№43 (7441)

  • Стартує наступний етап медичної реформи

     Трансформація системи охорони здоров’я в пацієнтоорієнтовану триває. Мета медичної реформи незмінна: щоб кожен українець міг безкоштовно отримати чіткий перелік медпослуг та ліків, а лікарі були фінансово мотивовані надавати якомога кращі послуги.
    Днями Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка дає змогу запровадити наступний етап медреформи. Вона передбачає оновлення підходів до визначення госпітальних округів та впровадження сучасних підходів до формування мережі медзакладів.

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    Третина українських біженців хочуть повернутися додому

     Кожен третій український біженець на території ЄС хоче повернутися додому, в Україну. Така сама кількість українців воліла б залишитися в Європі. Такі висновки опитування «Втеча з України. Досвід переміщених осіб у ЄС»,  яке провела неурядова правозахисна європейська організація European Union Agency for Fundamental Rights (FRA). Експерти організації опитали майже 15 тисяч українських біженців віком понад 12 років у Болгарії, Чехії, Естонії, Німеччині, Угорщині, Італії, Польщі, Словаччині та Іспанії в період із серпня по вересень 2022 року.

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    До погоди — майстерність і наука

     СТОВ «Перемога» Сумського району — компактне і високорентабельне аграрне підприємство, де вирощують вагомі врожаї сільськогосподарських культур, насамперед пшениці. Цього року, за словами директора товариства Анатолія Онайка, озимина в доброму стані. На всіх більш як 500 гектарах рослини зберігають високий відсоток життєздатності, що дає підстави розраховувати на високий урожай. Принаймні, не нижчий, ніж торік, коли зібрали більш як по 60 центнерів з гектара. 

  • Олег ГРОМОВ

    Гривня: не курсом єдиним

     У нинішній рік гривня увійшла більш-менш стабільною. Звісно, курс далеко не такий, яким був до війни, проте тримається. Які рецепти стабільності української валюти? Якою буде вона надалі та які чинники на неї впливатимуть? На ці та інші запитання «Урядовий кур’єр» шукав відповіді з допомогою експертів.

  • Де дружно, там і хлібно

     Про вплив російської агресії на продовольчу безпеку України та світу і впровадження нових виробничих технологій ішлося днями під час семінару в межах проєкту Міжнародної організації праці та ООРУ. Як повідомляє офіційний сайт Мінагрополітики, в заході, крім фахівців профільного міністерства, взяли участь представники НАНУ, Аграрної конфедерації України, директор з міжнародних відносин, керівник підрозділу з координації відносин з ЄС та міжнародних зв’язків міністерства сільського та лісового господарства Фінляндії Ауліккі Хулмі, провідні українські й міжнародні експерти.

  • Роман КИРЕЙ

    Чи проб’є собі дорогу безпілотник?

     У війні проти росії ключовим елементом стали дрони. Це можливість розвідувати, коригувати, несподівано й точно вражати ворога. Хоч би скільки було снарядів, гаубиць, танків, пального, засобів зв’язку, саме безпілотники визначають динаміку війни, стверджує керівник Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська. Вона разом з багатьма юристами та політиками вносить законодавчі ініціативи, щоб спростити ввезення й виробництво безпілотників, адже потреба в них величезна.