№3 (7401)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Аграрний фронт: виробники справу не зраджують

    Торік через війну, розв’язану росією проти нашої держави, величезних збитків зазнали різні галузі української економіки. Надзвичайно сильно постраждав аграрний сектор. Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський на брифінгу розповів, що агросектор зазнає втрат через війну. Зокрема, понад 20% орних земель наразі не під контролем України, а під окупацією. Це здебільшого землі, які давали країні ранні зернові (озиму пшеницю, частково озимий ячмінь) та частково соняшник. І саме вони нині найбільш заміновані.

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    Саміт стане потужним сигналом країні-агресору

     Саміт Україна — ЄС відбудеться в Києві 3 лютого. Про це офіційно повідомили в Офісі Президента. Дату саміту було названо в телефонній розмові між Володимиром Зеленським та очільницею Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.
    «Співрозмовники обговорили очікувані підсумки чергового саміту Україна — ЄС, який відбудеться 3 лютого цього року в Києві, і домовилися активізувати підготовчу роботу», — повідомляє пресслужба ОПУ. 

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Рідне слово — теж зброя

     Симпатичну білявку Вікторію Новицьку в цьому книжковому королівстві в центрі Рівного зустрінеш щодня. «Затишна книгарня» — її з чоловіком Михайлом дітище, яке гостинно відчинило двері в листопаді. Втілити ідею допоміг грант 250 тисяч: його отримали за урядовою програмою «єРобота». Та в їхньому житті все було не так просто, як може видатися на перший погляд.

  • Олег ГРОМОВ

    Новації-2023: чого очікувати бізнесу і громадянам

     Початок  року традиційно обирають для змін. «Урядовий кур’єр» вирішив докладно проаналізувати деякі податкові, зарплатні та інші нововведення-2023, які вплинуть на роботу бізнесу та життя пересічних українців.
    В умовах війни держава, як і торік, використовуватиме бюджет переважно на оборону, безпеку та виконання соціальних зобов’язань — виплати пенсій, заробітних плат та іншого соціального грошового забезпечення.

  • Василь БЕДЗІР

    Книжка, яка підносить освітянина

     В Ужгороді презентували другий том «Педагогічної освіти Закарпаття». Представили книжку в межах одинадцятого «Книга-Фесту», який триває у форматі книжкового марафону. На заході побував кореспондент «Урядового кур’єра». 
    Фундаментальна робота і колективний здобуток науковців Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти ставить на перше місце в розвитку суспільства і підносить особистість освітянина — педагога, вчителя. Йому віддано шану та зроблено такі узагальнення, які неможливо спростувати.

  • Роман КИРЕЙ

    Людина всієї України

     Відремонтованою трасою з Умані в Черкаси через село Вільховець на Звенигородщині мчать автомобілі. Дорога на в’їзді в село прямує вниз, і добре видно старий, але ошатний світлий будинок — музей-садибу Героя України В’ячеслава Чорновола. Тут минули його дитячі та юнацькі роки. Майбутній дисидент і Герой України закінчив вільховецьку школу із золотою медаллю.

  • Олександр ДАНИЛЕЦЬ

    Багатогранний талант Анастасія Зайкевича

     У грудні 2022 року в полтавському видавництві «Дивосвіт» вийшла друком книжка «А.Є. Зайкевич і Полтавщина: факти, документи, бібліографія» з нагоди 180-річчя із дня народження одного з перших організаторів сільськогосподарської дослідної справи в Україні, уродженця Лубенщини Анастасія Зайкевича (1842—1931). Книжка миттю розлетілася по бібліотеках і музеях України.

  • Автограф «Бумера» зберігається в Конгресі США

     Позивний «Бумер» він отримав ніби у спадок ще 2014 року. Під Дебальцевим підрозділ, у якому служив Ярослав Кульбака, утримував позицію з такою назвою. Міцна статура, чорна борода, чіпкий погляд ніби підтверджують, що цей позивний причепився до нього не просто так. Є в цьому слові щось загрозливо-таємниче.
    Хоч насправді Ярослав геть не схожий на бармалея. У повсякденному спілкуванні це чуйний і доброзичливий бородань, готовий прийти на допомогу в будь-якій фронтовій ситуації.