№81 (7479)

  • Партнери допоможуть у розбудові демократичного та заможного майбутнього

     Президент України Володимир Зеленський, виступаючи перед учасниками Міжнародного саміту міст та регіонів (у ньому взяв участь 141 представник 17 країн та міжнародних організацій, онлайн долучилися 128 місцевих керівників із 37 країн), запросив усіх будувати прямі зв’язки з Конгресом місцевих та регіональних влад і через нього — з українськими громадами. Потрібно якнайшвидше почати спільні дії, спільно будувати нову систему захисту нашого з вами способу життя. Життя відкритого, демократичного, вільного, заснованого на дуже простих речах, співпраці.

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    Україна належить до євроатлантичної родини

     Приїзд Генсека НАТО Єнса Столтенберга був, як і всі недавні візити до Києва західних політиків, несподіваним, оскільки всю інформацію про нього тримали в секреті до останньої миті з міркувань безпеки. Заголовки ранкових новин про те, що керівник Північноатлантичного альянсу прибув до Києва, збіглися з новинами про загадковий спалах у небі над українською столицею. «А ми думали, що Столтенберг, як і всі, на поїзді до нас приїхав!» — жартували між собою українські журналісти.

  • Директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА Володимир Стахів: «Усю ріллю на Тернопільщині цього року буде засіяно»

     Як триває весняно-польова кампанія на Тернопільщині, які виклики цьогорічної весни вже відчули аграрії краю — про це та інше наш кореспондент дізнавався в директора департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Володимира СТАХІВА. 

  • Велика вода-2023

     В Україну прийшла вода, якої не було багато років. Інформація з кількох регіонів, особливо на півночі, рясніє даними про затоплення полів, сіл і навіть ділянок окремих міст. Ця вода переважно надійшла до нас із недружніх країн на півночі й північному сході. Хоч це трохи більш як 40% водозбору Дніпра, саме там формується більша частина його стоку — приблизно дві третини. Пояснення цього просте: на північ від України прохолодніше й випадає більше опадів. Відповідно значний річковий стік з одиниці площі. Однак так було завжди, а весняна повінь на Дніпрі 2023 року виявилася незвично високою. Із чим це пов’язано?

  • Олександр ДАНИЛЕЦЬ

    Як полтавці розв’язують проблему енергетичної безпеки

     З ініціативи МОЗ та Міненерго у країні розпочали втілювати проєкт із встановлення сонячних панелей на медичних закладах. У міністерствах порахували, що кожна така сонячна електростанція дасть змогу закладам економити до 70% витрат на енергоресурси і допоможе забезпечити роботу в разі аварійних відключень. Сонячні електростанції буде доповнено установками для зберігання енергії, які забезпечать енергоживлення медзакладів щонайменше на чотири години. 

  • Василь БЕДЗІР

    Плетиво, що наближає велику Перемогу

     Маскувальні сітки на фронті потрібні весь час. Їх плетуть небайдужі у всій Україні, допомагаючи військовим. Цією справою ще з 2014-го займається група жінок із Сєверодонецька, які себе назвали павучками.
    Ганна Щеблєтова двічі переселенка: вперше вимушено змінила місце проживання 2014-го. Вісім років прожила в Сєверодонецьку, але в лютому 2022-го закінчилося і це життя.