№57 (7455)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Ротація міністрів посилить роботу уряду

     Промову перед черговим засіданням уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розпочав з кадрового питання. Він подякував міністрові освіти і науки Сергієві Шкарлету та міністрові з питань стратегічних галузей промисловості Павлові Рябікіну, відставку яких прийняв парламент, за роботу в Кабінеті Міністрів. Очільник уряду наголосив, що останні роки були часом суцільних викликів і надскладних завдань.

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    У ЄС домовилися про мільйон снарядів

     Міністри закордонних справ країн-членів ЄС підтримали проєкт триетапного плану зі спільного постачання та закупівлі боєприпасів для України. І хоч його остаточне затвердження має відбутися під час саміту ЄС, який пройде у Брюсселі 23—24 березня, в Європейській раді вже заявили, що «погоджуються на тристоронній підхід, який має на меті пришвидшити доставку та спільні закупівлі мільйона артилерійських боєприпасів для України». 

  • Координаторка з надзвичайних ситуацій «Лікарів без кордонів» в Україні Наталія Торрент Мартінез: «MSF залишиться так довго, як буде потрібно»

     «Лікарі без кордонів» (MSF) в Україні — це понад 650 працівників-українців і більш ніж 100 фахівців з-за кордону. Вони працюють у всій країні, розгортають мобільні клініки на визволених територіях, проводять тренінги, підтримують лікарні поблизу лінії фронту, допомагають місцевим шпиталям перевозити пацієнтів між містами, евакуюють людей.
    Із головною координаторкою з надзвичайних ситуацій «Лікарів без кордонів» в Україні Наталією Торрент МАРТІНЕЗ говоримо про ментальне здоров’я українців на визволених територіях та доступ до медичних послуг.

  • Найжирніший трофей уполювали на російській курщині

     Із колегою-журналістом Сергієм Халупінським ми кілька років працювали в одному з місцевих видань. Навіть столи стояли поряд. Сергій розуміється на зброї — він пошуковець, який власними ногами обійшов місця найбільших боїв Другої світової на Черкащині. Торік 24 лютого пішов в армію, воює й досі. На початку березня сержант Халупінський приїхав у Черкаси в коротку відпустку. На зустріч прийшов у цивільному одязі — білому светрі з логотипом одного благодійного фонду.

  • У зоні особливої тривоги

     Наталію Ємельяненко в Рижівці знають усі — від найменшого до найстаршого. Дехто з нинішніх малюків ще не знає, що увійшов у цей світ з її допомогою, що саме в її руках прожив перші свої хвилини. Виростуть — обов’язково дізнаються.
    …Дістатися цього села неподалік від російського кордону непросто, бо всі околиці заміновано, а під’їзні дороги контролюють військові. А в самому населеному пункті державний кордон проходить центральною вулицею, тож одна його частина — на території України, інша — в росії. Саме тут упродовж останніх п’яти років фельдшерсько-акушерським пунктом завідує Наталія Ємельяненко — випускниця 1990 року Рильського медичного училища (Курська область) за спеціальністю «медична справа».