№93 (7491)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Об’єднані в одну родину

     Україна, яка з червня минулого року у статусі кандидата у члени Євросоюзу, вперше відзначила День Європи разом із країнами континенту — 9 травня. Досі в Україні це свято припадало на третю суботу травня згідно із президентським указом від 2003 року. Тодішнє керівництво держави не наважилося дратувати росію рішенням відзначати це свято синхронно з Європою. Президент Володимир Зеленський 8 травня цього року підписав указ, згідно з яким Україна відзначатиме День Європи разом із країнами ЄС.

  • Роман КИРЕЙ

    Подвиг, закарбований у марках

     Спочатку зацікавив сам факт: на честь льотчика з Черкащини в Африці випустили поштову марку. Про це повідомляли різні видання. Із дописів стало відомо, що йдеться про уродженця села Ротмістрівки колишнього Смілянського, а нині Черкаського району пілота винищувача МіГ-29 майора Лисенка, який 9 березня 2022 року вступив у нерівний повітряний бій проти російських літаків. Один з них Євген встиг збити, проте потім від ворожих снарядів загорілася і його машина. Пілот, однак, не залишив кабіну винищувача, відтягуючи в останньому польоті палаючий літак у поле, якнайдалі від сіл Окілок і Новопіль на Житомирщині.

  • Олег ГРОМОВ

    Депозитні ставки на злеті

     Нещодавно Національний банк України провів опитування у банківському середовищі про зростання ставок за депозитами. Більшість фінустанов висловилася за підвищення. На скільки і як швидко банки готові робити це надалі, з’ясовував «Урядовий кур’єр».

  • Олександр ДАНИЛЕЦЬ

    Дорости до європейських стандартів

     В умовах російської агресії значно збільшилося навантаження на медичні заклади і виникла необхідність поліпшити забезпечення. Це чудово розуміють наші іноземні партнери й не втомлюються підтримувати нашу систему охорони здоров’я. Із початку війни в Україну надійшло понад 12 тисяч тонн медичної гуманітарної допомоги на суму приблизно 14 мільярдів гривень. Згідно з повідомленням МОЗ, вона надходить від 35 країн. Тільки за минулий тиждень отримано 77 генераторів, 43 палети лікарських засобів, палету медичних виробів, 16 палет антисептиків.

  • Легенди замку на горі і спів флісаків

     Усі шляхи ведуть до Кракова. Так можна перефразувати відомий вислів, щоб означити настрій, який запанує невдовзі у столиці Малопольщі. Із 21 червня по 2 липня 2023 року Краків прийматиме сім тисяч спортсменів із 50 країн, які змагатимуться за першість у 28 видах спорту. «Європейські ігри» — найбільший за останні три роки міжнародний спортивний захід в Європі, тож місто живе в передчутті цікавих подій і готується до зустрічі сотень тисяч візитерів із різних куточків світу.

  • Про схвалення Стратегії розвитку галузі рибного господарства України на період до 2030 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023—2025 роках

     Розпорядження від 02 травня 2023 р. № 402-р