№4 (7402)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Великий здобуток українського бізнесу

     Торік український бізнес експортував 99,8 мільйона тонн товарів (з яких 16,3 мільйона — через зерновий коридор) на суму 44,1 мільярда доларів США. Цей результат перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко назвала подвигом в умовах війни.
    «Це перший рік, коли фізичні обсяги експорту такі важливі, — через війну і блокаду портів на перший план у торгівлі вийшла логістика. Так, вартість експорту 2022 року на 35% менша, ніж 2021-го, фізичні обсяги скоротилися на 38,4%, але підсумки як для умов воєнного часу позитивні. Поки що всі цифри — оперативна статистика. Уточнені дані буде оприлюднено 15 лютого, як і інформацію про міжнародну торгівлю послугами», — цитує слова урядовиці пресслужба міністерства.

  • Директорка туристично-інформаційного центру м. Тернополя Ірина Потішна: «Переселенці активізували місцевих жителів відвідувати екскурсії та пізнавати історію свого міста»

     Туристично-інформаційний центр м. Тернополя (ТІЦ) роками надає туристичні послуги, консультує, реалізує сувенірну продукцію. Як працювалося воєнного 2022 року, «Урядовий кур’єр» поцікавився в директорки цього центру Ірини ПОТІШНОЇ.
    — Ірино, зустрічаємося на Святвечір за юліанським календарем. Тож хотів би почати нашу розмову з організації зимових святкувань у місті.

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    Мистецтво відсікати зайве плекається змолоду

     З усією повагою і пієтетом до різних жанрів мистецтва, все-таки скульптура посідає окремішнє місце, адже велич і таїна скульптурних зображень не може не захоплювати: від них віє чимось особливо піднесеним, одухотвореним, казково небесним. Це твердження поділяє директор Сумської дитячої художньої школи імені Михайла Лисенка, художник, заслужений працівник культури Олексій Кузьменко, наголошуючи: закладу багато років тому присвоєно ім’я видатного земляка-скульптора, народного художника України, академіка, професора, уродженця села Шпилівка поблизу обласного центру.

  • Роман КИРЕЙ

    Формула успіху: навчання плюс наука

     Уманський національний університет садівництва давно зажив репутації закладу з найвищими освітніми характеристиками. Цьому сприяє авторитетний професорсько-викладацький склад, прагнення колективу постійно вдосконалюватися. Ось і за підсумками минулого року університет, як було й раніше, увійшов до числа національних лідерів. У рейтингу UI GreenMetric World University Rankings, який оцінює внесок кожного університету-учасника в розвиток «дружнього до навколишнього середовища», торік навчальний заклад посів п’яте місце в Україні та 594-те у світі серед 1050 університетів-учасників.