№38 (7436)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Бути гідними перемоги

     Прем’єр-міністр Денис Шмигаль здійснив робочу поїздку у Львівську область. Там очільник уряду взяв участь у церемонії випуску офіцерів Збройних сил України Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Прем’єр-міністр подякував молодим офіцерам за їхній вибір захищати Батьківщину.

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    «росія ніколи не переможе Україну!»

     Західні союзники не втомляться підтримувати Україну в її протистоянні з повномасштабною російською агресією. Про це заявив Президент Сполучених Штатів Джо Байден, виступаючи у Варшаві на площі перед Королівським замком. 
    Джо Байден зауважив, що на кону боротьби, яка триває в Україні, — свобода, і світ усвідомив, що задовольняти апетити агресора неправильно, йому треба протистояти. «Автократи розуміють лише одне слово: ні! Ні, ви не захопите мою країну, не заберете мою свободу, не заберете моє майбутнє», — заявив глава Білого дому.

  • Павло КУЩ

    Чи дійде Дон під терикон?

     Зловісний і жахливий «рускій мір», що увірвався на Донбас, знов опинився на самісінькому дні. Цього разу це пересохле дно водойм, колодязів, відер та інших більших і менших резервуарів для питної чи технічної води.
    Ні, насправді водопостачання в окупованому Донецьку є. Щоправда, не завжди, а тільки дві години. І не щодня, а раз на три дні. І ці жалюгідні краплі замість елементарної і звичної послуги проросійська окупаційна влада подає мов неабияке і не бачене для ХХІ століття досягнення.

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    Під час війни підтримувати юні таланти

     Ці дві персональні виставки в Сумах не тільки викликали інтерес городян, а й ствердили сонячне начало сприйняття юним поколінням воєнного світу. На долю дітей випало випробування повітряними тривогами, обстрілами, зміною місця проживання. За словами начальника відділу культури Сумської міської ради Наталії Цибульської, за таких умов обов’язок батьків і педагогів — створити умови для розкриття здібностей кожної дитини, допомогти не лише пережити складний час, а й надати допомогу в організації презентацій, виставок.

  • Микола ШОТ

    Завжди на зв’язку із фронтовиками

     Якщо не у військових лавах, то маєш щось робити для фронту — так повинен постановити собі кожен українець, упевнений заслужений художник України Микола Шевчук з міста Теребовля на Тернопільщині. Адже лише разом можна перемогти цинічний та знавіснілий рашизм. За армією має стояти надійний тил, отже треба сумлінно працювати, сплачувати податки, займатися доброчинністю. 2015 року пан Микола вперше у складі волонтерської команди побував на передовій. А ще він активний і на мистецькому, духовному фронтах.

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    У Пересопницю, до джерел

     За вагомий особистий внесок у розвиток літератури, мистецтва, освіти, науки, культури Рівненщини просвітянської премії імені Григорія Чубая цього року удостоєно натхненника і першого директора музейного комплексу «Пересопниця» Миколу Федоришина. Нині він завідувач літературного музею Уласа Самчука в Рівному. Саме тут 20 лютого, в день народження Волинського Гомера, премію йому вручила заступниця голови обласного об’єднання «Просвіти» Катерина Сичик.

  • Безстрашний «Мушкетер»

     Із «Мушкетером» ми познайомилися на нараді в командира батальйону. Нас не відрекомендовували один одному, але, прослухавши його доповідь командирові, я припустив, що це один з командирів рот. Великі глибоко посаджені очі та гострі вилиці, із сивою бородою і втомлений, він із захватом розповідав комбатові про останню вилазку в бік ворога. Під час доповіді аналізував ситуацію з гумором. Відчувалося, що два тижні виснажливих боїв за Макарів не зламали його віри і впевненості в наш успіх.