№63 (7461)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Робота для ветерана

     Влада України усвідомлює, що потрібно активніше готуватися до інтеграції в ринок праці та підприємництво захисників і захисниць, які повертатимуться із фронту, зокрема тих, хто отримав інвалідність на війні. Ідеться про адаптацію робочих місць, необхідність упровадження програм перенавчання та перекваліфікації. І під час розроблення таких програм надзвичайно важливо, щоб держава та бізнес чули одне одного й діяли разом.
    На цьому наголошували учасники зустрічі представників влади з керівниками компаній — учасниць спільноти «Бізнес без бар’єрів», яка сформувалася 2020 року задля створення рівних можливостей для українців.

  • Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець: «росія нищить усе живе не тільки в Україні, а й на планеті Земля»

     У Нью-Йорку 22—24 березня відбулася глобальна конференція з проблем води — перший такий захід ООН за останні пів сотні років, покликаний спонукати країни працювати спільно над розв’язанням проблем водоспоживання та кліматичної кризи.

    У конференції взяла участь українська делегація на чолі з міністром захисту довкілля та природних ресурсів Русланом Стрільцем, який скористався оонівським майданчиком, щоб розповісти про шкоду, якої завдає світові російська війна.

  • Павло КУЩ

    «Визволяють» до останнього вцілілого будинку…

     Наприкінці березня у прифронтовому ще з 2014 року місті Авдіївка, населення якого свого часу становило понад 30 тисяч людей, залишалося приблизно 2 тисячі жителів (за офіційними даними, 1878 осіб, які отримують гуманітарну допомогу). Найбільшу тривогу начальника міської військової адміністрації Віталія Барабаша викликає те, що досі там перебувають шестеро дітей. До того ж батьки свідомо уникають вимушеної евакуації і тримають малих заручників війни в підвалах чи у приватному секторі. «Важко збагнути безвідповідальність дорослих, які ховають своїх дітей. Ми їх знаходимо, готуємо до евакуації, а вони за ніч змінюють локацію, і знову їх доводиться розшуковувати!» — обурюється він.

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Березовий сік для захисників

     Торік кооператори Рівненщини збільшили обсяги господарювання на третину. Не гірше працюють і від початку цього воєнного року, істотно випереджаючи інфляцію. Зберегли всі робочі місця, а це майже 2 тисячі виробничників, працівників торгівлі та ресторанного господарства, заготівель. 
    За словами голови правління Рівненської споживспілки Петра Бараша, ефективно протистояти дуже складним викликам сьогодення допомагають перевірена часом кооперативна солідарність та взаємовиручка: «Ми не маємо морального права ні на йоту послабити економічний фронт, коли захисники дають нам змогу працювати. І повинні сповна використовувати цю нагоду.

  • Микола ШОТ

    І мудре слово стає зброєю

     «Пам’ять є не дрімаюче сердечне око»,  — сказав колись філософ, письменник, мандрівник Григорій Сковорода. І українці бережуть про нього пам’ять, читають і шанують уже три століття.
    Коли Український культурний фонд оголосив про фінансування стипендіальної програми, Софія Каськун вирішила написати грантову заявку про організацію виставкового проєкту, присвяченого 300-річчю Григорія Сковороди. А вигравши грант, взялася за втілення задуму. Упродовж чотирьох місяців експозицію «Мудрість як зброя» оглядали шанувальники мистецтва у Львові, а до 20 квітня з нею ознайомлюються тернопільці.

  • Монумент, народжений у пеклі

     По закінченні Київського державного художнього інституту троє молодих скульпторів Михайло Грицюк, Анатолій Фуженко та Юлій Синькевич майже рік тинялися по чужих майстернях. Одному ще якось можна було десь притулитися, а трійці нерозлучників — важко.
    Хто порадив шукати щастя у глибокому темному підвалі котельні на вулиці Дарвіна, 5-а, вже й не пам’ятаю. Температура в темній котельні була майже екваторіальна, глина сохла на очах, поливати скульптури мусили тричі на добу, та це хлопців не засмучувало.