№42 (7440)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Країна виграла битву за тепло і світло

     До завершення опалювального сезону залишається півтора місяця. У промові перед черговим засіданням уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив: «Можна впевнено сказати, що ми пройшли найважчий період. Витримали російський енергетичний терор та забезпечили тепло в оселях українців. Україна виграла битву не лише за тепло, а й  за світло. 17 днів поспіль в енергетичній мережі немає дефіциту потужності. Найближчим часом її не прогнозуємо, якщо не буде масованого ракетного обстрілу».

  • Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра: «Немає альтернативи перемозі України на полі бою, перемозі України у цій війні»

     Після повномасштабного вторгнення росії, попри небезпеку, світові лідери приїжджають в Україну, щоб засвідчити свою підтримку.
    Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра в Україні був тричі. Один раз — до нападу росії та двічі — після. Під час одного з візитів через ракетні удари йому довелося перебувати в укритті. І цей досвід він ніколи не забуде: відчуття небезпеки, крихкості цього світу та людського життя. Тим більший його захват від українців, які живуть так уже рік.

  • Без вугілля, але з вуглеводнями

     Ворог цілеспрямовано руйнує нескінченими обстрілами нашу енергетичну інфраструктуру. «Пошкодженими залишаються майже два десятки енергоблоків теплових електростанцій. Україна тимчасово втратила 75% потужності ТЕС, 33% блокових ТЕЦ і 44% атомної генерації», — констатував Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на нещодавньому засіданні уряду.

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    Кожен школяр має знати

     Питання безпеки актуальне в усі часи, а в нинішніх воєнних умовах і поготів. І немає значення, про які саме аспекти йдеться, — загрози чигають будь-де і будь-коли, особливо під час нинішніх повітряних тривог, коли кожен школяр повинен знати, як поводитися в екстремальних умовах. Тож на Сумщині активно працюють над облаштуванням класів безпеки, що передбачено відповідними урядовими документами. Зокрема ухваленими торік у вересні та які стосуються розширення заходів із цивільного захисту населення. Із-поміж таких і облаштування тематичних кімнат.

  • Микола ШОТ

    Аверс і реверс від Олега Шупляка

     Уже майже 40 років відбувається всесвітній конкурс Coin of the Year («Монета року»). Його щорічно організовує  американський видавець Krause Publications. Журі з надісланих робіт обирає по десять для кожної з десяти номінацій. Міжнародна колегія суддів визначає найкращі монети в кожній з категорій. Потім називає монету року. Судді допускають до конкурсу металеві грошові знаки, випущені за два останні роки перед нагородженням. Відзначають за нумізматичний дизайн, художнє бачення, майстерність, якість карбування.