№105 (7503)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Безпека дітей — понад усе

    Безпека. Максимум очного навчання там, де це можливо. Доступність. Відбудова зруйнованого. Продовження реформи Нової української школи. Саме на таких п’яти пріоритетних напрямах, за словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, міністерства і обласні військові адміністрації мають зосередитися під час підготовки до наступного навчального року. 

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    Членство в НАТО можливе лише після війни

    «Члени НАТО надають Україні безпрецедентну підтримку і мають намір продовжувати її стільки, скільки буде потрібно», — заявив Генсек НАТО Єнс Столтенберг на Брюссельському форумі — щорічному заході, який організовує аналітична неурядова організація «Німецький фонд Маршалла США». 

  • Ольга СКРИПНИК

    Президент Національної академії медичних наук України академік Віталій Цимбалюк: «Щоб упоратися з викликами воєнного часу, ми створили центри і відділення різного профілю»

    Мужність і хоробрість тих, хто захищає Україну від агресора, вражає весь світ. Потрібні надзусилля, щоб міцно тримати оборону й атакувати під градом обстрілів так, як уміють наші бійці. Зброя, яку використовують у цій війні, має набагато більшу руйнівну і вбивчу силу, ніж було дотепер. І це потребує зовсім інших підходів у лікуванні та реабілітації поранених захисників. В інститутах Національної академії медичних наук України з перших днів російсько-української війни оперують і ставлять на ноги бійців з важкими пораненнями і травмами, навіть таких, які за стандартами медицини вважалися безнадійними.

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Кодове слово — мама

    Моя мрія здійснилася. Нарешті вдалося на власні очі побачити і послухати розповідь бойового медика Мар’яну Мамонову, яка (пригадуєте?) на останньому тижні вагітності повернулася з піврічного російського полону, потрапивши в нього з Азовсталі. А вже за кілька днів на світ з’явилася їхня з Василем крихітка Ганнуся. 

  • Микола ШОТ

    Коли серце озивається мелодією

    Уляну Перхалюк називають людиною-святом, а то й феєрверком. «Коли вона з’являється у спільноті, не може прийти з порожніми руками, без пісні, усмішки, жарту, заряджає всіх позитивною енергетикою», — зауважує очільниця Теребовлянського фахового коледжу культури та мистецтв Олена Ткачук. Пані Уляна не лише викладачка цього навчального закладу, її добре знають ще й як співачку, бандуристку, майстриню-вишивальницю та збирачку старовинного українського народного вбрання. 

  • Олена ЛАСТОВЕЦЬ

    Скляні ікони фортеці

     У Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» об’єдналися дві фотовиставки: «Незламні духом» (ініціатор — громадська діячка Олеся Доліна та член Національної спілки фотохудожників України фотограф і оператор Дмитро Коваленко) і «Незламна Україна» (Олена Мокренчук). Діє також виставка скляних ікон ветерана Збройних сил України Тамари Довгич. На їх відкриття запросили військовослужбовців і капеланів, зокрема поранених, які мають великий досвід подолання зовнішніх та внутрішніх проблем і готові розповісти про це тим, хто потребує відновлення. Більшість з них ведуть активну соціальну роботу з молоддю та ветеранами російсько-української війни, допомагають подолати наслідки травматичного досвіду бойових дій, можуть поділитися досвідом подолання бюрократичних перепон під час оформлення документів про поранення.