№48 (7446)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Український хліб допомагає долати світову кризу

     Стамбульський липневий договір, який торік підписали Україна, Туреччина, Організація Об’єднаних Націй та росія, дав змогу з 1 серпня розблокувати експорт українського зерна з морських портів «Одеса», «Чорноморськ», «Південний». І робота «зернового коридору» згідно із схваленим маршрутом експорту та правилами інспектування суден знизила гостроту продовольчої кризи у світі, яку спровокувала російська агресія проти України. 

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    Стан свободи слова в Європі погіршився

     Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну під час виконання професійних обов’язків було вбито щонайменше 12 журналістів та медіапрацівників, 21 поранено. Про це йдеться у щорічному звіті партнерських організацій Ради Європи, об’єднаних у Платформу сприяння захисту журналістики та безпеки журналістів із назвою «Війна в Європі і боротьба за право повідомляти». 

  • Зміцнюємо академічний фронт

     Майже 100 студентів, викладачів та співробітників Острозької академії виборюють незалежність України в лавах захисників. Восьмеро з них уже стали нашими небесними ангелами. Ігор Карчевський, Владислав Войтович, Андрій Лозюк, Едуард Казмірчук, Віталій Дударчук, Максим Бурда, Роман Гітченко, Олег Мудрак — ці імена золотими літерами вписано в історію їхньої альма-матер та України. Яка ж прониклива та хвилина мовчання, що глибоко проходить крізь кожне серце!

  • Василь БЕДЗІР

    «Дав собі наказ: залишися живим!»

     На війні як на війні. А це означає, що будь-якої миті можеш померти або вижити. Але ти повинен стояти там, де наказано, і виконувати наказ.
    Михайло Батрин із села Березники на Хустщині ніколи не служив у війську. Строкову службу не проходив, бо мав слабке здоров’я. Коли ж почалося АТО, збирався йти захищати країну на сході. Однак тоді завадила робота, яку мав завершити.

  • Олег ГРОМОВ

    Аграрії реагують на виклики

     Фахівці з різних країн висловлюють небезпідставне побоювання щодо збитковості вирощування пшениці та кукурудзи в нинішньому сезоні. Це пов’язано із широкомасштабною війною в Україні.

    «Урядовий кур’єр» попросив експертів проаналізувати сучасні тренди на ринку та з’ясувати, чи не забракне світові зерна.

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    Від фартушка до бізнесу

     Село Первомайське в поліській глибинці за 16 кілометрів до кордону з росією нині входить до складу Березівської об’єднаної територіальної громади Шосткинського району. Відоме насамперед тим, що в сусідньому населеному пункті Нарбутівка, якого вже, на жаль, немає на мапі, народилися брати Нарбути: Георгій (1886—1920) — видатний український графік, ілюстратор, автор перших українських державних знаків, «Української абетки», та Володимир (1888—1938) — поет-акмеїст, журналіст, видавець, чиї імена залишаються в історії національної культури.

  • Допомагає ставати професіоналами

     1 березня 2022 року Станіслав вивіз дружину й двох доньок за кордон. Після цього зворотний шлях у ного був лише один: через найближчий районний центр комплектування і соціального захисту до українського війська. Таким став Мукачівський, звідки новобранця після взяття на облік відправили на один з полігонів Рівненської області. Там він згадав свій мілітарний фах офіцера ППО, здобутий на військовій кафедрі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Цей виш він закінчив 2003 року, отримавши перший диплом про вищу освіту — економічну.

  • ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ № 1/2023 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»

     Цей інформаційний лист присвячено окремим змінам положень Податкового кодексу України (далі — Кодекс) направлених на їх удосконалення, зокрема в частині сплати мінімального податкового зобов’язання, що запроваджене Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (далі — Закон № 1914). Цей лист має інформаційний характер та не є індивідуальною податковою консультацією, оскільки не базується на особливостях фактичних обставин операцій конкретного платника податку.

  • Про присвоєння Ящук І. П. третього рангу державного службовця

    Розпорядження від 07 березня 2023 р. № 196-р