НАРАДА

Що робити, коли перевірки зі штрафами не допомагають

- Уряд жорстко контролює своєчасність виплати зарплат та погашення заборгованості попередніх періодів. Люди мають своєчасно отримувати зароблені гроші. А з тими керівниками, які не поважають людей, справу будуть мати правоохоронні органи. І іншого не буде. Люди мають бути захищені, — наголосив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час селекторної наради на цю тему, яка відбулася днями у Кабінеті Міністрів. І додав, що до керівників підприємств-боржників необхідно застосовувати жорсткі заходи впливу, зокрема розривати контракти та притягати їх до адміністративної та кримінальної відповідальності.

У нараді взяли участь керівники міністерств, представники Генпрокуратури, голови облдержадміністрацій та керівники підприємств-боржників, де сума боргів працівникам нині найбільша.

Віце-прем’єр поінформував, що за останній місяць сума боргів і зарплати загалом по Україні зменшилася на 35 мільйонів гривень, або на 3,2%, і на 13 травня становить мільярд 43 мільйони гривень. Нині немає заборгованості працівникам бюджетної сфери. А борги працівникам економічно активних підприємств з 1 квітня зменшилися на 33,2 мільйона гривень, або на 5,6%. На підприємствах, які перебувають у стадії банкрутства, борги зменшилися на 1,1 мільйона гривень, або на 0,3%. Щодо тих, які перебувають у сфері управління центральних органів виконавчої влади, тут сума боргу зменшилася на 25,5 мільйона гривень, або на 5,4%.

Найменша заборгованість із виплати заробітної плати станом на 13 травня 2013 року порівняно з 1 квітня 2013 року нині у Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській областях та у Севастополі. А найкраща динаміка щодо її скорочення — у Донецькій, Луганській, Харківській, Львівській областях та у АР Крим.

Графіки складаються й одразу ж порушуються

У свою чергу міністр соціальної політики Наталія Королевська зазначила, що нині у соціальній сфері є дві найважливіші проблеми: борги із зарплати та заборгованість до Пенсійного фонду. Вона нагадала, що після проведення попередньої аналогічної селекторної наради центральні та місцеві органи виконавчої влади затвердили графіки погашення заборгованості із заробітної плати. Однак майже всі вони були порушені, виконують їх тільки чотири області (Дніпропетровська, Полтавська, Чернівецька та Черкаська).

Борги економічно активних підприємств нині становлять 563 мільйони гривень, або 54% від загальної суми боргу. З них підприємств державної форми власності — 226 мільйонів гривень. А борги підприємств-банкрутів та економічно неактивних підприємств — 479 мільйонів гривень. Щодо останніх Мінсоцполітики у співпраці з іншими міністерствами нині розробляє законодавчий механізм реструктуризації таких боргів.

А на економічно активних підприємствах недержавної форми власності борги становлять майже 300 мільйонів гривень. Міністр зауважила, що є приклади, коли такі підприємства тримають гроші на депозитах, активно розраховуються з постачальниками, а їхні робітники місяцями не отримують зарплату.

Проти керівників підприємств, де немає позитивної динаміки щодо скорочення боргів або (це ще гірше) зафіксовано її зростання, на переконання Наталії Королевської, слід порушувати кримінальні справи, а не тільки влаштовувати перевірки і виписувати штрафи.

А заступник Генерального прокурора Віталій Белоусов зазначив, що Генпрокуратура здійснює значну роботу у сфері контролю за дотриманням законності у сфері оплати праці. Останнім часом за реагування прокурорів виплачено понад 50 мільйонів гривень заборгованої заробітної плати. До судів заявлені позови про стягнення 15 мільйонів гривень боргів, які задоволені вже на суму 11 мільйонів гривень.

Прокуратура контролює... контролерів

З початку року розпочате 331 кримінальне провадження, до відповідальності притягнуто 337 посадовців органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, половина з яких — контролери. Відшкодування становить майже 400 мільйонів гривень.

Але робота тут не буде ефективною, поки не запрацюють належним чином органи державного контролю. Це, передусім, Державна інспекція з питань праці, органи статистики, управління юстиції, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування. Адже прокурори виявляли численні порушення у їхній діяльності. За останні півтора місяця до відповідальності притягнуті 42 посадовці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, половина з яких працювали в органах державного контролю.

А роботодавцям вдається приховувати дійсні цифри боргів із зарплати, адже органи Державної статистики не перевіряють достовірності поданих керівниками підприємств даних. Тому прокурори змушені виявляти ці факти самостійно. Так, прокуратурою Івано-Франківська розпочате досудове розслідування щодо керівника шкіряного заводу «Спілловер», який приховував заборгованість 1,6 мільйона гривень. Після прокурорського втручання працівникам підприємства вже сплачено понад 300 тисяч гривень заборгованої зарплати.