№92 (7490)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Зло ми знищували разом. Разом протистоїмо новому злу

    Учора Україна та світ у День пам’яті та примирення вшанували невинних жертв Другої світової війни, жертв жахливих воєнних злочинів нацистів. 8 травня 1945 року було підписано акт про капітуляцію тодішнього агресора — Німеччини. І саме цей день став Днем пам’яті, щоб не забувати мільйони смертей, і Днем примирення — щоб усі країни, які брали участь у війні, примирилися і ніколи не починали воєн. Але, на превеликий жаль, українці у ХХІ столітті знову змушені обстоювати право нації на життя, яке заперечують теперішні агресори.

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    Чарльз ІІІ офіційно посів престол короля

     За коронацією нового британського монарха Чарльза ІІІ, яка відбулася у Вестмінстерському абатстві, спостерігали 2300 високих гостей, серед яких були представники монарших родин, політичні лідери, відомі особистості. А ще мільйони телеглядачів у всьому світі. Оксамитові мантії, позолочена карета, корона завважки 2 кілограми, 700-річний трон, королівські пажі, військові мундири, розкішні вбрання гостей — усе це змушувало забувати, що нині ХХІ сторіччя. 

  • Перший заступник міністра оборони Олександр Павлюк: «Розмінування України не має стати викликом для наших дітей»

     Наймасштабніша війна з часів Другої світової ставить перед Україною та світом завдання з гуманітарного розмінування тисяч кілометрів. Адже нашу землю треба не лише звільнити від окупантів, а й залишити її дітям та онукам безпечною і придатною для життя. Навряд чи Україна може самотужки протистояти таким викликам, тож нині вже створюється архітектура майбутньої спільної роботи з розмінування. Скільки і які території треба розмінувати, чи є для цього кошти, техніка й фахівці, як стати сапером і чи є серед саперів жінки — про це Укрінформ розпитав у першого заступника міністра оборони України Олександра ПАВЛЮКА.

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    На варту заступають ДЮРП

     Представники старшого покоління добре пам’ятають рух дружин юних пожежників, учасники якого всіляко дбали і пропагували обережне ставлення до вогню, увагу до дітей, які самі залишалися вдома і могли бавитися сірниками. Тоді було багато профілактичної роботи, щоб максимально приборкати червоного півня, оскільки він завдавав і, на жаль, завдає нині непоправної шкоди.

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Філіжанка мови по-рівненськи

     «На курсах української, які організувала «Просвіта», я  вже п’ять потоків поспіль. Не можу відірватися, так цікаво. Сертифікати нам вручає міський голова Олександр Третяк, спілкуємося», — не приховує задоволення пані Юлія Малик. Із чоловіком та двома неповнолітніми синами вона приїхала до Рівного з Ізюма: ледве втекли від ворожих бомбардувань торік у березні. А вже 12 квітня вона залюбки долучилася до першої групи «Філіжанки мови по-рівненськи», яка розпочала навчання в ліцеї №15 у центрі міста.

  • Олександр ДАНИЛЕЦЬ

    Полтавщина стала гуманітарним хабом

     Від початку російсько-української війни Полтавщина стала прихистком для сотень тисяч вимушених переселенців. Хтось переїхав в інші місця, а багато людей осіли надовго. Цьому посприяло доброзичливе ставлення до них обласної влади та місцевих громад. У розв’язанні проблем, які виникають у переселенців, допомагає пункт об’єднання для ВПО, який днями відкрили в Полтаві. Це перша така структура в області.

  • Художній керівник Херсонського театру Олександр Книга: «Одразу після визволення Херсона зробили афішу «Ми повернулися»

     Гостем міжнародного фестивалю «Свобода», який завершився в Ужгороді, був відомий в Україні діяч театрального мистецтва Олександр КНИГА. Директор — художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша розповів «Урядовому кур’єру» про час, пережитий в окупації, й про повернення мистецького колективу до творчої діяльності після визволення Херсона.