№140 (7538)

  • Де і як працюватимуть помічники ветеранів

     Помічник ветерана — так називатимуть фахівців у громадах, що надаватимуть професійний сервіс для демобілізованих військових, захисників та захисниць, які повертатимуться з військової служби, фронту в цивільне життя. Міністерство ветеранів разом з партнерами у найближчі пів року має за допомогою експерименту у Вінницькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Львівській областях напрацювати модель цієї системи. Нас зацікавила новація, що може фактично всюди з’явитися за підсумками пілоту: сервісні офіси у справах ветеранів як осередки діяльності згаданих помічників та місця сили ветеранських спільнот.

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Сформувати спільне бачення економічного розвитку

     На Лондонській конференції з відновлення (Ukraine Recovery Conference-2023), що відбулася наприкінці червня, Європейська комісія оголосила про створення спеціального фінансового інструменту для України — Ukraine Facility, що передбачає надання фінансування обсягом 50 мільярдів євро на чотирирічний період (2024—2027). Тоді ж Міністерство економіки України представило візію комплексного розвитку ключових секторів, у яких держава має стратегічні переваги: енергетика, аграрна галузь, зелена промисловість, індустрія критичних матеріалів, медицина та освіта, безпековий сектор, ІТ та підприємництво, будівництво й інфраструктура.

  • Начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов: «Нам потрібні тисячі саперів і вітчизняні машини для розмінування»

     Харківщина потерпає від щоденних російських обстрілів, під ударом — прикордонні та прифронтові населені пункти, в Куп’янському районі тривають запеклі бої. Зберігається загроза ракетних атак, передусім С-300 з території росії. Попри це в обласний центр і понівечені села повертаються жителі. Про воєнні загрози, перспективи відбудови, темпи розмінування, економічну ситуацію, можливість змішаної форми навчання з 1 вересня та майбутній опалювальний сезон Укрінформ поговорив з начальником Харківської ОВА Олегом СИНЄГУБОВИМ.

  • Роман КИРЕЙ

    Холоди зненацька не застануть

     Спекотний липень, який раніше асоціювався з відпустками та літніми мандрами, тепер з огляду на війну розслабитися не дає нікому. Особливо комунальникам, енергетикам, будівельникам, дорожникам — усім, причетним до підготовки паливно-енергетичного та житлово-комунального господарства до зими. У Черкасах та інших містах у самому розпалі підготовка до опалювального сезону. Як свідчить практика, щоб узимку в оселях було тепло й затишно, сани (тобто все комунальне господарство) треба активно готувати влітку.

  • Олександр ДАНИЛЕЦЬ

    Їм відбудовувати країну

     Гуманітарна комісія Полтавської міської ради запропонувала внести зміни до Положення про порядок призначення та виплати стипендії для обдарованих учнів закладів загальної середньої освіти громади. Згідно з повідомленням директорки департаменту освіти Жанни Каплоух, до цього право на стипендії мали учні 9—11 класів, тепер їх виплачуватимуть і восьмикласникам. З вересня 2023 року по серпень наступного заохочення обсягом 300 гривень щомісячно отримуватимуть 250 учнів. Причина такої щедрості депутатів — заслуги полтавських учнів.