшою. У літній час працюють табори відпочинку для дітей, куди набирають вожатих. Однак сезон уже в розпалі, тож нині, всередині літа, це у вас навряд чи вийде. У містах для школярів створюють спеціальні бригади для прибирання, озеленення. Для керівництва такими бригадами потрібні бригадири, і це ваша можливість влаштуватися на три робочих сезони (тобто три літні місяці). 

Можливий варіант, що вас запросять на роботу за фахом після практики. Тож не варто ігнорувати таку можливість. Якщо ви володієте іноземними мовами, можна спробувати підробляти перекладами. Дехто заробляє походами на мітинги: приблизно по п’ятдесят гривень за день.

Богдан, щоб трохи заробити під час студентських канікул, працює вантажником-сортувальником: «Цього літа знову працюю, як і два попередні. Влаштувався на склад, мене оформили офіційно, пояснили роботу, дали прочитати папери, в яких зазначався дрес-код та обов’язки. Погодився. Платять непогано: ставка на день 100–110 гривень, плюс премія. У нічну зміну за кожну годину роботи надбавка у кілька гривень та за тоннаж, який ти опрацював. З моїм графіком (щодня, чергуючи нічну та денну зміни) на місяць виходить приблизно 3000 гривень, що для Бердянська хороша сума».

Студенти можуть працювати і в бригадах для прибирання. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Офіційно оформлюють не всіх

Окрім працевлаштування, варто офіційно оформитися на роботу. Не треба «вестися» на безкоштовне стажування. Часто трапляється, що після місяця такої «практики» виганяють, не заплативши і не пояснивши причини. І ви потім нічого не зможете довести. У жодному разі не давайте свої документи, навіть копії, в чужі руки, навіть працедавцям! Бо немає гарантій, що вам не трапляться шахраї, які використають ваші документи для різних махінацій. Тільки коли бачитимете контракт, тоді подавайте документи. Згідно із законом, особу, яка пропрацювала понад 3 дні, на роботу необхідно влаштовувати офіційно. Для цього студент має принести копію паспорта та ідентифікаційного номера, а також резюме. Утім, керівники компаній на подібні норми заплющують очі. Та й декого з шукачів роботи влаштовує робота без оформлення: аби хоч щось заробити.

Наприклад, Василь на час канікул влаштувався на СТО: «Не боюся бруднити руки, працював з восьмої чи дев’ятої ранку аж до обіду. Мене влаштували неофіційно, зарплати не платили, отримував гроші лише від клієнтів. Якщо сам машину ремонтував — забирав собі понад 75%. Шукав роботу довго, тому вже згодився на цю. Подобається. У майбутньому хочу якось пов’язати своє життя з автомобілями. Важко, але що ж робити?».

Знайти роботу студентові нині непросто, але не варто зупинятися після першої ж відмови. Рано чи пізно ви зможете знайти собі справу до душі й поліпшити матеріальне становище.

Найпопулярніші види літніх підробітків

Промоутер або мерчандайзер. Особливих знань і вмінь ці види робіт не потребують. Вимагають хіба що комунікабельності. Мета мерчандайзера — стежити за викладом та належним станом продуктів на полицях магазинів або за іншим виконанням роботи. Головне завдання промоутера, тобто торгівця, — привернути увагу покупця до товару, який він пропонує.

Оплата: 10–20 гривень на годину.

Офіціант. Тут усе зрозуміло: подавати наїдки і напої в кафе. Для цієї роботи потрібно мати санітарну книжку.

Оплата: від 50-60 гривень на день, до 1500 за місяць.

Кур’єр або розповсюджувач реклами. Цей вид роботи для активних і тих, хто просто полюбляє свіже повітря. Поширювачі реклами працюють погодинно, проте деякі фірми в найспекотніший період — з 11 до 15 години встановлюють подвійну оплату.

Оплата. Місячний заробіток різний: кур’єр — від 1000 до 3500 гривень, якщо піший, а якщо із власним транспортним засобом, то більше, до того ж, понаднормові години роботи щедро оплачують: розповсюджувач реклами — від 10—20 гривень за годину.

Продавець-реалізатор. Ця робота підійде тим, хто вміє добре торгуватися або може продати все що завгодно і будь-кому. Можна працювати продавцем на ринку, в магазині, в кіоску. Робота щоденна або тиждень через тиждень чи позмінно.

Оплата погодинна, щоденна або з відсотків проданого товару. Приблизно 800-1200 гривень.