№86 (7484)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Гуманітарне розмінування: відкрито спецрахунок

     Минулої ночі росія вкотре скоїла воєнний злочин проти мирного населення, атакувавши українські міста крилатими ракетами та дронами. Тож саме із цієї теми розпочав вступне слово перед черговим засіданням уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
    Він насамперед подякував героїчним силам ППО за чудову роботу — 21 із 23 ракет було знищено. Але, на жаль, дії терористів обернулися жертвами серед цивільних. 

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    Депортація — елемент геноциду

     Факти депортації російською владою дітей з України та їхня насильницька русифікація є елементами злочину геноциду. Дітей слід невідкладно повернути їхнім рідним, а осіб, які скоїли ці злочини, — притягнути до відповідальності. Про це йдеться в резолюції ПАРЄ, ухваленій у Страсбурзі.

  • Пам’яті Юлії Здановської

     Вона хотіла, щоб діти кайфували від математики і здобували однаково якісну шкільну освіту, хоч би де жили: у великому місті чи маленькому селищі. Але її благородні плани перекреслила війна.
    Агресія російських загарбників вже позбавила життя багатьох талановитих українців, які завдяки своїм здібностям могли б здобути славу рідній країні, принести в наше життя прогресивні погляди та ідеї. На жаль, серед загиблих не тільки військові, а й мирні громадяни. Однією з таких відважних людей була харків’янка Юлія Здановська.

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Зайняті руки ніколи не опустяться

     43 відсотки вчорашніх школярів Рівненщини обирають для життєвого старту робітничу професію. Це найвищий показник в Україні. Тут гордо кажуть журналістам, що це прогресивний осередок професійної освіти. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий ще вище підіймає цю планку: говорить про спрямування у професійну освіту майже 50 відсотків молоді.

  • Свято Українського моря

      29 квітня 2018 року над Севастопольським рейдом яскраво світило сонце. Ось як згадував про події, що відбулися того особливого весняного дня, їх безпосередній учасник — український військовий і громадський діяч, історик та публіцист капітан-лейтенант Військового флоту УНР Святослав Шрамченко (1893—1958) в розділі «Історії українського війська», присвяченому українському флоту. Перше видання опублікував окремими зошитами-випусками в жовтні 1935 року — вересні 1936-го львівський видавець Іван Тиктор. Частина цих брошур зберігається в фондах Центрального державного архіву громадських об’єднань та україніки. Авторську стилістику, орфографію та пунктуацію збережено.